Hlavní obsah
Lidé a společnost

Turkmenistán: Země absurdních zákazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons / Creative Commons Atribuce 2.0 Generic licence.

V roce 2023 označila organizace Freedom House Turkmenistán za jeden z nejvíce autoritářských států na světě. Země získala pouhé 2 body ze 100 možných na „stupnici svobody“, což je dokonce o 1 bod méně než KLDR.

Článek

Turkmenistán, země v srdci Střední Asie, je po dlouhou dobu známá svými jedinečnými zákazy a neobvyklými zákony, zejména během vlády Saparmurata Nijazova, který si přivlastnil titul Turkmenbaši, což znamená Hlava Turkmenů. Nijazovova éra se vyznačovala neobvyklými rozhodnutími, která ovlivnila každodenní život obyvatel země.

V Turkmenistánu se rozrůstá řada neobvyklých zákazů. Země provozuje Ministerstvo spravedlnosti pro amorální chování, které se zaměřuje na trestání nevhodného jednání. Tento úřad má oprávnění sankcionovat chování považované za nevhodné.

Zde je pohled na několik nejpodivnějších omezení a rozhodnutí Nijazova.

Zákazy a změny v kultuře

Bývalý prezident Nijazov tvrdě zasáhl do uměleckého světa, zakázal balet, operu či cirkus pod záminkou jejich nepřiměřenosti. Turkmenským zpěvákům omezil vystupování naživo a nařídil, aby nepoužívali předem nahranou hudbu. Nijazov také zakázal knihovny mimo hlavní město Ašchabad, s cílem omezit vliv západní kultury a ideologií v zemi.

V dalším nevídaném kroku v roce 2018 vydal Nijazov nařízení, které v Turkmenistánu zakázalo všechny barvy automobilů s výjimkou bílé, která údajně přináší štěstí. Kromě toho se Nijazov postavil i proti autorádiím, která označil za zbytečná. Tato opatření byla pravděpodobně motivována snahou omezit západní kulturu a vliv na občany.

V roce 2010 byly zakázány automobily s objemem motoru přesahujícím 3,5 litru, následováno v roce 2013 zákazem tónovaných oken a v roce 2015 omezením výtlaku motoru na minimální hodnotu 1,3 litru. Tyto opatření přitahují pozornost svou nekonvenčností, neboť oficiální vysvětlení chybí, a celní úředníci pouze odkazují na „příkaz shora“, s tím, že jakýkoli automobilový „tuning“ je striktně zakázán. Platí zde i zákaz fotografování letišť, vlakových stanic, vládních budov, tržišť a lidí v uniformách.

Sebestředné zákazy a odkazy

Prezident Nijazov byl natolik egocentrický, že nejenže dostal svou planetu ve vesmíru, ale i kráter na Měsíci a vrchol hory. Jeho jméno však nezůstalo pouze v astronomických katalogech - stalo se symbolem i pro výrobce nejlepších melounů v zemi a pro jedno z nejuznávanějších plemen koní. Ale to není vše, co zanechal za sebou. V hlavním městě Ašchabadu si nechal vztyčit sochu, která se otáčí a je pokrytá zlatým listím, aby vzdávala hold slunci, ale také ukazovala na jeho vlastní záři.

Výraznou proměnou prošel i jazyk, když Nijazov zrušil turkmenský výraz pro chléb a nahradil ho jménem své matky, Gurbansoltan. Nijazov také pojmenoval měsíc Leden po sobě „Turkmenbashi Gurbansoltan-edzhe,“ a měsíc Duben byl pojmenován po jeho matce jako „Gurbansoltan-edzhe.“

V roce 1997 se prezident Nijazov rozhodl čelit své vlastní touze přestat kouřit a tak vydal zákon zakazující kouření na veřejnosti, s cílem eliminovat pokušení pro sebe i občany.

Omezení a cenzura

Ač se to zdá neuvěřitelné jsou zde zakázané nemocnice mimo hlavní město Ašchabad, což vytvořilo nerovnováhu v přístupu k zdravotní péči. Platí zde i zákaz hlášení nebo zmínění nakažlivých nemocí, jako je AIDS či cholera, rovněž je zakázáno slovo COVID.

Pro občany Turkmenistánu je přístup na internetové stránky jako je Facebook, Twitter, YouTube, Viber, WeChat, WhatsApp či Telegram odepřen. Blokované jsou také webové stránky opozice či organizací pro lidská práva. V roce 2013 byla zablokována i část webových stránek prezidenta Ruské federace, protože někteří utlačovaní turkmenští obyvatelé si stěžovali na Turkmenskou vládu prostřednictvím stránky letters.kremlin.ru.

Obyvatelům okolních regionů hlavního města Ašchabad je zakázáno pracovat ve městě bez povolení ministerstva práce a sociální ochrany Turkmenistánu, tak se jejich práva vyrovnávají s právy cizinců.

Omezení prav žen

Vláda zavedla neobvyklá opatření v boji za udržení konzervativní a tradiční společnosti. Pro ženy to znamená řadu omezení, včetně zakázaných procedur jako je zvětšování rtů, tetování obočí, barvení vlasů nebo používání umělých řas či prodloužení nehtů, což jsou kosmetické úpravy, jež jsou považovány za normální v mnoha částech světa. Zákaz se rovněž vztahuje na plastickou chirurgii na kterékoli části těla.

Veřejná doprava není výjimkou, protože se kontrolují zastávky. Ženy jsou nuceny ukazovat své ruce, řasy a vlasy, přičemž porušení těchto pravidel může vést k zadržení a pokutě. Ve veřejných kancelářích jsou kontroly na falešné nebo dlouhé nehty, barvu vlasů a falešné řasy. Není-li někdo schopen splnit nové požadavky, nemůže chodit do práce a je poslán domů.

Ženy jsou také povinny nosit v práci pouze schválené oděvy, porušení pravidel může znamenat propuštění. V roce 2018 došlo k dalšímu nečekanému kroku, když úřady zakázaly dovoz plavek do země, zdůrazňujíc, že je zbytečné vystavovat tělo, i když na pláži či v bazénu. Tato opatření svědčí o pevné snaze regulovat vzhled a chování obyvatelstva, vytvářejíc tak jedinečnou a kontroverzní atmosféru v zemi.

K prosazení těchto předpisů policie provádí nájezdy na veřejných místech. Ženy, které nosí falešné řasy nebo nehty, jsou zadrženy, převezeny na policejní stanici a drženy až do doby, než si své „vylepšení“ samy odstraní, poté jsou pokutovány. Pokud policie objeví kosmetický salon, čelí majitel nebo provozovatel vysokým pokutám, které mohou dosahovat ekvivalentu průměrného platu. Navíc hrozí i možnost, že majitel či provozovatel bude umístěn do vězení na 15 dní.

V rámci aktuální kampaně proti kosmetickým úpravám jsou ženy zaměstnané ve vládních agenturách požádány o podepsání dokumentu, který slibuje, že „v případě, že svým oblečením nebo chováním způsobím hanbu společnosti, pro niž pracuji, a poruším pravidla buď v práci nebo mimo ni, souhlasím s tím, že mohu být odvolána ze své pozice.“

Turkmenské úřady rovněž zakázaly ženám cestování v autech s muži, kteří nejsou členy rodiny, a dopravní policie pečlivě monitoruje dodržování tohoto opatření. Pravidelně zastavují auta a ženy musí poskytnout důkaz, že jsou příbuznými řidiče. Kromě toho je nyní zakázáno sedět na předním sedadle vedle řidiče a řidičům taxíků je zakázáno nabízet ženám odvoz.

Nejbizarnější omezení a zásah do soukromí žen se odehrává ve městech Balkanabat a Turkmenbaši. Každá studentka ve věku mezi 9. a 11. třídou je nucena podstoupit gynekologické vyšetření, aby bylo zjištěno, zda je stále panna. Seznam žen, těch, které byly označeny za dívky, které už měly sex, je pak sdílen s policií a ministerstvem národní bezpečnosti. K tomu se přidává policejní kontrola telefonů těchto dívek, hledající stopy jejich možných sexuálních partnerů, pod záminkou vyšetřování zneužívání dětí.

Tento hrůzný přístup k soukromí a důstojnosti mladých žen není novinkou. Již v roce 2018 proběhla podobná akce, kdy policie a gynekologové provedli razii ve školách, kontrolovali mobilní telefony a zkoumali panenství studentek. Nyní, s novými incidenty, jsou rodiče těchto dívek předvoláváni a veřejně zahanbeni.

Tento vzestup autoritářských opatření, která zasahují do osobní svobody a důstojnosti obyvatel, vyžaduje pozornost mezinárodního společenství. Je nezbytné, abychom se postavili proti těmto porušením lidských práv a podpořili obyvatele Turkmenistánu v jejich úsilí o svobodu a spravedlnost. Je naší morální povinností jednat, abychom zabránili dalšímu prohlubování autoritářství a zajistili, že každý člověk má právo na svobodu, důstojnost a respekt.

Zdroj:

https://cabar.asia/en/turkmenistan-gradual-violation-of-women-s-rights

https://www.reuters.com/article/idUSL21117454/

https://hackernoon.com/turkmenistan-a-dive-into-eccentric-dictators-and-their-quirky-rules

https://www.loc.gov/item/global-legal-monitor/2022-06-16/turkmenistan-government-imposes-restrictions-on-womens-appearance-and-personal-freedoms/

https://varlamov.ru/1746027.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz