Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co zabíjí firmy a vysoká poptávka to není? Ekonomické bludy Kateřiny Konečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: KSČM

„Firmy krachují, protože nejsou schopny dodržovat lhůty.“

Článek

Kateřina Konečná v CNN Prima News 13. 4. 2023 řekla: „Firmy krachují, protože nejsou schopny dodržovat lhůty.“ Jinými slovy, šéfka komunistů Kateřina Konečná by ráda regulovala firmy, které nestíhají odbavovat zákazníky. Trápí ji představa, že vysoká poptávka zabíjí firmy.

Ve skutečnosti firmy zabíjí mnoho jiných věcí, než je vysoká poptávka. I když ta jim může přivést řadu potíží, které jsou ovšem ve většině případů důsledkem neefektivní vládní politiky. Kvůli čemu se firmy dostávají do potíží, když je vysoká poptávka a ony tak nestíhají dodržovat lhůty?

1. Není koho zaměstnat

Aby firmy zvládly množství zakázek, potřebují najímat nové zaměstnance. Ti však mnohdy nejsou na trhu práce dostupní, protože vláda podporuje neefektivní odvětví mnoha dotacemi a blokuje tak lidský kapitál k přesunu do odvětví, která rostou. Vláda tak efektivně znemožní firmám růst a uspokojit vysokou poptávku. Další efektivní regulace na znemožnění růstu firmám je přísná imigrační politika. Výpadek tuzemského lidského kapitálu je tak velmi těžké nahradit zahraniční pracovní silou, protože vláda na trh práce stále pouští méně zahraničních pracovníků, než pro kolik jich firmy mají práci.

2. Pracovní úvazky nejsou flexibilní

Když už firmy mají štěstí a najdou vhodné pracovníky a zaměstnají je, je složité a drahé je propustit když nastanou hubenější léta a sníží se poptávka po produktech firmy. Je tak možné, že firmy se rozhodnou spíše nenabírat zaměstnance, když nestíhají lhůty, než je nabrat a pak je nemoci propustit. Pracovní trh je tak málo flexibilní a znamená velké komplikace pro firmy. Stát efektivně zamezuje plynulému přesouvání lidského kapitálu a blokuje růst firem.

3. Vysoké zdanění práce

Vysoké zdanění práce je další faktor, který ovlivňuje najímání lidí a produktivitu firem. Aby se zaměstnanec firmám vyplatil, musí vyprodukovat víc, než je jeho superhrubá mzda, tedy jeho hrubá mzda se všemi odvody na sociální a zdravotní pojištění. Nižší zdanění práce by přispělo k efektivitě firem a k oživení pracovního trhu.

4. Příliš složitá byrokracie

Firmy se rovněž potýkají s nemalou byrokracií, díky které si musejí najímat řadu odborníků a konzultantů, kteří jim pomohou vyznat se ve všech zákonech a regulacích. Malá lokální firma nemůže být odborníkem na všechny vydané zákony, které si často odporují a jejichž výklad je nejasný. Platí si tak plejádu konzultantů, kteří jim pomáhají vyznat se v byrokratické houštině. To ovšem stojí nemalé peníze, které by bylo efektivnější investovat do modernizace výroby, robotizace či jiného zefektivnění výroby.

Ovšem i přes mnoho dalších překážek, které stát firmám hází pod nohy, se i tak většině z nich se daří růst. Růst poptávky umožňuje růst firem a ty tak přispívají k blahobytu nás všech a tvoří bohatství, ze kterého se poté platí daně. Z daní se staví silnice, nemocnice, školy a platí se z nich i mnoho neefektivních politických stran, například KSČM. Kateřina Konečné si tak vysloužila nominaci na bludný balvan ekonomie a budeme moc rádi, pokud nebude firmám bránit v růstu. Kateřino, nechte firmy růst.

PS: Kateřině Konečné bychom rádi připomněli, že během čtyřiceti let vlády komunismů a jejich znárodnění fungujících podniků efektivně zabili více než dva tisíce velkých firem, efektivně zabili poptávku po západním zboží a poptávku jako celek, zabili sny několika generací a v neposlední řadě zabili téměř devět tisíc spoluobčanů. Kateřino, už prosím nic nezabíjejte.

---

Autor: Jana Galvis, analytička Liberálního institutu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz