Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Práce na živnost pro jednu firmu? Ani náhodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Firemní žoužel

Český pracovní trh praská ve švech, jak by řekl ekonom, přehřívá se, jinak řečeno je to peklo, a proto vám leckde nabídnou jen mrzkou spolupráci na živnost. V čem je problém?

Článek

Jak vypadají poptávky na českém pracovním trhu? Když na ně kouknete, zjistíte, že se opakují ty samé ze stejných oborů, a tyhle obory samy o sobě mají, jak se říká, už plný stav. Možná proto vám firmy zpravidla nabídnou jen spolupráci na IČO. Riziko je pak na vaší straně jakožto živnostníka, a živnostníky, jak je známo, stát moc nepodporuje, protože samostatnost je něco, co v Česku nemají rádi a raději chtějí mít lidi pěkně dopodrobna ve chlívečkách a řádcích jako brambory, především těch tabulkových účetních.

Nejčastějšími poptávkami na pracovníky jsou ty z obchodně-technické oblasti. Na pracovních webech se pořád dokola hledají obchodníci v oblasti tepelných čerpadel a FVE. Problém je, že v těchto oborech je už narváno až k prasknutí. Vyrojilo se totiž obrovské množství výrobců/prodejců a překupníků zabývajících se tímto byznysem, až natolik, že pokud byste chtěl jako obchodník uspět, nebudete mít vůbec na růžích ustláno. Také bývá problém s referencemi, protože moc pozitivních referencí v tomhle oboru firmy zpravidla nemají. Dodávky bývají zpožděné a práce ledajaká, pokud vůbec nějaká. Vaši potenciální klienti budou hodně skeptičtí a věřte mi, že už si zažili desítky nabídek stejného typu od konkurence a nejspíš také nějaké to hořké zklamání, které pro vás zrovna empatického klienta nevygeneruje. Riziko, že uděláte na svůj živnostenský list smlouvu a domluvíte kšeft a firma nakonec shrábne peníze a klientovi nic nedodá, je také veliké. A průser bude váš.

Určitě vás budou FVE firmy chlácholit řečmi typu jak je to velký kšeft a jak se snadno v oboru vydělává, ale znáte to, když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Když je to tak super byznys, proč vám firmy rovnou nenabídnou pracovní poměr? Jednoduše proto, že to je dost rizikový byznys. Myslím tím obecně byznys obchodníka a na oboru tolik nesejde. Narváno je už dneska všude. Šance, že si hodně vyděláte, je minimální. Firmy pak raději upřednostňují naivky, kteří to zjevně nevědí, a mohou tak s nimi lépe manipulovat.

Podnikatelskému a zákonodárnému prostředí zatím totiž nedošlo, že tento způsob vedení ekonomiky nemá budoucnost. Lovení jako v pravěku už prostě není udržitelné. Vytváří totiž víc problémů, než jich řeší. To ale ještě chvíli potrvá, než to lidem dojde, protože lov ve velkém si člověk ještě před pár desítkami let mohl leckde užívat a uplatňovat tak své prastaré lovecké pudy. Ty se s vylovením přebytečné volně žijící zvěře a minerálů přesunuly do podnikatelského prostředí, ale jsou tam spíš jen proto, že se jich člověk dosud za tak krátkou dobu nedokázal zbavit, než proto, že by byly něčím užitečné. Pozice obchodního zástupce má tedy spíše zakrývat, jak zastaralý a neefektivní model distribuce zdrojů se v dnešní ekonomice používá a jak vysoce neefektivní je, a nikdo s tím zatím nedokázal nic rozumného udělat. Také proto, že zavilí lovci z řad zákonodárců, podnikatelů a především investorů se smrtelně děsí dne, kdy se lov na lidi, na konkurenci a zakázky zakáže. Bude to totiž konec loveckého pravěku a hlavně jejich konec. Ten den se ale rychle blíží a souběžně s tím se značně snižuje rentabilita takových pozic, jako je obchodní zástupce.

A proto také zpravidla firmy nenabízejí HPP, ale spoléhají se na to, že toto riziko při spolupráci s nimi budete nést vy jako OSVČ. To se skrývá za jejich kouzelnou formulkou: Spolupráce možná na HPP či OSVČ. Zajímavé je, že tato mantra se nyní objevuje u devadesáti procent inzerátů, bez ohledu na oblast pracovního trhu. Když se firmě ozvete, bude vás zpravidla tlačit do spolupráce na IČO.

Další častou kategorií, která se v pracovních inzerátech objevuje, jsou farmaceutické firmy. Farma byznys je postaven na mixu lekárenských sítí jak těch velkých, tak malých z nezávislého trhu. Pokud jde o přímé reprezentanty zastupující farma společnost u lékařů, české firmy si nedovedou představit, že byste to zvládli jen tak z čisté vody díky svým sociálním dovednostem. Farma firmy se zaměřují na těžení kontaktů, které již v lékařské oblasti máte. Dejte si pozor na typ kontraktu, který s nimi uzavřete, aby se vám nestalo, že si firma převezme za několik měsíců vaší práce vaše kontakty a vás pošle k vodě. A to neplatí jen pro farma byznys, ale obecně pro všechny firmy, které využívají či zneužívají něčí obchodní kontakty.

V tomto směru se nenechte obalamutit přemlouváním na spolupráci na živnost. Vyplatí se vám to jedině, když budete dělat pro více firem najednou. Ale otázkou je, jestli vás firmy nebudou podezírat, že pro práci pro ně nebudete mít dostatek prostoru a času. Kdo by nechtěl exkluzivitu, ale taky za to málokdo chce zaplatit. Budu pracovat exkluzivně pro vás, ale dejte mi poctivě a čestně smlouvu na HPP. Není to fér?

Taky u práce jako OSVČ potřebujete rozložit riziko. Co když vám za fakturu za práci firma nezaplatí? A když budete dělat jen pro jednu firmu a ona se zrovna dostane do platební neschopnosti? A co vysoké zálohy na pojištění, které jsou i bez ohledu na to, jestli si něco vyděláte, povinné? Nikdo ze sociálky ani ze zdravotní pojišťovny nebude řešit, že vám vypadly příjmy.

Posuďte tento modelový příklad financí, který podle současné legislativy ukazuje rozdíl mezi prací na živnost a spoluprací na hlavní pracovní poměr. Představte si, že si na HPP řeknete o 50 tisíc Kč hrubého. Máte tedy 50 tisíc Kč hrubého. Modelový příklad vychází z toho, že nemáte rodinu. Z toho jsou odvody sociální a zdravotní, daň a zbyde vám přibližně 40 tisíc Kč čisté mzdy, kterou vám pošle zaměstnavatel na účet. Firmu vzhledem k tomu, že za vás odvádí ještě další odvody sociální a zdravotní navíc, vyjdete měsíčně na necelých 70 tisíc Kč.

Zatímco pokud vás firma přesvědčí zkusit to s ní za stejných podmínek na živnost, dostanete svých 50 tisíc Kč na ruku, tedy spíše na fakturu s měsíční splatností, odečtete si paušál na výdaje, daň a slevu na daň a zůstane vám čistého o několik tisíc víc než v případě hlavního pracovního poměru, necelých 44 tisíc Kč.

V čem je tedy hlavní háček? Důchodový základ činí u živnostníka v tomto případě pouhých 120 tisíc Kč za rok, zatímco když jste zaměstnáni jako zaměstnanci na hlavní pracovní poměr, je to 600 tisíc Kč za rok. A to je opravdu velký rozdíl. Firmu jako živnostník vyjdete pouze na oněch 50 tisíc Kč měsíčně, zatímco jako zaměstnanec na zhruba 70 tisíc měsíčně, pokud vám dá hrubého 50 tisíc Kč do smlouvy. Výhodné je to tedy především pro firmu a ne pro vás.

Ostatně důchody a jejich algoritmy se stále mění a přehazují si je rotující vlády jako horký brambor. Každopádně závěr je jasný, sami sebe okradete o peníze na důchod, pokud s firmou budete spolupracovat na živnost a pokud akceptujete stejnou částku, jakou jinak nabízí a inzeruje na hlavní pracovní poměr. Reklamujte prosím těm u vlády, ne u mne. Ti se starají jen o to, aby, když došla levná pracovní síla z Východu, tak aby naverbovali nějaké ty Filipínce, Indy nebo kdo ví koho.

A víte proč? Protože se to tak prostě dělá a protože se to naučili od kolegů ze Západu. A sledují tento trend i přesto, že už je dávno překonaný. Německo dnes pláče, jak nezvládá migraci a migranty, jak se mu Německo rozpadá, Francie přestala být Francie díky migrantům z jiných kontinentů a o Anglii už ani nemluvím, tam už dokonce vládnou. Prostě v těchto zemích došlo k tomu, že se z těchto zemí západní Evropy nestala pokroková mezinárodní zóna, jak si původně optimisticky plánovali, ale díky množství a vlivu migrantů z třetího světa na společnost, které státy nezvládají, se Francie, Německo a Anglie mění na třetí svět sám.

A tady se mluví o potřebě pracovních sil ze zahraničí. Je to naprostý nesmysl. A víte proč a kdo za to může? Je to tím, že místní firmy a podnikatelé či ti, kteří zde investovali, chtějí vydělávat víc a víc a co nejvíc, a když jim sem přijde milion uprchlíků, klidně všechny zaměstnají a budou jim „dávat práci“, pokud ale zaměstnat půjdou a budou chtít pracovat. A když ne, tak co? Tak nic. Stát je bude muset vyhánět nebo živit. A kdo za to může? Může za to česká společnost jako celek. Může za to to, že jste si zvykli na demokracii, na to, že každý může na každého kdykoli nadávat a kazit mu náladu a práci a výsledky činnosti jak chce, a zvykli jste si tomu říkat svoboda. Může za to nenávistná a nepřející česká povaha a může za to hlavně to, že se mnozí Češi neumí a nechtějí sami organizovat a nesnesou, když je organizuje někdo jiný. Jsou nepřející, líní a to platí i o vládě, která zabraňuje podnikání tak, jak jsem uvedl v tomto příkladu. Nevím, co tady tedy v této republice kdo po kom chce.

A pokud se vám nelíbí toto, zamyslete se sami nad sebou, jak žijete, co komu přejete nebo nepřejete, kdy mlátíte ústy ani nevíte proč a vlastně nevíte, co chcete, ale chcete to hned. V Česku není obecná vůle spravovat si společně vlastní lidi a tak ti, kteří se dostali do „vedení“ nemají jinou možnost než buď lidi koučovat a být za zlé diktátory, kterými by je místní stoprocentně označili, nebo prostě využít aktuální dobíhající trendy jako je zvaní cizinců. A vlastně je to jedno, protože Češi si za svou ošklivou povahu nic pěkného nezaslouží. Budu ale rád, když mne z této vaší zlé karmy vynecháte a nebudete mi tahat do okolí někoho, koho nechci, a vůbec, když z něho sami zmizíte, to by bylo úplně nejlepší. Vlastně většinu Čechů v Česku ani nechci. Česko se mi líbí, ale většina Čechů ne.

Anketa

Vyplatí se práce na živnost?
Ne, v žádném případě
15,1 %
Nevím, jsem na HPP
3,5 %
Jsem živnostník a musím se jó otáčet
61,1 %
Nevyplatí se ani jedno
2,5 %
HPP je sázka na jistotu
3,3 %
Jistotu vám nikdo nedá
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1271 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz