Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kritika článku Husité se chovali jako barbaři

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Husité se chovali jako barbaři.

Článek

Přečetl jsem si článek od p. Chovance Husité se chovali jako barbaři. Komunisté z nich přesto dělali hrdiny. Pan Chovanec je docela odvážný a chce kritizovat a soudit to, co se odehrávalo před několika staletími. Mě docela takové články dráždí. Dráždí mě autoři takových článků, kteří nejsou soudní a nedokáží si v žádném případě představit, jaká to byla doba. Obyčejní lidé dřeli na polích a v lesích šlechty a církve. Otročili od rána do večera a měli co dělat, aby se uživili. To by však p. Chovanec měl vědět. Proto obyčejní lidé byli nespokojení jak se s nimi zachází a církev se chová pokrytecky. Lid byl okrádán, využíván, zneužíván. Byl trestán za maličkosti, udržován ve strachu, bídě a v obavách o holý život. Lidé byli trestáni, mučeni a zabíjeni. Ono potom když jde o holý život, tak člověk začne bojovat proti bezpráví a o svoji existenci.

Proto se pane Chovanče lidé začali bouřit a snažili se šlechtě a církvi postavit na odpor. Církev lidem lhala, okrádala, udržovala je v nevědomosti. I z tohoto důvodu vzniklo husitství. Touha po spravedlivějším a lepším životě. Ti lidé již neměli o co přijít, jen o své životy. Žádný z nás si nedovede představit, jaká to byla tvrdá a těžká doba. Podle toho ti lidé taky jednali. Pan Chovanec napsal, že většina husitů byli nevzdělanci. Já se musím tomu smát. Vzdělání v té době nebylo pro obyčejné lidi. Ty bylo nutné udržovat v nevědomosti, aby se dali lehce ovládat a mohlo se s nimi manipulovat, tak jak církev a šlechta potřebovala. Že husité potom při válčení drancovali, zabíjeli a vraždili, tak to již sebou nesla ta doba. Ona totiž šlechta a církev s obyčejnými lidmi taky tak zacházela, takže to bylo jak se říká oko za oko, zub za zub.

To, že se to dobré v špatné obrátí potom přináší čas. Jsou to úspěšná tažení, zjištění převahy nad nepřítelem, možnost zisku a bohatství, chamtivost. Myšlenka boje za lepší život, spravedlnost, rovnost potom ustupuje do pozadí. To však není nic nového. Máme dost takových příkladů, že dobrá myšlenka byla nakonec zneužita a lidé řekli, že tohle nechtěli. Pane Chovanče, podle mého názoru husitství v té době v žádném případě nebyla špatná věc, protože lidé v té době se snažili vybojovat si lepší život. A o to každému jde. Vy jste to bagatelizoval, zjednodušoval a jednoduše jste ty lidi vylíčil jako vrahy a zloděje. To je moc krátkozraké.

Libor Halouzka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám