Hlavní obsah
Názory a úvahy

Invalidní důchod jako slušné kapesné k zaměstnání. Dnešní běžná praxe a bez ostychu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Člověk by si řekl, že ten, kdo pobírá invalidní důchod, ho doopravdy potřebuje. Bohužel opak je realitou a tento státní příspěvek zneužívají i ti lidé, kteří ho mít nemusí. Zajistí si tak slušné kapesné ke své práci.

Článek

Jenže jak se toto může dít? Zcela jednoduše. Invalidní důchod v České republice pobírá téměř půl milionu lidí. Z toho téměř 200 tisíc lidí má první stupeň, což je ten nejnižší, jaký můžete dostat. A to je ten kámen úrazu. Dnešní posudkoví lékaři totiž napíší na žádost pacienta vypracují posudek o jeho zdravotním stavu a ten následně pošlou do ústřední sociální správy. Tam následně úředníci rozhodnou o tom, že danému člověku bude přiznán invalidní důchod a také o tom, jaký stupeň daný člověk dostane. Příjemcům důchodů v jakémkoli stupni invalidity pak zákon nebrání v tom, aby chodili do práce.

A právě zde se dostáváme na bod mrazu. Mnoho lidí totiž invalidní důchod zneužívá a chlubí se tím, že je to pro ně velmi slušné kapesné. Navíc se tím ani veřejně netají. Přestože by tito lidé měli mít sníženou pracovní schopnost o přibližně 40%, většina z nich pracuje na plný úvazek, jezdí na dovolenou a užívá si různých výhod.

Skutečnost je bohužel smutná

Znám velmi dobře člověka, který již několik let pobírá invalidní důchod, ale chodí do práce úplně stejně jako ostatní lidé, kteří důchod nemají. Navíc si jezdí luxusním vozem a jezdí na drahé dovolené. Každé odpoledne navíc pracuje na své zahrádce a žádné lehké práce to nejsou. Jak k tomu ale přijdou lidé, kteří chodí do práce, měli by mít invalidní důchod nárok, ale stejně jim lékaři napíší, že nesplňují podmínky?

Zde se dostávám do bodu, kdy nechápu náš sociální systém. Penízky zde létají vzduchem a my se následně dozvídáme, že je ve státním rozpočtu velký dluh. Proč tedy peníze rozhazujeme a dáváme tam, kde nejsou třeba? Proč posuzování důchodů není více přísnější? Pokud člověk může naplno pracovat a chodit do práce, nemá za mě nárok na žádný invalidní důchod. Ale proč se připravit o velmi slušné kapesné, které každý měsíc činí několik tisíc korun?

Jak tomu zabránit?

Dokud bude náš sociální systém takto benevolentní, nevěřím, že by se s tím dalo něco dělat. Jediné řešení je určitě velmi přísněji posuzovat žádosti o invalidní důchod. Jak je možné, že ho 34 letý člověk, který aktivně sportuje, cestuje a pracuje dostane a člověk, kterému je 65, nemůže pracovat, špatně chodí a nedokáže udržet rovnováhu, ho stále ještě nemá? Kde je nějaká spravedlnost, která by zajistila řádné posuzování? Dokud to bude takto snadné, plno lidí si o invalidní důchod zažádá pouze jako o slušné kapesné, které doopravdy vůbec nepotřebuje.

Zdroje: Úvaha autora, autorský text, Měšec

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz