Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Seznamování se včera a dnes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Asad Photo Maldives/Pexels

Seznamování. To je oč tu běží. Někdo preferuje seznamky, jiný jimi opovrhuje. Někdo miluje osobní kontakt, jiný ten virtuální. Seznámit se ale chce (téměř) každý. Tak to bylo, je a nejspíš i bude.

Článek

Každá doba má něco do sebe. Za mého mládí se hojně chodilo po všech možných zábavách a diskoškách a pro nás mladé bylo seznamování snadné a tak nějak samozřejmé. Starší to ale měli mnohem těžší. Nějaké vyžití pro starší a pokročilé víceméně neexistovalo. Předpokládalo se, že kolem dvaceti se mladí vezmou, založí rodinu a nic jiného už je nemá co zajímat. Když byla holka v pětadvaceti svobodná, musela čelit rádoby soucitným řečem o tom, jak by si měla rychle najít mládence, protože jinak zůstane na ocet a bude z ní zapšklá stará panna. Tyhle soucitné a přemoudřelé řeči musela poslouchat jak od všech možných příbuzných, tak od kolegyň v práci. Chápající kamarádky se pak předháněly v dohazování svých svobodných známých, protože přece nenechají kámošku v takové šlamastice. Odolávat podobnému nátlaku bylo skutečně o nervy.

Čím byl člověk starší, tím hůře se seznamovalo. Tak jasně, byly cesty vlakem, MHD a podobné radosti, často se lidé dávali dohromady i v práci, ale to je pro introverta většinou dost k ničemu. Zbývaly tedy tehdejší „online seznamky“ neboli inzeráty v denním tisku. Některé noviny měly i stránku podobných inzerátů, na které se odpovídalo jak jinak, než klasickým psaným dopisem, v lepším případě s přiloženou černobílou fotkou jako z občanky. Inzerát obvykle zněl nějak jako 40letá, bezdětná hledá muže pro společný život. Z dnešního pohledu šedošedá a nicneříkající nuda, ale platilo se podle počtu slov. Odpovědi už byly o poznání osobnější, ale upřímně, najít tímto způsobem skutečnou lásku bylo téměř nemožné. Všichni, kdo za něco stáli, už byli dávno někde zaháčkovaní a dobře hlídaní.

Nevím, jestli je to dneska snazší, ale těch možností je určitě víc. Lidé jsou sice více zaměstnaní a méně se druží, to je fakt. Těch akcí pro mladé už zdaleka tolik není a asi by nebyl ani zájem. Co vídávám dnešní mládež, tak má v uších sluchátka a nos zabořený do obrazovky mobilu. Dokonce dvojice na lavičce sedí vedle sebe a… každý se zabývá vlastním mobilem. Nevím, možná si posílají sladké esemesky, protože na živo by to nebylo ono. Ale díky obrovskému zájmu o online svět zažívají boom všechny možné online seznamky a cestu k českým srdcím si pomalu nachází i ty offline, jak vystřižené z amerického romantického filmu. Už to nejsou ty suché, strohé inzeráty. Fantazii se meze nekladou, dají se přidávat i fotky a co je hlavní, na věku nezáleží. Záleží jen na vlastní kreativitě a také pevných nervech. Protože mezi seriózními protějšky najdete i spoustu exotů a ztracených existencí, kteří hledají sponzora, pečovatelku, nebo jen sexuální pobavení, aby manželka nevěděla. Ale pokud se obrníte trpělivostí, obvykle najdete, co hledáte. A co se mi líbí nejvíc, že může každý hledat přesně to a toho, po kom jeho srdce touží. Nikdo se už na pětadvacítku nedívá jako na starou pannu za zenitem a nikdo nikoho nenutí, aby se honem oženil/vdala. Aspoň v našich demokratických končinách. Můžete si najít zrovna tak vážný vztah, jako chvilkové rozptýlení.

Četla jsem tu už několik článků, hanících dnešní seznamky. Přitom v porovnání s dobou minulou je to úžasný pokrok s velkým potenciálem. Jsou mezi námi tací, kteří jedou na výlet a během toho se seznámí hned s několika protějšky. A je to skvělé. Protože jsou výlety, jsou různé zájmové akce pro lidi bez rozdílu věku. Jsou ale i tací, kteří buď nemají čas, nebo se prostě takto seznamovat neumí. Mohou jezdit na výlety, mohou chodit na akce, ale nedokáží se začít bavit s cizími lidmi a vyzařuje z nich nepřístupnost. Byť nechtěně. Nejsou to žádní zkrachovalci, nebo zoufalci, přesto je pro ně online seznamka požehnáním. A pokud vytrvají, nenechají se otrávit hned na začátku, mohou najít i lásku na zbytek života.

Na konec mám ještě pár tipů pro ty, kteří by to přece jen rádi zkusili online, jen zatím nenašli odvahu. V první řadě si vyberte seznamku. Existuje více druhů. Placená online seznamka má výhodu v tom, že víceméně eliminuje podivné existence, které chodí na seznamky jen exhibovat. Přece nebudou platit za to, aby se mohli předvádět. Nevýhodou je mnohem menší výběr profilů. Ze stejného důvodu. Mnoha lidem se prostě nechce platit. Doporučuji hlavně těm, kdo o sobě ví, že by různé pochybné existence a vykuky nedávali.

Pak jsou offline seznamky, kde se seznamujete po „americku“ u stolečku. Většinou má dáma svůj stolek s číslem a páni se po pěti minutách střídají. Některé seznamky dělají i seznamovací procházky na podobném principu. Vy si jen ke každému pod jeho číslem zapisujete poznámky a na závěr odevzdáte vyplněný dotazník. Tam zaškrtnete protějšky, kteří vás zaujali a pokud se zaškrtnete navzájem, dostanete na sebe kontakt. Zbytek už je jen na vás.

Třetí typ jsou online seznamky zdarma a většinou bez jakéhokoliv omezení. Výhodou je obrovský počet profilů. Čímž se dostávám i k hlavní nevýhodě a tou jsou různé podivné existence, které tam exhibují a také značné množství různých vykuků, co hledají všechno možné, jen ne seriózní vztah a serióznost je to poslední, co by se od nich dalo čekat. Kdo má ale pevné nervy a vydrží „třídit“, má velkou šanci najít. Já sama jsem tím prošla a když už jsem přestávala doufat, objevil se můj pan božský.

A ještě k profilům. Nebojte se při jeho vytváření zapojit kreativitu. Čím zajímavější profil, tím větší šance, že se ta pravá „rybička“ chytí. Určitě nezapomeňte nahrát aspoň jednu fotku, protože hodně seriózních zájemců o seznámení profily bez fotky spíše odrazují. Čekají tam nějaký skrytý podfuk. A také nezapomeňte na rovinu napsat, jaký vztah hledáte a koho si představujete. Čím jasnější požadavek, tím snazší hledání. A pokud objevíte nějaký profil, který zase zaujme vás, neváhejte odpovědět. Štěstí na vás čeká a na vás je jen najít kde.

Přeji hodně úspěchů a lásku na celý život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám