Hlavní obsah
Móda a trendy

Jaký typ postavy mám?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Ve spoustě článků i videí o módě se objevuje pojem „typ postavy“. Jak ale zjistím ten můj?

Článek

Je to vlastně docela jednoduché. Vezměte si krejčovský metr a přeměřte se přes boky, v pase a přes prsa, případně ramena. Podle naměřených hodnot se už typ postavy určí snadno.

Jablko neboli O

Největší naměřený objem je v pase. Předností tohoto typu bývají štíhlé nohy a užší boky. Pro tento typ postavy se nedoporučuje volnější oblečení, protože jednoduše přidává na objemu. Velmi hezky naopak působí áčkové nebo zavinovací šaty těsně pod kolena. Hezké, štíhlé nožky je třeba ukázat. Velmi lichotivé jsou také halenky nebo šaty s véčkovým výstřihem, protože ten krásně opticky prodlouží.

Hruška neboli trojúhelník

Největší naměřený objem je přes boky. Přes prsa naměříte o několik (nebo více) centimetrů méně. Předností je přesně definovaný pas, který ještě můžeme zvýraznit páskem. Tento typ také mívá užší ramena, je tedy vhodné tuto disproporci upravit vycpávkami nebo v ramenou výraznějšími rukávy. Pro tuto postavu není dobré volné oblečení přes boky. V horní části ale není na škodu, protože opticky zvětší objem a se zvýrazněným pasem lze opticky dosáhnout ideálu přesýpacích hodin. Lze si pohrát i se vzory. Například proužky a pruhy - na halence nebo tričku klidně pruhy horizontální, které opticky rozšiřují, pokud ale chcete pruhy na kalhotách nebo sukni, jsou vhodnější vertikální, které zužují a prodlužují.

Přesýpací hodiny neboli X

Je považována za ideální, nejmenší naměřený obvod je v pase, obvod přes prsa/ramena a boky je zhruba stejný. Krásně působí v zavinovacích šatech, nebo šatech s vázáním v pase. Doporučuje se také používání pásků ke kalhotám, sukním i třeba kabátům, protože štíhlý pas je silnou stránkou tohoto typu a tu je třeba zvýraznit. Štíhlým majitelkám této postavy sluší minisukně, šaty obkreslující postavu a crop topy, baculky by měly sukně přece jen prodloužit ke kolenům a trošku si pohrát se vzorem, aby dosáhly optického prodloužení postavy. Spolu se zvýrazněným pasem budou pak vypadat skvěle.

Obrácený trojúhelník neboli Y

Největší obvod naměří přes prsa/ramena. Proporce jsou obráceně než u hrušky. Objemnější hořejšek doplňuje útlý spodek. Pro tento typ se hodí třeba košilové šaty s páskem, volné kalhoty (baggy džíny, palazzo kalhoty, plisované široké kalhoty, apod.) doplněné páskem a nejlépe v jiné barvě než horní díl oblečení. Čemu je třeba se vyhnout, jsou různé volánky a rozšířené rukávy, cokoliv, co by ještě zmohutnělo horní část těla. Disproporci také zvýrazní obtažené šaty nebo trička.

Obdélník neboli H

Mívají velmi štíhlé ženy, jejichž míry jsou víceméně totožné. Nemají zvýrazněný pas, úkolem oblečení tedy je vytvořit disproporci mezi pasem, boky a rameny. Vlastně vytvořit pomocí oblečení přesýpací hodiny. Hezké jsou tedy rozšířené sukně, halenky s krajkou, nebo volány a k tomu zvýrazněný útlý pas a hlubší výstřih. Vyhnout by se tato postava měla kalhotám s nízkým pasem nebo oversized oblečení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám