Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kalašové mají zajímavou kulturu. Jedná se o údajné potomky Alexandra Velikého a jeho mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Kalašové jsou nepochybně jedineční. Nejenže tvrdí, že jsou potomky Alexandra Velikého a mužů z jeho armády, ale dokonce jsou na svůj původ tak pyšní, že i jejich kultura zůstala věrná starověkému světu.

Článek

Na první pohled jsou pravým opakem pákistánských muslimů. Před mnoha lety uprchl záhadný afghánský pohanský kmen Kalaš před islámským náboženským pronásledováním do tří utajených údolí v odlehlém koutě dnešního severozápadního Pákistánu. Bumburet, Rumboor a Birir dnes tvoří jejich údolí. Nachází se v severní provincii Khyber Pakhtunkhwa, údolí vedou do hor hraničících s Afghánistánem. Na první pohled by ale nikdo neřekl, že pocházejí z Afghánistánu, nebo Pákistánu. Lidé Kalaš nevypadají jako jejich sousedé. Mnoho mužů a žen má světlou pleť a světlé oči, což je v jižní Asii neobvyklý znak. Kromě toho mají také úplně jiný životní styl.

Starověká kultura v moderním světě

O kultuře Kalaš se ví jen málo, kromě toho, že dlouho žili a pravděpodobně stále žijí převážně tak, jak jejich předci, když žili ve své vlasti po více než 2000 let. Ve svém útočišti po staletí praktikovali podobnou kulturu a náboženství jako ve starověkém Řecku, dokonce uctívali Dia jako svého nejvyššího boha. Samozřejmě v jejich kultuře a historii nechybí ani oslavy žní, modlení se k bohům pro dobrou úrodu, zdravá zvířata, apod. Kalašové po staletí bojují za zachování svých tradic. Lidé ale konvertují k islámu každý rok.

Potomci Alexandra Velikého a jeho mužů

V roce 330 př. n. l. Alexandr založil na území dnešního Afghánistánu mnoho měst – tisíce jeho vojáků zůstalo, aby udržovali pořádek, zatímco jeho generálové vládli. Více než 10 000 jeho vojáků si vzalo místní ženy. Alexandr Veliký dal městům řeckou kulturu s umělci, hudebníky, architekty a řemeslníky. Postavili venkovní divadla a tělocvičny a postavili nespočet mramorových soch řeckých bohů. A právě Kalašové věří, že jsou potomky mužů Alexandra Velikého, případně samotného vojevůdce. Ošem zjistit, zda je někdo příbuzný člověku, který žil před více než dvěma tisíci let, není snadné.

Zatímco jedna studie říká, že Kalašové mají spíše předky u paleolitických sibiřskch lovců a sběračů, jiní experti tvrdí, že přinejmenším nějaké to procento evropských genů z dob Alexandra Velikého ve své krvi mají. Faktem ale zůstává, že Kalašové skutečně nevypadají jako jejich sousedé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz