Hlavní obsah
Seberozvoj

Proč většina Novoročních předsevzetí selhává? Jděte na to letos jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL·E 3

Vstupujete také každoročně do Nového roku s vidinou zlepšení svého života? Být o trochu zdravější, úspěšnější, plnit si ty smělé cíle a mít ze sebe konečně skvělý pocit?

Článek

Jenže zázrak se, světe div se, nikdy nekoná a vaše Novoroční předsevzetí se často nedožijí ani února. Sebekázeň opět klesá, a vy nad sebou po pár dnech trápení, i přes vší prvotní odhodlání, opět zlomíte hůl. Existuje však snadné řešení.

Moje milované neřesti, prosím opusťte mne…

V prvních řádcích se jistě shlédne většina z nás. Vtip však nastává již v okamžiku, kdy pomýšlíme na zanechání zlozvyku, který nám bude záhy chybět. Kouření, dobré jídlo, pohodlný gauč. Své rozhodnutí nezdravých návyků zanechat musí vycházet z hlubokého přesvědčení, že si to přejeme. Jedině naše důrazné PROČ, nás v pozdějších fázích „odvykání“ dokáže odvrátit od lákavých svodů na hřešení.

Máte na sebe přehnané nároky

Může se stát, že přeceníte své síly a již dopředu si stanovíte cíl, který není reálný nebo jednoduše nevychází z vás. Změnu chcete teď, rychle a snadno, nedomýšlíte všechny důsledky a velikost závazku. Ovšem stejně tak jako nezhubnete 10 kilo za týden, tak vám ani odškrtaný seznam úspěchů nedopomůže k vyššímu sebehodnocení. Zjišťujete, že vás váš sen vyjde na příliš mnoho, nebo bude potřeba překonat překážky i tam, kde jste je nečekali. Najednou vystrčí rohy seznam strachu a vaše ochota jít kupředu opět mizí. Velmi dobře si proto dopředu rozmyslete každou položku i energii, kterou vás bude její odškrtnutí stát. Vnímejte míru závazku, který na sebe tím berete. Přijímejte nové návyky jako nový životní styl, nikoliv ochutnávku.

Tříštíte svou pozornost mezi mnoho položek

Sepsali jste si lákavý seznam? Desítky položek na seznamu znamenají kupu vynaloženého času a úsilí, a tak záhy zjišťujete, že se vám nedaří věnovat do hloubky ani jedné z nich. Úspěšné zvládnutí nové dovednosti však znamená také kvalitní time-management a pravidelnou porci úsilí. Určit si priority, zaměřit svůj fokus v danou chvíli pouze na jednu konkrétní věc a nenechat se vyrušovat vyžaduje značnou míru sebereflexe a „nemít velké oči“. Někdy méně skutečně znamená více.

Závazek ano, ale ne dnes!

Původ neúspěchu je již v samotném odkládání závazku na určité datum. Chcete-li skutečnou změnu, začněte dnes, neodkládejte a nedávejte si důvody, proč čekat. Ve skutečnosti třeba ani nic měnit nechcete, ale s vůní novoty ještě nepopsaného diáře máte pocit, že je to prakticky nutnost. Pokud chcete změnu aspoň ze 70 % máte z půlky vyhráno, pokud ne, vyplatí se zvážit, zda tato položka patří na váš seznam předsevzetí.

Nový rok k tomu zkrátka svádí, ať člověk vzdoruje sebeurputněji. Všichni ti nastartovaní lidé kolem, lavina nejrůznějších pobídek k akci, včetně dotazů typu: „Jaké předsevzetí si dáš letos ty?“, na které je potřeba mít připravenou nějakou tu konkurenceschopnou odpověď, že?

Ale ruku na srdce. Kdybyste se měli hned zítra cítit naprosto skvěle, vydrželi byste to odkládat několik dnů či týdnů?

Jak tuto kletbu zvrátit?

PŘEDSTAVTE SI VÝSLEDEK

Už při sestavování svého předsevzetí si představujte, jaký by váš život byl, kdyby… Zapomeňte na to, co od vás chce společnost, co by se líbilo partnerovi, čím uděláte dojem na přátele a rodinu, co by mohlo stát proti vám. Jednoduše si představujte sami sebe ve svém novém já.

Zamyslete se nad tím, jaký to bude mít pro váš život přínos. Jaký ze sebe budete mít pocit.

MOTIVUJTE SE JÍM

Oprašte své PROČ pokaždé, kdy zaváháte.

Dodejte si sílu zářnou vidinou své budoucnosti.

Vizualizujte si svůj cíl minimálně 3-5 minut každý den.

Navnímejte jej všemi smysly.

Používejte rekvizity – fotografie, hudbu, vůně…

Dále také posilujte svou sebedůvěru, že minulé chyby neurčují váš budoucí úspěch. Dostatečně silná vize výsledku s jeho přínosy vám dodá energii a udá směr pokaždé, kdy se ocitnete na scestí.

PROMÝŠLEJTE CESTU

>Jaký dopad bude mít můj cíl na mé soukromí, práci i vztahy?

>Kolik toho budu muset do svého cíle investovat?

>Kde mohu klopýtnout? A jak tomu předejít?

>Co mohu vylepšit?

A ne, ani domnělé závislosti nejsou překážkou. Nad cigaretami dokážete zvítězit naprosto stejně jako nad nadváhou či sníženým sebevědomím. Záleží jen na vnitřním přesvědčení, které je třeba opravit a posílit.

Jde o zásadní změnu myšlení, kterou je potřeba vybudovat a udržovat. Vystavět tuto změnu je důležité nikoli jen na úrovni vědomí, ale v hlubinách mysli a celého organismu. To je možné pouze při aktivní práci s podvědomím a přerušení pout se starými vsugerovanými přesvědčeními.

Tato oblast však vyžaduje profesionální vedení, o kterém se více vyjadřuji na svém blogu.

TRVANLIVÉ ZMĚNY totiž VZNIKAJÍ výhradně SMĚREM ZEVNITŘ VEN!

Základem jsou již od počátků realistické cíle. Nevytvářet na sebe přehnaný tlak a jednoduše přijmout svůj nový životní styl.

Ve skutečnosti totiž nejde o to si odškrtávat seznam úkolů, ale odnášet si z jednotlivých úspěchů hluboký POCIT naplnění, seberealizace, spokojenosti a komplexní harmonie. Vstupujte do Nového roku s vidinou těchto emocí a úspěch je zaručen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám