Hlavní obsah
Názory a úvahy

U charisma nezáleží na věku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marisa Rastellini/Wikipedia/Volné dílo

Louis de Funes 1970

Bojíte se, že přehoupnete pomyslnou věkovou hranici a nikdo vás nebude chtít?

Článek

Existuje všelék na tenhle problém. Je to charisma. Tak třeba své o tom ví herci. Někteří se proslavili až po padesátce. Jako Louis de Funes. Nikoho by nenapadlo jeho výkony posuzovat podle věku. Stejně jako některé ženy nestárnou, ale zrají jako víno, někteří muži jsou žádaní bez ohledu na pokročilý věk. Zatímco jiní i kdyby se na hlavu stavěli, na hlavu si nechají nastřelit kštici bujného mladíka a pořád nic.

Charisma je kouzlo osobnosti. To se nedá zdědit, koupit nebo ukrást. Ti, kteří jím neoplývají, musí počítat roky, jako vězeň, který přemítá, kolik mu ještě zbývá. A takoví zlí jazykové pak vypouštějí hoaxy o věku do společenského prostoru. Že nemůžete najít uplatnění? Že by byly na vině věkové hoaxy? Toto šíří lidé, kteří se posuzují vzájemně podle data spotřeby. Jiná měřítka ve své průměrnosti neznají. Charismatický člověk žádný věkový limit nemá.

Tak třeba zapšklí vědci mají na svědomí různé ty pochybné zprávy, jako jsou ty o povinném stárnutí a degeneraci mozku. Nejspíš laboratorním myším vadí, že je někdo i v osmdesáti v mozkové kondici.

Charisma je jako vůně, která se line z vynikajícího čerstvě připraveného pokrmu. Nikdo jej nemůže ignorovat, každý ho ucítí na sto honů. A uzná ho? Ale ano, pochopí to na první dobrou, jen se zakomplexovaní lidé zdráhají to přiznat druhým veřejně. Veřejné mínění není podstatné, charisma si cestu najde vždycky.

Není pravda, že musíte šplhat a lézt víte kam. Charismatický člověk to nedělá nikdy, on totiž nemusí. On už na vrcholu je, a k tomu žádné společenské jeřáby ani zvedáky nepotřebuje. Ano, je to společnost, která potřebuje uznávat charismatické lidi a ne naopak, charismatické osobnosti jsou totiž sami uznalé dost. Ani nemají jinou možnost, protože charismatičtí lidé jsou ti, kteří dělají ze společnosti společnost zajímavou, vyspělou a vnitřně nabitou duchem.

Bez nich je každé uskupení lidí mdlé, nezáživné, neslané a nemastné a nemá žádný odpich. Srovnáním s charismatickými lidmi mohou i ostatní vidět ten propastný rozdíl, mají možnost zbavit se přebytečné pýchy a nafoukanosti a inspirovat se v tom, jak se posunout o nějaký ten level výš.

A nemluvím teď o lidech, kteří si na charisma jen hrají a dělají vše pro to, aby si dělali reklamu a vypadali jako ze žurnálu, případně na sebe upozorňují lacinými kýčovitými způsoby, jako je strategie jít vždy proti proudu, poškozování konkurence, pomluvy, placení příznivců, využívání klientelismu, filmové triky a podobné nesmysly.

Charisma je kouzlo a kdo ho má, byl zvolen přírodou nebo vyšším duchem či Bohem, chcete-li, aby měl na lidi vliv. Nejhloupější, čeho se může společnost dopouštět a také to často dělá, je vyčítat takovým lidem, že jsou schopni mít na lidi vliv. Závistivci pak takové charismatické lidi obviňují z manipulace, z toho, že se cpou do vedení, že jsou autority… A přitom jde jen o to, že jsou vyvoleni samotným principem své existence k tomu, aby ovlivňovali životy druhých více než ostatní a nikdo nemá právo jim to vyčítat.

Nikde také není psáno, že to dělají špatně. Je to jako vyčítat podnikateli, že řídí své zaměstnance. Jemu byla dána právním systémem možnost ovlivňovat životy druhých lidí, ale je to možnost daná uměle, stejně jako byla dána uměle možnost ovlivňovat životy druhých voleným politikům. Je to ale stále vliv umělý a není vůbec jasné, jestli takový člověk schopen ovlivňovat druhé je a podle toho, jak vypadají mnohé firmy a politické frakce to vypadá, že mnozí toho schopni nejsou a na lidi mají jen ten vliv, který si různými podpůrnými prostředky vynutí nebo vyloudí.

To ovšem není problém charismatických osobností a je načase, aby svět přestal image charismatických osobností poškozovat a charisma diskriminovat a kriminalizovat, jinak se nikam nedostane. Charismatičtí lidé jsou potřeba k tomu, aby svět někam spěl a měl šťávu.

Tak pokud nejste jen hloupá automatická zvířátka na klíček, která jen chtějí svůj klídeček a pohodičku a dělat pořád dokola to samé, případně páchat nepravosti, začněte se po charismatických osobnostech pídit a dávat jim podporu a prostor.

A zamýšlejte se nad tím, jestli ti, kteří jsou nám jako charismatičtí prezentování, skutečně charismatickými jsou nebo je to jen nátěr. Kdo trochu chce a dokáže vnímat, co je skryto za oponou, ten se nemůže splést.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz