Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Dokážu se naučit cizí jazyk?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Tu angličtinu se nikdy nenaučím, nemám talent na jazyky. Nemůžu se naučit cizí jazyk, už jsem na to moc stará…

Článek

Jsou vám ty věty povědomé? Kolikrát už jste je použili? A existuje něco jako talent na jazyky?

Tak určitý talent na jazyky existuje. Je zhruba 1 % lidí, kteří nemusí vynaložit příliš velké úsilí a jazyky jim jdou skoro samy. No jo, ale jak to, že minimálně jedním cizím jazykem mluví mnohem víc lidí, když je ten talent tak vzácný? Je to jednoduché. Prostě měli motivaci, učili se a teď sklízí výsledky svého snažení. Protože pro 99 % lidí je naučení se jazyka práce. Jestli příjemná, nebo nepříjemná, je už na každém jednotlivci. Kdo ale má silnou motivaci, dokáže si najít to krásné a učení ho baví. Zatímco jiní zasedají s miskou chipsů k televizi a rozčilují se nad vymyšlenými nesmysly v Ulici a dalších „zabíječích neuronů“, náš motivovaný student zasedá k učebnici a internetu a poctivě se učí. Den co den, týdny, měsíce, roky. Ale chce umět, tak vydrží. A když už se může konečně pochlubit, okolí mávne rukou: „Nojo, ty holt máš na jazyky talent. To já nemám, já bych se to určitě nenaučil.“ Že místo nějaké snahy radši zíral na"bednu" už nevidí.

Takže jak to s tím talentem tedy je? Není to talentem, je to prací. Soustavnou a dlouhotrvající prací a snahou být lepší, umět víc. Každý, kdo se naučil svůj mateřský jazyk je schopen naučit se i jazyk cizí. Nepotřebuje speciální talent, nemusí být mladý, jen musí chtít. Důkazem toho, že i starší člověk se dokáže naučit cizí jazyk, je třeba Steve Kaufmann. Je mu už hodně přes sedmdesát, jak sám říká, nedisponuje žádným speciálním talentem, jen dokázal najít tu (pro něj) správnou metodu učení a učí se další a další jazyky. Už jich umí určitě přes dvacet.

Zkratky ale neexistují. Nestačí chodit dvě hodiny týdně do jazykovky a myslet si, že to stačí. Jak dlouho by se učilo mluvit dítě, kdybyste na něj mluvili jen dvě hodiny týdně? Je potřeba se jazykem obklopit. Být s ním v kontaktu denně a co možná nejvíc. A máte čas, ne že ne. Jezdíte MHD, nebo autem, chodíte do práce a z práce, máte spoustu nevyužitého času, kdy se dají učit slovíčka, nebo poslouchat podcasty. Takže výmluvy z úvodu neberu. Pokud mi někdo řekne: „Já se tu angličtinu nikdy nenaučím, protože jsem na to moc líný,“ tak tomu vcelku rozumím. Pokud někdo řekne: „Já se tu angličtinu nikdy nenaučím, protože ji k ničemu nepotřebuju a budu radši dělat něco užitečného,“ tak tomu sice nerozumím, ale beru to. Ale ostatní je jen výmluva, aby člověk nemusel přiznat vlastní lenost.

A už to slyším: „Zase nějaká přechytralá tady píše nesmysly!“ Ty „nesmysly“ mám nejen vyčtené z internetu, ale i vyzkoušené sama na sobě. Nemám žádný talent na jazyky, na střední mě dokonce považovali za naprosté dřevo, co se nebylo schopno naučit ani základy němčiny. A přesto dnes plynně mluvím dvěma cizími jazyky a učím se další. Když to dokázalo dřevo, jako já, dokážete to taky. Jen chtít a vydržet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám