Hlavní obsah
Názory a úvahy

Typologie lidských parazitů: Poznáte někoho ve vašem okolí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Paraziti jsou všude kolem nás, předstírají symbiózu, a přitom vám vysávají život. Vedle takového parazita jste hnedle unavení jako vyšťavený citrón.

Článek

Tak teď k jejich typologii podle Šimka:

Vysavač

Vysavač se hodí do domácnosti, bez něj se už žádná hospodyňka neobejde. Vysavač lidské energie už daleko méně. Jak ho poznáte? Čím více s ním trávíte čas, tím méně energie máte.

Hřebík

Znáte ty reklamy, kde pomocí super moderní pneumatické hřebíkovačky střílíte do dřeva jeden hřebíček za druhým? Tak podobní tomuto efektu jsou někteří lidé. Dokud lidé nevymysleli hřebíkovačky, podobali se takoví lidé datlům. Valili háky do vaší hlavy. Když s nimi jste, po chvíli vás začne bolet hlava. Oni ale odcházejí ze setkání s vámi osvěženi a plné síle. A vy máte hlavu jako jehelníček. To jsou ty migrény, co prý nejdou vyléčit. Stačí se zbavit hřebíkovačky.

Tasemnice

Tasemnice je velice nepříjemný parazit. Usídlí se přímo ve vás a žere vás zevnitř. To jsou takoví ti lidé, kteří, když se k vám přiblíží, začne vás z nich bolet žaludek. Zdá se, že se přímo živí na vašem dobrém zažívání. Když jste s nimi, zvedá se vám pajšl z jejich přístupu k životu a z jejich řečí. Většinou mají takové ty kanálnické vtipy alá Luděk Staněk. Oni se živí na vaší střevní mikroflóře a vy pak máte víte co. Zácpu nebo hnačku.

Popínavka

Popínavé rostliny jako je třeba břečťan vypadají na domě někdy stylově. Málokdo ví, že ale nejsou vůbec zdravé. Mohou kompletně zadusit váš dům, a pak se na jeho stěnách začne tvořit plíseň. Podobně plíživě působí někteří lidé. Nenápadně vlezou do vašeho života a už z něj nevylezou. Oblezou vás jako břečťan a vy nic nepoznáte. Jen vás kompletně obšancují, a pro ostatní tak přestanete existovat. Váš život má potom břečťan. Břečťan žije váš život, a vy máte houby. Znáte ten pocit, že váš život nemá smysl? Rozhlédněte se kolem sebe, třeba ten váš žije někdo ve vašem okolí.

Zvědavka

Jsou lidé, kteří jsou velmi zvědaví. Pořád se vyptávají, všechno z vás dostanou, ale ve skutečnosti vám nijak užiteční nejsou a nebudou. Akorát z vás vše vymámí. Pak se divíte, kdože se to přihlásil na výběrové řízení místo vás, kdože to má tu novinku, o které nikdo jiný nevěděl kromě vás, a už samozřejmě není na skladě. Prostě tyto typy jsou informační zloději a zlodějky. Vám ale žádnou užitečnou informaci nepodají, jen ji vyfouknou. Podobají se práskačce sojce z Krakonoše. Taky všechno vyslepičila, ale neudělala vůbec nic užitečného pro Anču a Kubu.

Čulibrk

Tento pojem nám přinesli Lábus s Kaiserem. Kdo netuší, o čem je řeč, ať se podívá zde. V podstatě jsou to lidé, kteří se tváří jako šašci a klauni, a když se vám dostanou do života, snaží se zakrýt to, že vám do něj nic užitečného nepřinášejí, jen své šaškárny. Za to má takový čulibrk péči od svých blízkých zdarma. Především se tak děje mezi manželi. Kašpary nebrat.

Milan

Milan je takové divné jméno, asi jako italský Milán. Když byste koukli na film Strašidla, který věrně popisuje milánskou realitu, pochopili byste, proč se Milan či Milán stal synonymem dalšího parazitického živočicha. Milan není nějak sofistikovaný. Milan rovnou přichází do vašeho života s tím, že ho máte rádi a zbožňujete ho. Milan se cítí zbožňovaný, a když mu tenhle pocit nepotvrdíte, začne vás nemilosrdně trestat. Postupně přijdete na to, že k tomu ho ctít a uctívat vlastně nebyl a není žádný důvod. Celé si to jen vymyslel. Užité jméno Milan nemá nic společného s Milanem ve vašem okolí. Možná.

Chytrolín

Chytrolín ví, jak vše udělat lépe než vy. Jsou to často lidé frustrovaní a nepříliš chytří. Zjistili, že v životě si neporadí jinak, než tím si hrát na chytřejší než jsou. Proto zaujali strategii odborných poradců. Do všeho kafrají. Nejvíc se tento parazit uchytil v politice. To jsou ti politici, kteří dnes chodí do kravínů, když proti nim lidé stávkují, nebo strojí stromky v mateřských školách a přitom by se měli raději věnovat své vlastní rodině. Mají tam pěkný hnůj.

Mámel

Mámel může být omylem zaměněn s námelem. To je parazitická houba, která se vetkla do obilí a v případě, že lidé snědli chléb s námelem, dostali z něj toxický šok. Někteří to nepřežili a jiní dostali tanec svatého Víta. Řada Evropanů si v historii na námelu stavěla své veselí. Tančili několik dní ze skývy plesnivého chleba až padli zcela umdlení či mrtví. Mámel se také vplete nenápadně do vašeho života a předstírá, že mu dodává šťávu. Opak je pravdou. Po akcích s ním jste unavenější a unavenější, zatímco on srší energií. Vypadá to jakoby vás k akci vybudil on, zatímco on z ní jen těží. Mámí z vás energii. Nebrat.

Negramota

Negramota těží z toho, že ho ve škole naučili číst a ještě hůře, že ho naučili i psát. Nejčastěji se vyskytuje na internetových fórech. Jeho poznávacím znamením je, že ve skutečnosti si text, který čte, neumí dát dohromady vůbec a zpravidla se vyjadřuje k něčemu jinému, než je v něm napsáno. Bohužel se často vyskytuje ve shluku s ostatními negramoty. Proto jeho záškodnické akce působí jako kálení obtížného hmyzu na prémiovou svíčkovou, kterou vám zrovna servírují na letní zahrádce. Použijete-li biolit, zničíte si pokrm bohů. Nejlépe jej ignorovat. Po ignoraci často odletí sám. Potřebuje za každou cenu vaši pozornost. Bez ní umírá.

Hrobařík

Znáte ty červené brouky, kterým se přezdívá hrobaříci? Tohle přízvisko se ujalo z toho, že je lidé často viděli se štosovat u hrobů či na hrobech. Často se tito brouci vyskytují v novinařině, především té bulvárního typu. Kde cítí nějaký smradlavý šmuk či puch, tam se naženou a vytváří tam broučí kolonie. Ne, že by vás o něčem užitečném jejich shluky informovaly. K čemu je vám ostatně vědět, jak si žije Agáta H.? Kdyby její jméno pořád hrobaříci neopakovali a necpali je při zpravodajství před oči, ani bych ho neznal, víc o ní ostatně netuším, ani vědět nechci. Je to holka ze školní jídelny, která špatně vaří a všichni si na ni pořád stěžují? Nevím.

Znáte nějaké další typy parazitů v lidské podobě? Sem s nimi. Dám si je do sbírky jako přišpendleného brouka.

A ještě jedno upozornění. To, že k vám je někdo milý, ještě neznamená, že je parazit. Možná máte zrovna vy v životě natolik zaparazitováno a tolik vlčí mlhy, že dobrého člověka nepoznáte ani na sto honů. Na to je jediný recept. Odčervit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz