Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Seznamování a seznamky: tokající chlapi a pasivní ženy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Libor Šimek

Muži i ženy si stěžují na sociální bubliny, mimo ně se totiž obtížně seznamují. A tak přicházejí ke slovu online seznamky. A jaké to tam je?

Článek

Na jedné straně na seznamkách tokají muži, napínají se jako tetřevi a předvádějí se svými schopnostmi a na straně druhé čekají pasivně, pomyslně rovnou u hnízda, samičky. Tak nějak by se daly z pohledu evolučního antropologa popsat dnešní seznamovací rituály.

A jak je to prakticky? Muži se předvádějí, předvádějí, ale ženy unisono sdělují, že po jejich představení často nezbyde nic. Když má přijít na akci, na něco reálného, náhle muži téměř mysteriózně jako pouťoví kouzelníci zmizí kdesi v krabici či kufru. Jinými slovy, slehne se po nich země.

Muži a jejich neschopnost vztahové komunikace

Chlapi obvykle neumí vhodně komunikovat se ženami, či považují za flirt třeba to, že velmi pěkné pěstěné čtyřicítce, sami ve svém věku kolem padesáti, prostě napíšou, že mají rádi starší ženy, nebo že ta postava na jejich věk ujde. Přitom často takové ženy vypadají lépe než nějaké dvacítky, které do sebe neustále cpou brambůrky a konzumují litry energetických nápojů. Asi si dovedete přestavit, jak zřejmě může figura bez ohledu na pohlaví po takové stravě vypadat. Podstatnější je, jak vypadají netaktní a často i vulgární výpady mužů. Když jsou za své tokání patřičně odměněni nějakou příhodnou poznámkou, která jejich nepatřičné sebevědomí usadí tam, kde by mělo být, náhle se znovu vypaří.

Komplex mizejícího muže

U českých mužů by se dalo rovnou mluvit o neustálém mizení. Objeví se však ve chvíli, kdy mohou něco získat a zmizí vždy, když už něco vzali a je na nich, aby něco sami dali. Tento komplex se u nich projevuje od prvotního seznámení až po rodinné soužití, kdy muž často místo řešení konfliktů či problémů periodicky opouští domácnost a mizí kamsi do hospody či přímo opustí rodinu a ignoruje placení výživného na děti. Mizením to začíná a mizením to končí.

Někdo může mužské tokání mylně považovat za aktivitu. Je asi tak aktivní jako blikající světlo na noční silnici. Projedete kolem a uvidíte jen, že se tam nic neděje, jen míjíte opuštěnou stavbu. Stejně tak by ve vás něčí tokání mělo rozsvítit varovnou kontrolku. Pozor, pasiv!

Pasivní ženy a energetická past na muže

Tím se dostáváme k ženám na seznamkách. Jejich přístup je často ovlivněný tím, s jakými muži se dostávají do kontaktu. Jsou to muži, kteří sice hýří rádobyvtipem, ale v realitě jsou ženě jaksi k nepotřebě. Ženy dělají zase jiné komunikační chyby. Třeba pasivně čekají na to, jestli vůbec nějaká energie z toho muže vypadne. Řada z nich přiznává, že jim vadí, když se muž vyjadřuje jen jednoslovně či dvěma slovy, jsou rády, když z pánů vyloudí i nějaké to souvětí. Nuže, muži jsou dnes na komunikaci spoří, ale to se týká i žen. Nelze pasivně čekat na to, co z druhého vypadne, pokud nejste ve hře zvané poker.

A seznamování se snad této hře nepodobá, naopak je od ní na hony vzdáleno. Proto pokud jste pasivní, nemůžete se jaksi divit, že nikoho, kdo hýří energií zrovna svým chováním neoslníte. Zbydou na vás pak jen leklé ryby, které se vám podobají. Svůj ke svému. Tohle přísloví platí bez ohledu na dobu a seznamovací prostředky. Internet a photoshop sice může udělat z popelky královnu všech bálů, ale jakmile kouzlo pomine, vrátíte se zpátky do šedivé nezajímavé reality svého vlastního života.

Seznámení v depresi: depresanti obou pohlaví

Pak tu máme poměrně velkou skupinu lidí, kteří žijí v pernamentní depresi či splínu. Případně rovnou užívají prášky na léčbu deprese. Tomu se nelze v dnešní době divit, vždyť i ti největší odborníci na lidskou psychiku nebo ti, kteří by jimi měli opravdu být, jimi často nejsou ani ve vlastním případě. Předstírat radost prostřednictvím nějakých esoterických hokus pokus formulí se vám opravdu nevyplatí.

Jak tedy na to? Upřímnost je nejlepší metoda seznámení. Buďte takoví, jací opravdu uvnitř jste, ušetříte si tím hodně zklamání a získáte partnera, který si s vámi bude opravdu rozumět.

A v některých případech nepomůže, jak se říká, ani svěcená.

Autor je psycholog, antropolog a religionista.

Zdroje:

Výzkumná činnost na Ústavu Antropologie MU, dotazníky v rámci projektu na téma vlivu moderních technologií na psychiku, motoriku a sexualitu lidí.

Online dating vs Offline Dating. University of Derby. Libor Simek

Joy Browne: Dating for Dummies, John Wiley & Sons, 2011

Rachel Gibson: Sex, Lies and Online Dating, Hachette UK, 2016

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz