Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo je Andrej Babiš? Z pohledu psychologa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Beránek, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Nespočet novinových článků a knih psalo o Andreji Babišovi. Ale pohled psychologa v nich není. Napíši vám tedy na něj psychologický posudek.

Článek

Lidem, kteří za totality odhalovali zrůdnost tehdejšího režimu, mizely jejich životy, jejich tvorba, jejich články. To už dnes není ten případ, je možné se vyjádřit jasně k tomu, co se děje. A proto tak činím ze svého pohledu psychologa ve veřejném prostoru, protože jsem pro to, aby se v Česku dalo volně nadechnout, a nemuseli jsme tu chodit jako stíny a vzdychat nad nešťastnou zemí.

V 90. letech přišel Václav Havel s tím, že tato země nevzkvétá. Pak přišli pánové Miloš Zeman a Václav Klaus a střídali se spolu jako hradní stráž. Po nich zbyla jen spálená země a přišly různé ještě méně výraznější figurky. A pak Babiš. Pro někoho zjev, pro jiného mystérium, pro jiné spasitel země. Jak říká moje známá svůj vlastní vtip. Babiš je vykupitel, protože nás tu všechny vykoupil. To je hodně dvojznačné. Já na jeho osobnost, a hlavně jeho osobnostní dopad na společnost a českou ekonomiku mám poměrně jasný názor.

Nutno předeslat jedno. Nepíšu na objednávku žádného politického hnutí. Nejsem členem žádné strany. Ve volbách nevolím, protože nevidím žádného schopného kandidáta, který by byl schopen vidět do budoucnosti a jednat s ohledem na ni. Nejsem antibabišovec ani fialovec, nic takového. Odborně hodnotím lidi a jejich možnosti. Mám na lidi čuch a vím, co můžou lidé, kteří se octnou v nesprávných pozicích, natropit za vylomeniny.

Co se týče pana Babiše, rovnou vám řeknu verdikt: povrchní psychopatická osobnost se sníženou verbální inteligencí s manickými projevy, neschopna hlubších vztahů a bez schopnosti chápat životní souvislosti a realitu jak svoji, tak druhých.

Tak za prvé, víme, že Andrej Babiš se rád vyjadřuje vulgárně o svých oponentech. Proto si myslím, že by měl unést i kritický pohled vůči své vlastní osobě. A tento bude opravdu kritický, nicméně postaven na faktech, z pohledu člověka, který již viděl a poznal více než několik desítek tisíc lidí v rámci své životní pouti a odborné praxe.

Andrej Babiš a jeho vzdělání

Andrej Babiš vystudoval vysokou školu. Předtím ještě studoval ve Švýcarsku. Měl by tedy umět mluvit. Anglicky nebo francouzsky, česky i slovensky. Bohužel jeho slovní projev tomu neodpovídá. Mohu se tedy jen domnívat, že to platí i opačně a charakter jeho studia neodpovídá jeho projevu. Z toho usuzuji, že byl zřejmě prominentní chlapec, kterému zařídil věci tatínek. To je jediná indicie, se kterou mohu pracovat, když neznám jiná fakta. Vysoké školy totiž v jeho době vyžadovaly správný kádrový profil více než schopnost myslet a studovat, rozhodně v případě prominentního studenta, jakým Andrej Babiš byl. A pokud jde o studia ve Švýcarech, tam se s největší pravděpodobností jednalo o placenou školu. Setkal jsem se s mnohými případy lidí, kteří se skvěli velkými tituly, ale jejich dizertační práce psal někdo jiný, takzvaný ghostwriter, nebudu naznačovat, že se tak stalo v případě pana Babiše, ale jeho ústní a psaný projev rozhodně neodpovídá někomu, kdo dosáhl regulérní cestou vysokoškolského vzdělání.

Podnikatelská dráha Andreje Babiše

Pokud jde o podnikatelské úspěchy, kterými se pan Babiš pyšní, také bych byl velmi opatrný. Byl to znovu jeho otec, který jej uvedl do byznysu a zajistil mu hladký přechod přes 90. léta, respektive skupina přátel jeho otce. Andrej byl dítě, které se narodilo se zlatou lžičkou v ústech. Pokud jde o to, co neustále vyčítá svým oponentům, že jsou nuly a nic nikdy neřídili, zatímco on řídí velké podniky, byl bych velmi rezervovaný. Jeho způsob řízení rozhodně neodpovídá nějaké velké úrovni, na kterou si hraje. Dosud těžil pouze tři věci. Dědictví od tatínka, neschopnost Čechů se ozvat a jejich ochotu přijmout otrockou dřinu. Kupodivu na Slovensku se svým manažerským řízením neuspěl.

Andrej Babiš je podle mého soudu frenetická nevyrovnaná despotická osobnost, která ale nevládne žádnými skvělými schopnostmi. Nechci urazit někoho s učňovskou školou, ale mentálně a vzdělanostně připomíná prostého hocha s výučním listem.

Jeho způsob dělání vztahů je spíše takovou tou učňovskou kombinací, vzhledem k tomu, že mám zkušenosti s vyučenci, mohu vám k tomu něco říci. Lidé s nízkým vzdělanostním potenciálem si často nemohou poradit ve světě jinak, protože se v něm sami neorientují než tak, že spoléhají na schopnosti ostatních a snaží se z nich těžit. Stejně se Babiš snaží zneužívat jiné lidi, kteří ho schopnostmi a dovednostmi vysoce převyšují. Ale pozor. Je tu strop.

Babiš a lidé, se kterými spolupracuje

Lidé, za které se takzvaně postavil, a stál doslova v jejich závětří jako při pelotonu, pak často mají ve své kariéře velkou smůlu. To platí i o těch, kteří za jeho stranu kandidují, případně i jako nezávislí. Manický hamtavý přístup, který má Babiš vůči energii a zdrojům ostatních se nedá zakrýt a má tragické důsledky pro jeho spolupracovníky. Neváhá také kohokoliv hodit přes palubu, když se mu přestane dařit či ho opustí štěstěna.

Babiš se chová jako klasický psychopat, který nemá a nemůže mít žádné přátele. Je to nešťastný člověk, který své neštěstí jen háže kolem, a také podobně, jako každý vzteklý člověk, který je bezradný, kolem sebe kope. Je produktem toho, že Češi nikdy neuznávali a dobrovolně, pokud k tomu nejsou donuceni silou z vnějšku, neuznají nikoho opravdu talentovaného a nesnáší skutečné autority.

Je to proto, že se vedle nich cítí příliš nepatrní, a vzhledem k tomu, že mají sklon ke strachu a fobiím, tak se jich bojí, a za tento postoj platí nezměrnou cenu. Za to mají Babiše a jemu podobné. Vedle něj se totiž řada našich spoluobčanů cítí komfortně. Cítí, jako by byl jedním z nich. A on jím opravdu je.

Antibabišismus je nesmysl

Je tedy velký nesmysl řadit se někde jako vojáci na náměstích a demonstrovat proti Babišovi, případně zakládat nějaká antibabišovská hnutí. Tímto jen dodáváte lidem jako je on energii a přidáváte jim na důležitosti, která jim nepatří. Lidi jako je Babiš je třeba zcela ignorovat, a hlavně nebrat v potaz jejich nehorázné požadavky a manická přání. Spíše podporujte pozitivní lidi, kteří nejsou toxičtí, a lidé jako je Babiš zmizí z centra pozornosti této společnosti jako pára nad hrncem.

Suma sumárum, pokud v dalších volbách vyhraje jeho strana, bude to jen díky rutině současného politického prostoru a on sám z toho mít štěstí nebude. Ono totiž lidé jako on, kteří mají velké psychické limity, nejsou schopni obsáhnout a porozumět ničemu složitějšímu, než je jejich bezprostřední okolí a sociální bublina. A i v tom selhávají. Svět se stal složitějším, daleko nad možností takových, jako je Babiš a jemu podobní.

Platba za Babiše není jen EET

Je velká škoda, že se Češi místo podpory vpravdě rozumných a vzdělaných lidí nechávají omotávat kolem prstu od kdejakého rozjiveného amatéra. Nebýt nekonečné podpory zvenčí, kterou zbytečně shovívavá společnost pana Babiše od mala častuje, tento chlap by nebyl schopen vést ani krávu za ocas. Tak by ho zhodnotil můj děda, ale ten byl z Kopanic, a tam takové vejlupky z druhé strany hranice znali jak své boty. Ten by mu, jak se lidově říká, pěkně rozhodil sandál.

Pokud se jím nechají nachytat Češi nebo jak jim Slováci říkají Čehůni, zaplatí za to vysokou cenu a budou muset na svých bedrech nést břímě jeho komplexů a neschopností. Jestli se jim to vyplatí si musí spočítat sami, účetních a ekonomek tu na to mají dost a dost, a počítání peněz je v Česku nejhlavnější činností ekonomiky, a to je přesně ten moment, do kterého se chce pan Babiš vtlačit. Otázkou je, jestli tu také umí někdo něco jiného, aby ho z takové pozice mohl vystrnadit.

Autor je psycholog

Anketa

Měl by Babiš zmizet z politiky?
Ano
83,7 %
Nevím
2,6 %
Ne
13,7 %
Celkem hlasovalo 539 čtenářů.

Zdroje:

Faktografické údaje převzaty z Boss Babiš od Jaroslava Kmenty, JKM . 2017

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz