Hlavní obsah
Víra a náboženství

Svědkové Jehovovi pečení vaření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem Pavla Matějů

Zahrada Eden od Pavly Matějů

Co jste nevěděli o Svědcích Jehovových a nemělo by vám to ujít.

Článek

Začnu tím nejvíc hard core. U Svědka Jehovova byste se krve nedořezali. Na transfuzi krve u Svědka ani od Svědka nečekejte. Tohle je asi nejvíc problematické téma spojované se Svědky Jehovovými. Ale záleží na tom, v jakých kruzích, třeba doktor Jan Pirk z Ikemu je za tohle bezkrevní zaměření u Svědků vděčný. A nejen on. Celý obor bezkrevní chirurgie se vyvinul právě díky takovým odmítačům transfuze krve jako jsou Svědkové Jehovovi. A pan doktor Pirk se díky Svědkům naučil operovat srdce i v těch nejtěžších případech bez krve. Prostě to jde. Skoro vždycky.

Tak to bychom měli to nejhorší za sebou. Garantuji, už budou jen samé pěkné věci, které o Svědcích Jehovových ode mne uslyšíte. Třeba chodí dům od domu. Aha, to je taky strašák. Pro běžného člověka, který má problém zapříst i ten nejjednodušší hovor se svým bližním, je to problém číslo jedna. Svědkové Jehovovi otravují cizí lidi po domech. Holt tohle téma je nevyčerpatelné, a těch zážitků, co u toho mají. Už mnohokrát po nich lidé stříleli nebo si stříleli z nich. Kolikrát si třeba jeden Svědek v pražském metru vyslechl, že má jít do plynu. Prostě tuhle činnost Svědkům Jehovovým vůbec nezáviďte. Je ale fakt, že pokud bych si najímal obchodníka, najímal bych Svědka Jehovova. To je reference k nezaplacení. Umět navázat rozhovor se všemi typy lidí na jakékoliv téma a nebát se zazvonit u jakýchkoliv dveří, kam se hrabe obchodník. Navíc obchodník si často domlouvá schůzky po telefonu, ale zkuste jen tak zaklepat na firmu a představit se a zavést rozhovor jen tak z čisté vody. Proti tomu jsou obchodníci čučkaři.

Svědkové Jehovovi to umí, jsou na to totiž školení. Každý týden mají dedikován jeden meeting přímo na téma školení komunikace s lidmi a řečnického umění. Když se začtete do příručky pro jejich řečnickou školu, řeknete si, kam se hrabe řecký orátor nebo římský rétor. Svědkové Jehovovi jeden po druhém pracují na řečnických bodech jako je „Přesvědčivé dokazování“, „Modulace hlasu“, „Volná řeč“ a „Řeč spatra“, „Působivé úvody“, „Síla hlasu“. Pokud jde o sílu hlasu, to by se hodilo i Démosthénovi, o kterém je známo, že kvůli slabému hlásku cvičil překřikováním mořského příboje. Jsou to školení, která byste si u profesionálních firem koupili minimálně za statisíce.

Oproti běžnému českému pojetí Svědků Jehovových jako sekty je společnost Svědků v Americe, místě jejich vzniku, vnímána jako respektované náboženství protestantského typu. Ostatně veškerá ta práva a svobody, kterými se Američané dnes chlubí, musela být nějak vybojována. Představte si běžného amerického kovboje a jistě pochopíte, že nějaká vaše práva mu mohla být u zadku. Byli to znovu Svědkové Jehovovi, kteří se již od devatenáctého století v USA výrazně podíleli na vývoji práv a svobod. V tomto případě se jednalo o svobodu pro jejich činnost a pro svobodu jejich slova. Když čtete jejich literaturu z tohoto období, především z počátku dvacátého století, je plná výpadů vůči náboženství jako takovému. Svědkové chodili po Times Square v New Yorku s transparenty „Náboženství je léčka a podvod“ a to se samozřejmě mainstreamovým církvím hodně nelíbilo. Faktem je, že Svědkové byli v té době u amerických soudů pečení vaření a vymohli si hodně právních ústupků, které jsou dnes součástí amerického snu o svobodném vyjadřování, a užívají si ho i běžní Američané.

Stejně tak se to týká práva odmítnout vojenskou službu v rámci vládního systému se kterým nesouhlasíte. Vzhledem k tomu, že Svědkové Jehovovi byli vždy politicky neutrální, toto právo si i přes časté věznění nakonec vybojovali a nyní slouží i ostatním odmítačům vojenské služby z důvodu svědomí.

A pokud jde o ty hrůzostrašné zkazky o tom, jak Svědkové Jehovovi berou lidem domy. Nevím, zatím jsem ještě takového člověka nepotkal, který by jim něco napsal. Je ale pravda, že díky tomu, že jejich život je plně zaměřen na náboženskou činnost, tak o nějaký ten barák můžou sami přijít prostě tím, že dělají i něco jiného než že by se jen starali o své baráky, jejich zaměření je totiž plně duchovní a nikoliv materialistické. V tomto bodě by se vedle nich měli mnozí stydět za přízemnost a čistě materialistické zaměření, kterým kradou zdroje všem, kteří se zaměřují i na něco jiného než se jen starat o vlastní pohodlí, bezpečí, perspektivu a majetek. Svědkové Jehovovi totiž, i když se lidé, a především Češi, kteří by zadarmo neudělali ani krok, mohou hodně divit a nevěřícně kroutit hlavou, dělají svou evangelickou činnost zadarmo.

Proto právě ti nejhamižnější lidé nemohou Svědkům přijít na jméno, protože je svou činností z jejich chorobné hamižnosti usvědčují. A to jsou právě ti, kteří si vymýšlejí ony lživé řeči o zlodějích domů. Nejspíš jsou jimi totiž oni sami. Znáte to, kdo to říká, ten to je a potrefená husa se vždycky ozve. Samotná StB šla za minulého režimu po Svědcích právě tímto způsobem, aby našla nějaké nekalé toky peněz a domy. Ale nenašla nic. A mám dojem, že po revoluci se jejich pohůnci a pokračovatelé pokoušeli o něco podobného, aby se nepřišlo na to, kolik si tady sami nahrabali a zůstalo v utajení, jací jsou sami vlezlí hnusáci. A opět neuspěli. Rusové taky nikdy neměli rádi Svědky Jehovovi. Proč asi?

Ale zpět od StB, Ruska a jim podobným ke Svědkům. Někteří Svědkové věnují šíření své víry několik hodin měsíčně, ale jsou i jiní, kteří při zaměstnání věnují kazatelské službě, jak svou činnost nazývají, i několik desítek hodin. Profesionální zaměstnance Svědkové Jehovovi nemají, krom pár lidí, kteří se věnují této činnosti plně a dostávají od organizace Svědků příspěvek na bydlení a stravu. Dá se to přirovnat v tomto případě k životě mnichů v klášteře, akorát ti mniši působí na veřejnosti.

Je ještě mnoho mýtů o Svědcích Jehovových, kteří jsou sice celosvětově známí ve více než 230 zemích, které bychom mohli vyvrátit, či o ně pojednání obohatit, ale snad někdy příště.

Dovětek:

Vzhledem k vašim častým dotazům. Tento článek nabízí pohled odborníka z oblasti religionistiky a psychologie na Svědky Jehovovy. Není v žádném případě promo článkem na Svědky Jehovovy. Autor není Svědkem Jehovovým.

Zdroje:

State and Salvation: The Jehovah's Witnesses and Their Fight for Civil Rights. by William Kaplan.

Příručka pro školu teokratické služby. Watch Tower Bible and Track Society of Pennsylvania

Svědkové Jehovovi: Hlasatelé Božího Království. Watch Tower Bible and Track Society of Pennsylvania

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz