Hlavní obsah
Rodina a děti

Otcové v minulosti a dnes. Svým dětem se více věnují, chodí k porodům a zůstávají s nimi doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Depositphotos/zakoupená licence autora

Počkej, až tatínek vystřízliví, dá ti ho! Hláška z komedie Slunce, seno, jahody docela přesně vystihuje někdejší rozdělení rodičovských rolí, jak si ho pamatuje většina dnešních dospělých. Úloha otců v domácnosti se však po dobu let hodně mění.

Článek

Role otce v našich rodinách byla od pradávna jasně daná. Naši tatínkové především chodili do práce a starali se o to, aby rodina měla dostatek peněz na živobytí. Při cestě z práce se zastavili v hospůdce na jedno pivo. Doma svým ženám pomáhali jen tehdy, kdy bylo třeba pevné mužské ruky. Jenže, jak jde doba dopředu, tak i role tatínků se významně mění. Dnešní tatínkové se od těch z minulého století výrazně mění. Se svými dětmi tráví čím dál tím více času, někteří jsou dokonce na mateřské dovolené. Co se tedy vše postupem času v našich rodinách

Přítomnost v porodnici

Dnešní tatínkové také velmi rádi chodí do porodnice, aby svým partnerkám byli na blízku. V minulosti tatínkové seděli u telefonů, čekali na zavolání svých manželek, aby se dozvěděli, že jejich vysněný potomek je na světě. Na první setkání se svým dítětem čekali několik dnů, aby ho poté mohli alespoň chvíli vidět skrze sklo. Dnes si tatínkové mohou svého potomka pochovat téměř ihned po narození.

Foto: Pixabay/Public domain

Dnešní tatínkové se svými dětmi tráví většinu svého volného času. Dříve to byla opravdu vzácnost.

Otec na mateřské

Dnes není nic výjimečného, ale ani špatného, když se tatínkové rozhodnou trávit se svými dětmi více času, než maminky. Leckdy k tomu přispívá i finanční situace, kdy se tatínkovi finančně lépe vyplatí zůstat na mateřské dovolené. Ale to není vše. Ani období šestinedělí není něco, kvůli čemu by měl otec spát v obývacím pokoji, aby ho miminko v noci nerušilo a on mohl ráno rozespalý odejít do práce. Dnes si také tatínkové mohou vzít první týdny pracovní volno. Pokud nechtějí být přímo na mateřské a chtějí si svého dítěte užít, je to ideální možnost

Vztahy a vzory

V minulosti byla pouze výjimka, když tatínek miminko přebaloval. Vše zastávaly především pečlivé maminky, které své dítě jen nerady dávaly z rukou. Otcové na to ve většině případů neměli čas. Chodili do práce, stavěli rodinné domy a snažili se zajistit svou rodinu. Dnes je zcela běžná praxe, když tatínek své miminko přebalí, vykoupe, vezme na procházku nebo výlet. Tato situace je výhodná pro všechny členy rodiny. Jedině díky tomu se vztah potomka s otcem prohlubuje, matka si odpočine a dítě má nezapomenutelný zážitek.

Zapojení do péče

V dnešní době je také samozřejmé, že otec svému dítěti věnuje většinu volného času. Chodí s ním do školy, k pediatrovi, případně na zájmové kroužky. Někdy tatínkové se svými dětmi vaří nebo uklízí. To je dnes zcela běžné, v minulosti opravdu výjimečné. Dnešní tatínkové totiž mají více času a snaží se s dětmi trávit hodně volného času. Neznamená to však, že by otcové zapomínali na typicky mužské aktivity. Otec stále zastává tu hlavní roli v domácnosti, působí jako autorita, vede rodinu, kterou se snaží zajistit, ale je tu také proto, aby svou rodinu ochraňoval. Otcové jsou dnes těmi, kdo své děti zapojují do mužských prací, jako je sekání trávy, mytí auta, řízení auta nebo opravy v domácnosti.

Anketa

Vnímáte posun v otcovské péči?
ANO
100 %
NE
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Zdroje: EHNE, Autorský text, Time.com, Dad.info

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz