Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vladimír Putin očima psychologa a religionisty: diktátor nebo jen fakír?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Putin přitáhl pozornost celého světa kvůli rusko-ukrajinské válce. V Rusku však hypnotizuje národ již několik desetiletí. Jak to dělá?

Článek

Toto není životopis Putina, jak ho znáte. Je to vnitřní mapa jeho duchovní cesty, cesty, která poznamenala i váš život a dění celého světa.

Píše se 7. 10. , je rok 1952 a na svět v Pitěru (tak mile Rusové přezdívají městu Petrohrad) přichází malý nevýrazný kluk Vladimír. Jeho dědeček prý sloužil u vládce Kremlu Josifa Stalina jako kuchař. Kuchař, a možná taky jako něco jiného. Oba dva rodiče jsou přesvědčení komunisté a sdílí s ostatními cizími lidmi byt. Jejich přesvědčení je v souladu s režimem, takže jim to nevadí. Vadí to ale malému Vladimírovi. Ten chtěl od malička mít od lidí klid. Jeho snem je být něco víc, někdo lepší než jsou ti ostatní, aby mu nemohl nikdo poroučet.

Psychologický profil v jeho 12 letech? Sebezaměřená sociopatická osobnost s rysy histrióna, tedy kluka chorobně se předvádějícího na cizí účet.

S takovým hodnocením Putina, i horším, však dnes přijde každý druhý odborník na duševní zdraví, politik, který Putina potkal a pěl na něj dříve ódy chvály, a taky každý chlap někde ve vesnické hospodě při svém mudrcování u piva. V mladém Putinovi se zformovaly ještě jiné stavy, daleko závažnější, které může rozpoznat jen někdo, kdo je citlivý na víru, náboženství a stavy náboženského vytržení.

V případě Putina hrají hlavní roli tyto vnitřní faktory: Mystické oblouznění a extatické stavy. A to jsou ve spojení s jeho vnitřní osobnostní poruchou přesně rysy fakíra…

Historie fakírů a fakírismu

Malá odbočka. Máte-li pocit, že fakír je ten pán, který svou píšťalou respektive pohyby svého těla hypnotizuje kobru a vyvádí různé jiné kousky pro pobavení diváků, jste na omylu. Fakír pochází z arabského slova faqir - což znamená „chudý“. O fakírech mluví Ježíšovo slavné Kázání na hoře, když prohlašuje: „Šťastní jsou chudí na duchu.“ Může to být chápáno jako duševní omezení, ale také jako duševní prostor pro to, být naplněn duchem někoho jiného.

Fakíři vznikli v prostředí Islámu, nikoliv hinduismu.

Do Indie se dostali spolu s islámskými dobyvateli a jsou členy islámského řádu sufiů. Jen později se zažil tento termín i pro pouličního kouzelníka někde na ulicích Dillí. Fakírismus je však společný i s křesťanským mysticismem. A je blízký ruskému termínu jurodivý. Slovo jurodivý může znamenat také blázen. Ovšem v tomto případě se jedná o „blázna“ pro Krista, ve smyslu toho, co zmiňuje křesťanský mystik apoštol Pavel. Tímto se dostáváme k „fakírismu“ v křesťanském ortodoxním prostředí.

Božský oheň fakírů a Putin

Podobně jako fakíři, i Putin se chce skvět ve zvláštním světle božského ohně. Fakíři věří, že je možné dosáhnout boží přítomnosti za jejich života. Boží dotek je jako oheň, nejdříve ho slyšíte, pak vidíte, a pak ho můžete nahmátnout. A oni se chtějí dotknout božského ohně a být jím stráveni.

Podobně jako u náboženských mystiků je zřetelný v očích mladého Vladimíra takový sebezasněný výraz, skelný pohled, který pro odborníka, který umí číst v lidských tvářích, signalizuje nikoliv pouhou sebezaměřenost, ale potřebu mystického vytržení. Tuto potřebu realizuje Putin ve své osobní kapli pravoslavného typu, kterou má postavenou na zakázku ve své rezidenci u Moskvy. Tam může být naprosto sám, sám se sebou a svým Bohem. Pravoslavné náboženství se potkává s tím islámským právě v bodě mystického vytržení jedince. Podobně jako islám tvrdí i pravoslaví, že v určitých životních momentech Bůh přímo zasahuje do osudu jedince. Jedině však tehdy, když si to on sám přeje. A daná osoba musí být vyvolená.

Stavy mystického vytržení

Fakíři se učí stavů odtržení od fyzické reality. Díky duchovním technikám, které se fakíři po staletí drilují, se mohou dostat do situací, kdy pociťují, že jejich vůli kontroluje někdo mimo jejich vědomí, dostávají se do absolutního bodu nula, který nekoresponduje s vnějším prostředím. V této duchovní „díře“ či propasti, se k nim zdánlivě nedostávají vnější duchovní vlivy.

Islámský fakírismus se dostal do Sovětského svazu přes obsazené republiky Kavkazu. A mnoho lidí v Rusku podlehlo fakírským technikám včetně hypnózy. Mezi nimi byl i mladý Vladimír Putin. Putin připomíná toho hocha, o kterém mluví ruský fakír Georgij Ivanovič Gurdžiev ve svém spise Pohledy ze skutečného světa. Zmiňuje zde zoufalého spisovatele, autora duchovních spisků, který se dostal do bankrotu, a tak měl poslední možnost, prozradit své know-how světu. Napsal knihu o levitaci. Sám nikdy nelevitoval, ale prostě to zkusil. Kniha zaznamenala oproti jeho představám velký úspěch a dokonce mu i jeden čtenář napsal, že se díky tomu naučil levitovat. Jak poznamenává autor, „ano, ten blbec se podle mých instrukcí opravdu naučil levitovat“. Podobně i mladý Vladimír Putin pečlivě dodržoval všechny pokyny k tomu, aby se dostal do mystické duchovní říše, obklopen komunistickými pravidly a ateistickým diskurzem, zatímco jeho komsomolské okolí netušilo, s čím si mladý Vladimír zahrává, a že si nakonec ošklivě pohraje i s ním.

Jak se projevuje fakírismus na osobnosti a jednání Putina?

Jak jsem již uvedl, fakíři jsou spojeni s chudobou. Putin od počátku své kariéry kladl důraz na to, aby oficiálně neměl téměř žádný majetek. V jednom majetkovém přiznání uvádí: Lada Niva s přívěsem, byt v Petrohradě. A nějaké ty příjmy z prezidentské činnosti. Toť vše. Tím se liší od všech ostatních politických vůdců na světě. Není divu, je to totiž fakír.

Odtrženost od reality

I přesto, jak jej celý svět proklíná, a Ukrajinci si dokonce najali čarodějnice a provedli rituály černé magie k tomu, aby se jej zbavili, Putin se vnitřně neobrací k ničemu a nikomu. Naopak, odvrací se od světa v rámci fakírských rituálů a tak má pocit, že na něj nikdo nemůže. Možná to znáte, v jednoduchém smyslu slova jsou to ty rituály, kdy si uděláte vajíčko, zabalíte se dovnitř a nikdo a nic na vás nemůže. Jenomže může. Silnější forma duchovní energie vás beztak dostihne.

Není divu, že se fakírismus stal synonymem pro laciné kouzelnické triky. Jeden z odhalovatelů falešných kouzelníků a trikařů, autor knihy Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY, Romain Puértolas, byl původně celníkem a na serveru Youtube odhaloval triky falešných magiků jako je David Copperfield. Ten dokonce zajistil, aby mu Youtube zablokoval jeho kanál, Puértolas totiž ohrožoval jeho reputaci.

Ve své knize Podivuhodná cesta fakíra uvádí příběh zchudlého chlapce z Indie, který se dostane díky fakírským trikům až do Paříže, uvízne však ve skříni v IKEI a v ní se vydá na cestu Evropou. Putin také díky svým trikům, které považoval za reálné, uvízl v ruském Kremlu a ve své vlastní skříni a nemůže z ní ven.

Realita opilce

Vladimír Putin je znám tím, že nepije. Respektive pije velice málo. Alkohol. On ho totiž pít ani nepotřebuje. Je opilý sám sebou. Podobný efekt popisuje islám u svých fakírů. Tito jedinci jsou opilí duchovní exktází. Fakíři často pronášejí frázi: astaghfiru’llah, kterou se Bohu omlouvají za svou seperátní existenci. Mimochodem termín Alláh znamená doslova Bůh, můžete si tedy pod ním představit jakéhokoliv boha, i toho křesťanského. Když budete číst Bibli v arabštině, bude termín Alláh znamenat křesťanského boha. Sufisté věří tomu, že vaše fyzická existence je hřích, ale pozor, nejedná se o nějaké sebemrskání, jak je tomu u některých křesťanských mnišských řádů. Naopak. Sufisté jsou přesvědčeni, že mohou dosáhnout rovnou božské existence. Sufisté jsou tedy univerzálním konceptem, který se přes Kavkaz dostal do ruského pravoslaví.

Viděl jsem Pána očima svého srdce. Zeptal jsem se. Kdo jsi? Přeci Ty!
Al-Hallaj

Muslimové mají posvátné rčení: „Není boha kromě Alláha (kromě boha doslova).“

Sufisté : „Není nic kromě Boha,“

Sufismus a Putinova prezidentská rozhodnutí

Chápete už trochu lépe Putinovu psychiku? Jak s ní souvisí mysticismus a jak koresponduje s tím, že i když Putin pokazil v Rusku co mohl, stále tam vládne? Vezměme třeba masakr v Beslanu (2004), odehrál se za Putinova prezidentství, které s přestávkami pokračuje doteď. Stejně tak jako ponechání námořníků v atomové ponorce Kursku svému osudu (2000), i zde hrál Putinův „mysticismus“ hlavní roli. Necítil se vůbec dotčen tragédií druhých, stejně jako se dnes necítí dotčen tragédií na současných bojištích. Přesto však dotčen je. Ve skutečnosti je pouze prostým člověkem, to vše ostatní je pouze maska. Duchovní maska, která bude brzy stržena.

A co zbyde po ní? Malý ustrašený chlapec Vladimír, který se utíkal pro ochranu ke svému dědečkovi na jeho daču. Dědeček už ale nežije.

Autor je psycholog a religionista

Zdroje:

Saeko Yazaki. Islamic Mysticism and Abū Ṭālib al-Makkī. 2013. Routledge.

Georgij Ivanovič Gurdžijev. Pohledy ze skutečného světa. Malvern.

Vladimir Putin. First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait by Russia's President. 2000. PublicAffairs.

Timothy Ware. The Orthodox Church: New Edition. 1993. Penguin Books.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz