Hlavní obsah
Názory a úvahy

TEMU - strašák, nebo hrozba?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pinterest

V poslední době se tu roztrhl pytel s negativními články proti TEMU. Rozhodla jsem se proto přihodit i svůj názor.

Článek

Jak už nejspíš všichni vědí TEMU je čínské tržiště s rychlou módou a různými cetkami. Vlastně tam seženete téměř vše, co vás napadne. Všechny články píší, že extrémně levně, ale nenechte se mýlit. TEMU není nijak extrémně levné. Mnohé věci se seženou levněji v Pepcu, nebo Kiku. Levné je pouze pro nové zákazníky, které potřebuje chytit do svých reklamních sítí. To ale dělá mnoho obchodníků. Proti těm ale nikdo nezbrojí. TEMU ani není nejlevnější, nebo nejkomplexnější z tržišť. Pokud chcete něco, co tady opravdu neseženete, jistí to AliExpress, pokud chcete nakupovat levně, s různými slevovými kupony a body, Shein je tu pro vás. A pokud chcete jiný materiál oblečení, než polyester a nechcete moc hledat (i na Temu a Sheinu se při troše hledání dají najít), jistí to polský Bonprix. Tak proč pořád TEMU, říkám si? Že by zakázka od konkurence? Kdo ví. Kdyby to byli takoví podvodníci, EU by je dávno a s velkou chutí zakázala. Na Čínu vidí rudě. A že kontroluje pomocí aplikace, co kdo na mobilu dělá? Moc se mi tomu nechce věřit. Nebo aspoň tomu, že by vás kontrolovali víc, než třeba Facebook, nebo jiné stránky, které také cílí reklamu přímo vám na tělo. Navíc můžete nakoupit i z webových stránek a aplikaci vůbec stahovat nemusíte. Další z námitek je údajná otrocká práce. To je bohužel u všeho (nejen) čínského zboží, smutná realita. Jenže v Číne, Malajsii, Indonésii a dalších podobných zemích vyrábí i zavedené značky a je problém vůbec sehnat něco, co by bylo vyrobené jinde. Navíc mi tento argument silně připomíná aféru, která proběhla a velmi rychle vyšuměla v minulých dnech. A to odhalení otrocké práce pro Dior. Jenže Dior je světová značka, tam se to rychle zamete pod koberec.

A moje vlastní zkušenost s TEMU? Nemůžu si stěžovat. Pokud jde o spotřební materiál, kupuji tam pouze věci, které tady běžně neseženu (Pepco, Kik). A oblečení… Člověk si musí hlídat materiál. I když i polyesterová látka může být příjemná na nošení. Párkrát se mi stalo, že jsem dala na recenze a objednala něco, co bylo, jak šité z igelitu. Nebyl ale nejmenší problém s vrácením. TEMU vám vygeneruje číslo pro Zásilkovnu a na vás je pouze balíček odnést na nejbližší sběrné místo. Peníze přistanou zpět na účtu rychleji, než jim balíček vůbec může reálně dojít. A co je u TEMU pozitivní je, že si na rozdíl od Sheinu, nebo Bonprixu, nestrhávají žádný poplatek za vrácení.

Pokud má někdo výhrady k rychlé módě, chápu to, je to jeho právo, ale měl by bojkotovat všechny tyto nákupní portály, i právě obchody s rychlou módou, jako zmiňované Pepco a Kik. Ne se zaměřit jen na jedno tržiště a na tom nenechat nit suchou. To pak opravdu vypadá, jak zakázka od konkurence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám