Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hrad Ludlow ukrývá mnoho tajemství. Sloužil jako povstalecká pevnost, dnes je turistickou atrakcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Hrad Ludlow je zřícenina, která je přístupná veřejnosti. Pyšní se krásnými hradbami, obrovským vnějším předhradím, vnitřním předhradím s krásnými apartmány a kruhovou kaplí podle vzoru kostela Božího hrobu v Jeruzalémě.

Článek

Na tomto hradu se za poslední deseti tisíciletí odehrálo mnoho klíčových událostí dějin. Ale nejdříve si povíme něco málo o tomto hradu. Hrad Ludlow byl postaven v pozdním středověku, pravděpodobně v první polovině 11. století. Založila ho normanská šlechta, která si tímto hradem chtěla upevnit kontrolu nad hranicí mezi Anglií a Walesem. Hrad se postupně rozrůstal a přestavoval, až získal svou dnešní podobu. Ve vnějším předhradí, v levém rohu při vstupu, se nachází zřícenina kaple svatého Petra. Ta je přístupná z Mortimerovy promenády, která vede kolem vnější strany hradeb a stojí vedle Mortimerovy věže. Mortimerové byli bohatí a mocní baroni. Původně sídlili na hradě Wigmore, který se nachází jen kousek od hradu Ludlow. To ale nebylo vše.

Povstalecká pevnost

V 50. letech 14. století vedly všechny možné stavební a komunikační neúspěchy ve stoleté válce s Francií k výrazným ekonomickým problémům v Anglii, které přerostly ve válku růží. Hrad Ludlow byl v té době v rukou Richarda, tehdejšího vévody z Yorku, který se stal vůdce opozice proti králi Jindřichovi VI. Yorkova matka byla Anna Mortimerová a on zdědil rozsáhlé mortimerské portfolio po svém strýci Edmundovi, hraběti z March. S rostoucím napětím přestěhoval York svou rodinu z jejího sídla na hradě Fotheringhay v Northamptonshiru do lépe hájitelného Ludlow v srdci Marcherů.

Významná historická událost

Jednou z nejvýznamnějších historických událostí spojených s hradem Ludlow byla bitva u Ludlow, která proběhla v roce 1459 během války růží. Tato bitva byla klíčovou událostí mezi dvěma rivalizujícími rodinami, Yorky a Lancastery, kteří se snažili převzít absolutní moc nad anglickým trůnem. Bitva byla vybojována v bezprostřední blízkosti hradu a stala se jedním z dramatických okamžiků tohoto místa.

Foto: Pixabay/public domain

Tudorovská záhada

V roce 1501 na ten hrad přijel princ Artuš. V listopadu téhož roku byl již zpět v Londýně, kde se oženil se španělskou princeznou Kateřinou Aragonskou. Novomanželé zamířili do Ludlow, kde měli založit svůj dvůr. Hrad byl pro ně rozsáhle rekonstruován. V březnu 1502 však oba onemocněli něčím, co bylo popsáno jako zhoubný opar, který vycházel ze vzduchu. Kateřina se uzdravila, ale Artuš 2. dubna 1502 ve věku 15 let zemřel. Dodnes nikdo přesně neví, co za jejich onemocněním stálo.

Podle všeho za to mohli bandité, kteří se pokoušeli tento hrad dobývat. Ve zbytku 16. století se hrad Ludlow rozrůstal. Zatímco ostatní pevnosti upadaly, jeho role jako střediska Marcheské rady znamenala, že byl využíván a dobře udržován, zejména když se v roce 1560 stal předsedou rady sir Henry Sidney.

Dnes je hrad historickou památkou

Sir Henry Sidney byl velmi nadšeným starožitníkem, který dohlížel na pravidelnou a rozsáhlou rekonstrukci. V roce 1616 prohlásil Jakub I. a VI. na hradě Ludlow svého syna, budoucího Karla I., za prince z Walesu, což ještě posílilo jeho sociální a kulturní význam. Když Karel II. nastoupil na trůn, obnovil Marcheskou radu, která však byla v roce 1689 oficiálně rozpuštěna. Bez takového zásadního využití hrad upadal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz