Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stín komplotu nad legendou: Smrt Marilyn Monroe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimeddia Commons: Hirtle chart / New York Daily Mirror

Titulek novin New York Daily Mirror informující o sebevraždě Marilyn Monroe 6. srpen 1962

4. srpna 1962 byla nalezena Marilyn Monroe mrtvá. Někteří naznačují, že smrt legendy může být dílem mocných.

Článek

Dne 4. srpna 1962 zhasla jedna z nejjasnějších hollywoodských hvězd. Na lůžku s hedvábným povlečením ležela nahá žena ve věku třiceti šesti let. Byla to Norma Jean Mortenson, světu známá jako ikona Marilyn Monroe. Její smrt zahalila do závoje tajemství jak její život, tak i konec. Pro lidi představovala ztělesnění neodolatelného pokušení, avšak zdá se, že měla pletky s politiky i s podsvětím zločinu.

Někteří jedinci od samého počátku měli podezření, že sebevražda Marilyn Monroe byla příliš pohodlná, zejména z pohledu různých zainteresovaných stran, jako byli John F. Kennedy, Robert F. Kennedy, mafie, CIA a FBI. Pro ty všechny bylo výhodné, aby ji navždy umlčeli. Nejefektivnějším způsobem, jak utajit vraždu, je ji naaranžovat tak, aby vypadala jako nešťastná náhoda nebo sebevražda. Příznivci konspiračních teorií nikdy neakceptovali myšlenku, že by si Marilyn Monroe vzala život úmyslně nebo že by šlo o náhodu. Většina těch, kdo věří, že byla Monroe zavražděna, souhlasí s tím, že pravděpodobně někdo držel její hlavu pod polštářem a vstříkl jí injekci barbiturátů.


PODIVNÉ OKOLNOSTI

Po její smrti se stalo všeobecně známým, že byla milenkou Johna i Roberta Kennedyových a že byla sledována příslušníky CIA a FBI z obav, že by mohla ohrozit národní bezpečnost nebo poškodit pověst prezidenta. S ohledem na intenzivní sledování a na indicie naznačující manipulaci či utajení důkazů týkajících se posledních dnů jejího života nelze teorii o komplotu vedoucím k její vraždě jednoznačně odmítnout jako zcela nevěrohodnou.

NEJČASTĚJI ZMIŇOVANÍ PODEZŘELÍ

CIA

Ústřední zpravodajská služba USA (CIA) sledovala Marilyn Monroe kvůli jejímu vztahu s JFK, což z ní činilo potenciální hrozbu pro národní bezpečnost. Zatímco není jasné, zda se tyto informace týkaly pokusů CIA o odstranění Castra a vydírání hlav dalších států, zájem CIA o tuto blondýnku je stejně nepochybný jako schopnost agentů vykonávat diskrétní vraždy.

Mafie

Díky svým vazbám na Johna F. Kennedyho, generálního prokurátora Roberta F. Kennedyho a různé vlivné mafiány, včetně mocného Sama Giancany, měla Marilyn Monroe přístup k informacím, které mohly ohrozit nejvyšší osobnosti ve Spojených státech. Po skončení svého vztahu s Robertem F. Kennedym a ztrátě zájmu mafie o její služby, mohli členové mafie začít vnímat její přítomnost jako nebezpečnou hrozbu, kterou je nutné eliminovat, aby nevystavili své zapletení s volbami na odiv.

FBI

Marilyn Monroe, ve snaze udržet Roberta F. Kennedyho ve vztahu, zkusila vydíráním, a možná se dokonce odvážněji postavila i k Johnu F. Kennedymu. Údajně mu hrozila odhalením, že JFK byl zvolen díky podpoře chicagských gangů, kteří zmanipulovali volební výsledky. Šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) J. Edgar Hoover sice neměl přátelský vztah s rodinou Kennedyových, ale jako vlastenec by možná s radostí vyřešil problém s Marilyn Monroe, aby národ uchránil před skandálem. Manipulací její smrti by pak mohl Hoover ovlivnit bratry Kennedyovy a zajistit si tak kontrolu nad agenturou, která se stala jeho vlastním soukromým policejním sborem.

NEOBVYKLÍ PODEZŘELÍ

Katolická církev

Mezi organizace, jimž Kennedyové absolutně důvěřovali, patřila katolická církev. JFK, první katolický prezident Spojených států, byl pro ni mimořádně důležitým symbolem. Církev možná chtěla za každou cenu zajistit, aby nic neohrozilo jejího člověka v Bílém domě. Někteří tvrdí, že tato snaha o jeho ochranu šla tak daleko, že se mohla dotknout i osudu jeho bývalé problematické milenky Monroe.

Muži v černém

Někteří lidé, odhodlaní najít neobvyklé vysvětlení, spekulují, že Marilyn Monroe byla skutečnou obětí tajemných Mužů v Černém, kteří údajně stojí za spiknutím týkajícím se UFO. Existuje teorie, že pokud by JFK znal pravdu o mimozemském životě, mohl se s ní podělit a tím odstartoval řetěz událostí, který nakonec vedl k její smrti. Možná se stala příliš nebezpečnou, příliš kontroverzní a hrozilo, že odhalí tajemství, která s ní sdílel.

NEJPŘESVĚDČIVĚJŠÍ DŮKAZY

Poslední léta přinesla na světlo právní dokumenty datované až do roku 1960. Tyto tajemné spisy zdánlivě dokládají slib rodiny Kennedyových Marii Monroe - poskytnout finanční podporu pro její matku výměnou za mlčení ohledně spojení mezi Johnem F. Kennedym a mafiánským bossem Samem Giancanou. Tyto dokumenty o jejich spojenectví se staly středem vášnivých právních sporů, přičemž otázka jejich autentičnosti rezonuje dodnes. Přesto všechny zkoušky materiálu, inkoustu a podpisů potvrzují jejich pravost. Jestliže jsou tyto dokumenty pravé, představují nejpřesvědčivější dosud nalezený důkaz, že rodina Kennedyových mohla být zapletena do smrti této legendární herečky.

NEJZÁHADNĚJŠÍ SKUTEČNOST

Objevuje se mnoho různých spekulací a nechybí ani několik přesvědčivých nepřímých důkazů naznačujících, že mezi posledními návštěvníky, kteří navštívili Marilyn v jejím domě, byli Robert Kennedy a hollywoodský herec Peter Lawford, manželka Pat Lawford-Kennedy, a tedy členka rodiny Kennedyových. Podle všech zpráv doprovázel Lawforda a Kennedyho záhadný třetí muž, který byl oděn v černém a nesl cosi jako lékařský kufr. Identita této záhadné postavy by mohla být klíčovou stopou, kterou je třeba vyšetřit, pokud má někdo odhalit pravdu skrytou za smrtí Marilyn Monroe.

SKEPTICKÁ POZNÁMKA

V případě smrti slavné herečky je snadné spojit nesouvislé body a vytvořit sugestivní obraz. Aféry s nejvyššími představiteli země, záznamy FBI a vazby na mafii, to všechno může být podezřelé, ale nemusí to nutně znamenat existenci nějakého spiknutí. Nelze jednoznačně vyloučit možnost náhodné předávkování drogami nebo dokonce úmyslnou sebevraždu. Monroe byla v té době psychicky labilní a bojovala s alkoholismem, konspirační teorie mohou být pouze dalším pokračováním hollywoodského procesu tvorby mýtů, který neustále obklopují většinu slavných.

Zdroj:

Kniha: Conspiracy Files

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz