Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak rozpoznat zrno od plev v ezoterice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Ezoterické nápady tady nejsou pro kočku. Pro koho tedy jsou?

Článek

Početní východní duchovní guruové již od časů Beatles pějí ódy na to, jak se uvolnit a dosáhnout extáze. Hesla typu „Procitni a chechtej se“ lemují pulty knihkupectví. Populární Osho přichází s návodem na to, jak se zbavit rodinných traumat a komplexů pocházejících z vlastního kulturního prostředí. A různí cestovatelé vyjadřují svůj údiv nad tím, jak dobře se cítili v Indii. Vypadá to vše, jako kdyby ten náš svět byl na duševně-duchovní úrovni někde jinde než ten jejich. Jakoby k nám shlíželi z nějakého nebeského piedestalu. Neposkvrnění duchovní učitelé, kteří vědí co a jak s lidskou myslí. A my jsme proti nim ořezávátka. Ale je tomu tak?

Každý, kdo v Indii byl osobně, nebo ji viděl v nějakém dokumentu, nemůže přehlédnout obrovské množství hladovějících, nemocných a umírajících lidí, kterých si NIKDO nevšímá. Ano, Indové věří tomu, že si za svou chudobu, hlad, nemoc mohou sami. V Indii je povolání ve zdravotnictví vnímané jako potřebné, nicméně ne nezbytně jako chvályhodná záležitost. Jak to? Proč pomáhat těm, kteří si svou nemoc způsobili svým špatným chováním v minulosti? A co na to indičtí duchovní vůdci? Že by přispěchali na pomoc s nějakým filosofickým moudrem? Napadlo Vás někdy proč Matka Tereza působila právě v Kalkatě?

Duchovní guruové se lépe vyjímají na vyleštěném hollywoodském chodníku než ve stokách indických měst. To velmi dobře pochopil Deepak Chopra, který se stal lékařem v USA. Ve své profesi nedosáhl závratných úspěchů, vynikl však v tom, jak se chopil příležitosti nabídnout na americkém trhu zjednodušené indické recepty zpracované se západními ingrediencemi. Ve chvíli, kdy se dostal do okruhu kolem populární moderátorky Oprah Winfrey a dosáhl tak sledovanosti u miliónů Američanů, měl úspěch zaručen. Stále produkuje nová moudra. Jejich množství dosáhlo takové míry, že byl na internetu vytvořen Chopra generátor moudrosti, který skládá náhodně slova z jeho knih a světe div se, je možné si z nich poskládat vlastní knihu na základě náhodného algoritmu. Jinými slovy je to jedinec trpící grafomanií, chudobou však ne.

Osho byl původně profesorem filosofie v Indii. Měl dobré znalosti západní a východní filosofie. Jeho centra jsou rozesetá po celém světě. Jeho hlavní teze byla osvobodit člověka, tak aby se stal plně autentickou bytostí. Problém je ten, že to dělal podobně jako západní terapeuti, akorát na to šel z té druhé strany. Jeho terapeuti netolerují jakékoliv racionalizace, to prý brání emocím. Čekejte tedy, že budete znovu pod kontrolou akorát v jiném směru.

A čím se tedy inspirovat? Zkuste po dobu jednoho měsíce nečíst ze self-help literatury vůbec nic. Neposlouchat žádné moudré rady, jedno koho. A třeba začnete slyšet na to, co máte sami v sobě.

P.S.: Showman Deepak Chopra má početnou skupinu lidí, kteří se mu starají o PR, reklamu atd. Podobně jako autor knihy Čtyři dohody dosáhl celosvětové popularity díky PR agenturám a značnému finančním budgetu, nikoliv díky síle myšlenky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz