Hlavní obsah

Geronima byl nejhorší indián všech dob. Nevinné lidi mučil a zabíjel. Přesto se stal slavným hrdinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Veřejně dostupné dílo

Geronimo v roce 1909, krátce před svou smrtí.

Někdy se mu také říká poslední náčelník Apačů. Geronimo však byl krutý indiánský bojovník, který nenechal jediného živáčka v poklidu. Velmi rád mučil nevinné lidi, které ještě před tím okradl, zmlátil a nakonec zavraždil.

Článek

Geronimo pocházel kmene Čirikavů, kdy jako malý chlapec dostal jméno Goyahkla. To v překladu znamená ten, který zívá. Proslavil se především tím, že po mnoho let unikal a vzdoroval přesile vojáků. Nakonec se jim sám vzdal a stal se celebritou. Kromě všeho se říkám, že měl Geronimo nadpřirozené schopnosti. Jeho datum narození není přesně známo. Traduje se, že se narodil někdy v letech 1829-1834. Čím více se však veřejnost dozvídala o historii apačů, tím se posouval i datum jeho narození. To nakonec nebylo nikdy přesně stanoveno.

Jeho první ženou se měla stát mladá indiánská dívka Alope, která pocházela ze sousedního kmene. Měla to být láska na první pohled a Geronimo k ní vzhlížel jako ke své matce. Jeho rodina velmi brzy zemřela, a to během mexického masakru u vesnice Kaskieh. Nakonec při samotném incidentu zemřela i jeho milovaná žena, děti i matka Juana. Vesnice byla napadena mexickými vojáky v době, kdy věděli, že indiánští muži jsou na lovu. Mexickým vojákům v tu dobu velel plukovník José Maria Carraska, který na indiány útočil záměrně. Cílem bylo tento národ vyvraždit.

Foto: Wikimedia Commons/Veřejně dostupné dílo

Geronimo (vpravo) a jeho spolubojovníci

Z toho vznikl fakt, že Mexičané a Apači spolu začali vést několikaletou válku. Geronimo se stal symbolem odporu a nezdolnosti v období indiánských válek na konci 19. století. Jeho schopnost unikat pronásledovatelům a vést odboj proti přesile z něj udělaly legendu. Několikrát se Geronimo dobrovolně vzdal americkým úřadům, ale vždy nakonec uprchl z rezervace a pokračoval v odporu. O Geronimovi se toho můžeme dočíst hodně. Jedni jej považovali za neohroženého bojovníka, další za krvežíznivého zabijáka, který vraždí bledé tváře na potkání. Jeho cílem bylo však pomstít svou rodinu, která zemřela zcela nevinně. Jeho příběj je také opředený řadou legend, které jsou dodnes zásadně nepodložené.

Podle dostupných informací měl Geronimo disponovat nadpřirozenými šamanskými schopnostmi. Údajně se mu měly vyhýbat střely z pušek a měl ovládat telepatii. Ať se mu kulky vyhýbaly nebo ne, bojoval dlouho. Ostatně během bojů získal i ono slavné jméno Geronimo. Když se však se svou tlupou blížil k lidskému obydlí, lidé utíkali a křičeli, že se blíží Guidado Geronimo. Nakonec byl v roce 1886 donucen vzdát se definitivně. Po svém zajetí strávil zbytek života v rezervaci v Oklahomě. Geronimo zemřel v roce 1909 na těžký zápal plic.

Zdroje článku: g.cz, history.com, reflex

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz