Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak si udělat vlastní sektu a získat lidi: příklad Allatry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Ukrajinsko-ruská sekta Allatra prý úspěšně publikuje i v Česku. Má tu své vydavatelství a ovečky, neřkuli ovce. Ptám se, co k tomu ty lidi vede, jít jako ovce na porážku. A mám pocit, že znám odpověď.

Článek

Zatímco komplexní atraktivní promyšlené úvahy české a slovenské obecenstvo a čtenářstvo moc nebere, nejlépe na ně působí mixy pixy alá kočička s pejskem udělali dort. Zní to jako postavené na hlavu, ale je to tak. Nebudu tady Allatře a podobným mixům pixům dělat reklamu, a proto, i když jsem religionista, nebudu rozebírat její učení. V reportážích Seznamu se ostatně o ní dozvíte to podstatné.

Faktem je, že sekta je poměrně aktivní na youtube a má tam přeložená videa do češtiny a slovenštiny a používá stejný starý trik jako scientologie. Ten trik spočívá v tom, pracovat s pojmy, které lidé vnímají jako vznešené a honosné. Bůh, ekologie, budoucnost lidstva, vědomí, světlo, vztahy, psychologie. V případě této sekty jde také o důraz na společné slovanství. Pokud máte tedy absťák z toho, že se jak na potvoru nemůžete spojit s ostatními Slovany, nebo vám chybí slovanská tématika, bude lepší, když se pojedete do Moravského Krumlova podívat na Muchovu Slovanskou epopej. To bude určitě příjemnější a vznešenější pohled než na make-upované krákory Allatry na internetu.

Recept na podobnou sektu je jednoduchý. Prostě smíchejte hezky znějící a ustálené pojmy se svými bláboly a vyčkejte, až se na to někdo chytí. Vzhledem k všepropustné blbosti vám mohu garantovat, že tak do několika měsíců můžete ve svém baráku či paneláku vytvořit Společenstvo prstenu. Tedy to už tady bylo, tak společenstvo vědomí, aha, to přípomíná Hnutí Hare Kršna, tak si budete prostě muset vymyslet svůj autentický název. Třeba guru Hadra Babra a spolek Zvýšeného vnímání světa. Program bude čistá ekologie. Výměnné plenky pro děti, to zabere na bio matky z paneláku, což o to, že to propaguje kdejaký e-shop, vy jste guru a máte na víc a chápete to v širším kontextu než nějaký e–shop.

Takový program sekty by mohl vypadat takto: Jsem dlouholetý student gurua Výšena z Hindukuše a po návratu z indických hor, kde jsem se věnoval intenzivní meditaci nad nesmrtelností chrousta, bych vám rád přinesl osvícení. Hodí se především pro ženy, kdy prostřednictvím otevření čaker, které máte uzavřeny kvůli hostilnímu světu, dospějete pohodě a lahodě i uprostřed nepříjemných lidí, hromadě bordelu a vůbec. Co na to říkáte? Teď bych ještě potřeboval nějakou ruskou či jinou tajnou službu, která by takový projekt sponzorovala. Nebo nějakého naivního oligarchu či českého miliardáře typu Koláčka.

Problém takových guruů je však v nich samotných. Jsou zpravidla hloupí. Ne, že by předseda soudružského sdružení Allatry byl hloupý, Danilov je ostatně horníkem s mnoha akademickými tituly (nelze ověřit), ale prostě nabalit si na sebe hordy naivních následovníků, kteří po vás jdou jako slepice po flusu, je samo o sobě biohazard. Zvlášt, když plánujete mít jako součást sekty sexuální rituály. Na to už dojel samozvaný guru Jára, tomu to očividně nesvědčilo, ale nehodlal s tím přestat ani na Filipínách.

Ale řeknu vám tajemství toho, jak mohl horník lidských peněženek a emocionálně-mentálních zdrojů Danilov chytit lidi do své sociální bubliny. Ženám dal možnost se cítit jako víly s kouzelnou hůlkou a ne jako nějaké obyčejné puťky či mechanické kancelářské nakleplávačky klávesnic, a mužům zase dal možnost si zahrát roli hodného pastýře či rovnou ovce, což je role, která není od českého mužského stereotypu tak vzdálená. Tak a máte know-how, a zadarmo, teď už stačí sektu přejmenovat a začít od znova.

Prostě dnes sekty frčí, protože lidé se bojí něčeho velkého, co by bylo otevřeně jiné a prospěšné. Tak si hrají na tajnosnubné, mají pocit, že jim sekty dávají pocit hodnoty oproti těm normálním obyčejným piváčům, kteří sedí před bednou a jen louskají buráky. V zásadě není rozdíl v tom, sledovat videa Allatry nebo povrchní televizní seriály, až na to, že v tom je fiktivní punc výjimečnosti. Probuzení je pak tvrdé, zjistíte, že jste nakonec investovali do reality, která není zadarmo a neexistuje. Zpravidla tyto sekty po svých sledovatelích chtějí víc než like, minimálně několik stovek za knížku, která připomíná přesně ten dort od pejska a kočičky.

Tady stojí za zmínku uvést, že knížky této společnosti se prodávají na pultech takzvaných seriózních knihkupectví, a to už taková legrace není. Knihkupci by měli být víc než podavači knih, ale také se zamýšlet nad tím, čím krmí své konzumenty. O peníze jim jde zjevně v první řadě. Ale taky se může stát, že jako v případě jedné islámské knihy, česká policie vtrhne do knihkupectví a začne zabavovat. A to už taková legrace nebude.

Každopádně lidi, myslete, a kašlete na sekty. To je jako dávat peníze do fiktivních bitcoinmatů. A to je trestné, škoda, že sekty povětšinou ne, že by tajní fanoušci z řad smetánky společnosti? Nebo jen prostá až sprostá přehlíživost?

Takové sekty zničí rozhodně víc životů než fiktivní vojáci z Afghánistánu nebo nereálný příbuzný, který po své babičce loudí její poslední úspory.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz