Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poprava Marie Antoinetty byla velkou událostí: Zemřela pod gilotinou, lidé následně oslavovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Neexistuje královna, která by byla svými poddanými takto nenáviděna. Mezi takové však jednoznačně patří Marie Antoineta. Jenže francouzský národ k ní byl obzvláště nespravedlivý.

Článek

Marie Antonie Josefa Johana Habsbursko-Lotrinská se narodila 2. listopadu roku 1755. Jak se zdálo, život jí uměl do vínku dobře naložit a zajistil jí opravdu slibnou budoucnost. To však nestačilo. Mezi prostým lidem se postupem času stala velice nenáviděnou panovnicí, která se chovala velmi arogantně a povýšenecky. A to se lidu nelíbilo. Postupně se všechny okolnosti nashromáždily a lidé se k Marii postupem času zachovali opravdu nespravedlivě.

Byla posledním dítětem svých rodičů

Marie se stala patnáctým dítětem Marie Terezie a Františka Štěpána I. Ve své rodné Vídni prožila opravdu kouzelné dětství, o kterém by mohla snít každá mladá dívka. Byla členkou významného habsburského rodu. Stala se rakouskou arcivévodkyní a později krutou francouzskou královnou. Marie Antoinetta se proslavila především svým sňatkem s francouzským králem Ludvíkem XVI. Jenže její manželství ani samotná vláda nebyla vůbec úspěšná. Postupem času se Francie zmítala v několika sociálních nepokojích a začala propadat do hluboké finanční krize. Marie s tím však nic nedělala, možná dokonce sama za většinu těchto problémů sama mohla. Byla totiž velmi často kritizována za to, že velice ráda utrácela za drahé oblečení. A to vše ze státních peněz.

Byla vězněna jako madame Déficit

Během Velké francouzské revoluce byla spolu s králem Ludvíkem XVI. zatčena a vězněna. Nikdo jí v té době neřekl jinak než madame Déficit. Milovala totiž nádherné šaty, jezdila na drahé večírky, kupovala si hazardní hry a svému manželovi byla několikrát nevěrná. Takto se chovala především v době, kdy mnoho prostým Francouzů bojovalo s bídou a chudobou. Postupně se stala objektem nenávisti, který dělal prakticky všechno špatně. Tato výrazná panovnice si potrpěla na luxusu, drahých věcech a obyčejným lidem se chovala ignorantsky.

Smrti gilotinou

Její rodina se musela postupem času přesídlil z Versailles do Templu. Ani to jim však nepomohlo. 2. srpna 1793 se proti ní šlechta vzbouřila a odvedli ji objektu Conciergerie, který je součástí pařížského Justičního paláce. A tam ji nechali v naprosté izolaci. Od té doby už nikdy neviděla své děti. Následně o jejím osudu rozhodoval soud, který určil, že bude zavražděna gilotinou. Verdikt soud vyslovil 16. října ve čtyři hodiny ráno. Ke gilotině bývalá královna vystoupala ještě téhož dne, ve 12 hodin a 15 minut. Katovi údajně omylem šlápla na nohu a omluvila se mu. On však nijak nereagoval. Když byl celý proces vykonán, nechali její tělo ležet vedle vykopaného hrobu a odešli na oběd. Prostý lid naopak ve velkém oslavoval. O několik hodin později byly ostatky jedné z nejvíc nenáviděných panovnic historie konečně pohřbili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz