Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prošel hrabstvím v Anglii sám Satan?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Levkemyk / DALL· E

Stopy ve sněhu ďábelského vzezření. „Fotka“ vygenerovaná umělou inteligencí.

Podivné stopy na polích i střechách domů, které byly nazvány Ďáblovy stopy.

Článek

V noci 18. února 1855 se na východním a jižním Devonu objevily tajemné stopy po silné sněhové nadílce. Podivné otisky byly dlouhé 4 palce (10 cm) a široké 3 palce (7,6 cm), pokrývaly vzdálenost až 100 mil. Záhadné stopy byly objeveny na více než 30 místech v Devonu a několika v Dorsetu. Tyto otisky kroků, zanechané něčím záhadným byly nazvány „Ďáblovy stopy“.

Foto: wikimedia commons / volná licence

Obraz stop uveřejněný v novinách The Illustrated London News, 1855.

Tyto stopy se křižovaly přes zahrady a pole, překonaly i vodní překážky, kopce sena a dokonce i domy a kostely, objevovaly se na vrcholech sněhem pokrytých střech a vysokých zdí. Někdy končily u malých trubek o průměru jen 10 cm a na jejich konci pokračovaly dál. Ve městě Clyst St George, na druhé straně řeky Exe, dva vesničané objevili podivné bílé exkrementy velikosti hroznů vedle těchto „ďábelských stop“. I přes snažení vybraných jedinců, kteří se v den objevení stop snažili je následovat, se žádný z nich nedostal dále než několik mil, takže záhada, zda se jedná o jednoduchou, opakující se či frekventovanou trasu, zůstává nezodpovězena.

V první zveřejněné zprávě o tajemné události, která se objevila 13. února 1855, se uvádí, že někteří místní stopy připsali kopytům Satana, zřejmě proto dnes nesou název „Ďáblovy stopy“. Někdo by je ale mohl vzhledem k jejich uspořádání za sebou připsat spíše démonovi jménem Buer.

Foto: wikimedia commons / volná licence

Démon Buer, z vydání Dictionnaire Infernal z roku 1863 od Louise Le Bretona

Zprávy o podobných anomálních stopách, které obdivuhodně překonaly spoustu obtížných překážek, se objevily i v jiných částech světa, i když žádná z nich není takového rozsahu. Existuje 21 známých případů, které se dají s těmito stopami srovnat. Není nesmyslné navrhnout, že stovky nebo tisíce dalších jsou ztraceny nebo nikdy nebyly hlášeny. Tyto doplňující případy naznačují přirozené vysvětlení pro tento jev, místo lidského nebo nadpřirozeného.

Primární zdroje informací o tajemných stopách jsou vzácné a často se jedná pouze o kopie. Jedinými známými dochovanými rukopisy o Ďáblových stopách jsou dokumenty shromážděné Reverendem Rowe z Marychurch. Množství teorií vysvětlujících tento incident a jeho pravdivost dodnes přitahuje pozornost vědců i laiků.

Skeptici naznačují, že stopy mohly být stopami uprchlé opice ze zoologické zahrady. V následujících týdnech a letech bylo navrhováno mnoho dalších možností, včetně volavky, jezevce, myši, potkana, vydry, labutě, klokana, osla, kočky, vlka, zajíce a různých druhů ptáků. Spisovatel Geoffrey Household řekl, že mu vnuk muže, který pracoval v loděnici v Devonportu v roce 1855, řekl, že z vojenské základny tu noc unikl experimentální balón. Byli tací, kteří připisovali stopy, UFO i mořským příšerám. Jeden autor dokonce navrhl, že stopy byly vyrobeny jako součást protestu týkajícího se místní církve.

V knize The Devil's Hoofmarks , její autor Mike Dash dochází k závěru, že pouze teorie nadpřirozených sil může plně vysvětlit šíření otisků, šířku stop a tak krátký časový úsek, během kterého se objevily. Což je nepravděpodobné, takže příčinou může být kombinace několika přírodních faktorů.

Podobné případy:

· Londýnské noviny The Times ze dne 14. března 1840 informovaly o stopách neznámého zvířete, které byly nalezeny po sněhové bouři v okolí Glenorchy. Tyto stopy připomínaly hříbě značné velikosti a byly hluboko zabořeny do sněhu, ale nebylo uvedeno, že by mohly být od ďábla.

· James Clark Ross ze své antarktické expedice v letech 1839 až 1843 informoval, že v květnu 1840 byly na ostrově Kerguelen spatřeny stopy ve tvaru podkovy ve sněhu, které se poté ztratily na skalní ploše bez sněhu. Tyto stopy byly srovnatelné s poníkem nebo oslem, ale výprava zde neviděla žádná suchozemská zvířata.

· V březnu 1855 Londýnské noviny The Illustrated London News zveřejnily dopis redaktorovi, který informoval o údajně srovnatelných stopách, které se každý rok objevují v Polské vesnici Piaskowa Góra.

· Existují také zprávy z Devonu v oblasti původních stop, o stopách z roku 1950 na pláži a z roku 1957 v zahradě, které se náhle objevily a stejně tak náhle zmizely, a z března 2009 byly na nádvoří v Devonu objeveny podobné stopy, ale žádné vysvětlení nebylo nalezeno.

· Také v roce 2013 se objevily stopy kopyt v Girvanu, ty však byly považovány za aprílový žert.

Ačkoliv je to velmi záhadný příběh, tak vše co máme, jsou jen stará svědectví, která se často opakují a nejsou přímá, a obrázek z novin. Z tohoto důvodu bychom se měli při hodnocení těchto stop držet skeptického přístupu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz