Hlavní obsah
Názory a úvahy

Cena korunovace a majetek Charlese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash / Volná licence

Librové bankovky

V době hospodářské krize proběhne korunovace, Buckinghamský palác odmítl zveřejnit přesné náklady na tuto událost, které se odhadují až na stovky milionů liber. Zaplatí něco Charles ?

Článek

Tento víkend budou oči světa upřeny na Velkou Británii, kde bude korunován král Karel III. Avšak ekonomická krize v Británii vzbuzuje pochybnosti ohledně tohoto historického okamžiku. Ačkoli se očekává, že Buckinghamský palác bude centrem pozornosti, mnozí se ptají, zda je nutné platit za tento pompézní spektákl. Korunovace zůstává zahalena tajemstvím, bez ohledu na to, kolik to bude stát, což vyvolává otázky ohledně toho, kdo bude muset zaplatit účet.

Buckinghamský palác odmítl poskytnout přesné číslo nákladů na korunovaci a novinářům se odmítl vyjádřit k ceně této události. Podle odhadů, které uvedla BBC, se očekává, že náklady na víkendové akce včetně „královského průvodu“ a koncertu hvězd ve Windsorských zahradách budou činit mezi 50 a 100 miliony liber (2 677 900 000 Kč). Přestože Charles plánuje, že z ní udělá mnohem menší událost, než byla událost jeho matky.

Podobně jako u většiny veřejných akcí, tuto událost financuje britská vláda a v konečném důsledku britští daňoví poplatníci. To se nelíbí některým Britům, podle nedávného průzkumu společnosti YouGov se 51 % z nich vyjádřilo, že korunovace by neměla být financována vládou, zatímco 18 % nebylo rozhodnuto. Zatímco se odhaduje, že státní svátek vyhlášený na 8. května u příležitosti této události bude stát britskou ekonomiku dalších 1,36 miliardy liber na ztrátě produktivity.

Korunovační obřad, který se bude dlouho pamatovat, je nákladný na každém kroku. Kromě toho, že bude Charles nosit těžkou korunu z čistého zlata, sametu a různých drahokamů, dostane také další šperky, včetně žezla, meče, prstenu a koule s drahokamy. Dále se bude prohánět ulicemi Londýna ve zlatém kočáře. Pokud jste si mysleli, že nakupování drahých dárků pro své blízké bylo nákladné, počkejte, až uvidíte, kolik to bude stát královskou pokladnu. Královský palác odmítl zveřejnit přesné náklady na korunovaci a odmítl komentovat cenu korunovace novinářům, ale uvedl, že cenu zveřejní „ve správný čas“.

„Když uvážíte jeho výhody, opravdu to není drahé“, řekl William Shawcross, oficiální životopisec Charlesovy babičky, královny matky o ceně korunovace Charlese. „Vedle kontinuity a stability panovník představuje, chcete-li, duši národa,“ dodal Shawcross.

Co se týče osobního majetku Charlese, tak neexistuje žádné veřejné číslo, které by samo o sobě vyvolávalo hrůzu či dotazy zdali sám něco zaplatí. Deník The Guardian, odhadl majetek Charlese 1,8 miliardy liber. „I když nekomentujeme soukromé finance, vaše čísla jsou vysoce kreativní směsí spekulací, domněnek a nepřesností,“ uvedl královský mluvčí.

Tento odhad zahrnuje pouze to, co se obvykle považuje za jeho osobní majetek, včetně soukromého sídla Balmoral a panství Sandringham, uměleckých děl, drahokamů, aut, koní a desítek let úspor a finančních investic.

„Je pochybné, zda i král ví o všech těch neocenitelných věcech, které jsou uloženy na různých místech,“ uvedl jeden z vysokých britských vládních úředníků, který hovořil pod podmínkou anonymity. O některých věcech předávaných z generace na generaci neexistuje žádný záznam, dodal úředník. „A ani dnes nevíme, zda jsou tyto věci majetkem rodiny nebo jsou majetkem národa,“ doplnil úředník.

Když si lidé uvědomí, že král technicky vlastní všechny labutě v Anglii a Walesu a také překvapivě velké množství mořských tvorů, včetně velryb, delfínů a sviňuch ve vodách kolem Spojeného království, mohou to považovat za pošetilé. Král má opravdu nadměrný majetek a kritici, zejména mladí, se vážně ptají, proč demokratická společnost platí ohromné peníze za muže s symbolickým zaměstnáním. Lidé jsou také vážně naštvaní, že musí platit 40% dědickou daň, zatímco Charles nezaplatil nic za majetek, který loni zdědil po své matce a o kterém se předpokládá, že má hodnotu stovek milionů dolarů. Daně samozřejmě neplatí protože nemusí. „Panovník není právně odpovědný za placení daně z příjmu, daně z kapitálových zisků nebo dědické daně, protože příslušné právní předpisy se na Korunu nevztahují,“ uvádí Zákon o státních grantech z roku 2011.

Stojí za zmínku, že nedávno přijatá politika uvádí, že dary přijaté v oficiální funkci nejsou soukromým majetkem královské rodiny. Přesto nejednoznačnost pojmu „oficiální“ umožnila Alžbětě prohlásit koně od světových vůdců za osobní dary, které nebylo třeba deklarovat.

Nejkontroverznější debata o tom, co právem patří královské rodině, se točí kolem obrovských pozemkových statků, které si nárokovali středověcí králové a předávali svým dědicům.

Jako princ z Walesu a následník trůnu každoročně dostával Charles nečekaný příjem z Cornwallského vévodství, které založil král Eduard III. v roce 1337. Majetek se rozrostl na více než 130 000 akrů ve 20 hrabstvích v jižní Anglii a Walesu a Charles pomohl vévodství vybudovat do sofistikovaného portfolia nemovitostí v hodnotě více než 1 miliardy liber. Majetek zahrnuje zemědělskou půdu a lesy, ale také kriketové hřiště v Londýně, kanceláře, rekreační domy a rezidenční stavby.

Když Alžběta zemřela, vévodství Cornwall přešlo na nového dědice, prince Williama, a Charles jako monarcha začal dostávat zisky z vévodství Lancaster. Toto druhé panství, rozšíření půdy zabavené králem Jindřichem III. v roce 1265, zahrnuje 45 000 akrů v Anglii a Walesu. Zahrnuje farmy, hrady, lomy, doly, kanceláře, hotely, golfová hřiště a prvotřídní londýnské nemovitosti. V době královniny smrti z něj dostávala více než 20 milionů liber ročního příjmu

Rodina má také prospěch z korunního majetku, dalšího souboru pozemků, který pochází z doby normanského dobytí v 11. století. V současné době toto portfolio v hodnotě 15,6 miliardy liber zahrnuje významné nemovitosti, jako je londýnská Regent Street, Windsor Estate, nákupní centra, velkou část pobřeží a dokonce i mořské dno až do vzdálenosti 12 námořních mil od pobřeží. Pronájmy větrných elektráren na mořském dně přispívají k prudkému růstu zisků.

Na rozdíl od vévodství je korunní panství spravováno vládou a jeho zisky jdou do státní pokladny. Stanovené procento pak jde královské rodině ve formě suverénního grantu, který je určen na oficiální cestování, zábavu, údržbu majetku a platy zaměstnanců.To už asi stačí k tomu, aby vám došlo, jak bohatý je král a jak drahá je jeho korunovace.

Korunovace nového krále Charlese III., který plní asi jen symbolickou roli, vzbuzuje pochybnosti o její nutnosti v době, kdy se Británie potýká s ekonomickou krizí. Kromě toho, že je korunovace zbytečná, je také velmi drahá. Samotný král má již k dispozici obrovské bohatství, proto se mnozí ptají, proč by měli platit za korunovaci bohatého krále, když se v Británii nachází tolik problémů, které by bylo třeba řešit. Je na čase, aby Británie začala přemýšlet o tom, zda je monarchie skutečně nutná a zda stojí za to na ni vynakládat takové množství prostředků.

Zdroje:

CNBC

Washington Post

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz