Hlavní obsah
Věda

Bez velryb nefungovaly automatické převodovky. Velrybí maso se prodávalo i v Praze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Velryba

Mnoho lidí se domnívá, že velryby se lovily kvůli masu. Ne, že by maso nebylo důležité, velrybáře však na velrybách zajímalo něco úplně jiného.

Článek

Starší ročníky si možná vzpomenou, že velrybí maso se hluboko před rokem 1989 prodávalo i v tehdejším Československu. Dalo se sehnat v prodejně Frionor na Václavském náměstí, a jestli si dobře pamatuji, byl to takový špalík tmavého masa, které rozhodně nechutnalo jako ryba. Spíše jako tuhé hovězí. Jenže velryby se kvůli masu nelovily. Maso bylo svým způsobem sekundárním produktem. Velryby se totiž v minulosti lovily hlavně kvůli spermacetu.

Maso nebylo důležité

Spermacet je voskovitá látka nacházející se v hlavě vorvaně obrovského, konkrétně v jeho spermacetovém orgánu. Tento orgán, který může obsahovat až několik tun spermacetu, hraje klíčovou roli v lovu těchto velryb. Další důležitým produktem byla takzvaná ambra, která se používala hlavně při výrobě parfémů.

Ideální mazivo do automatických převodovek

Spermacet byl ceněn zejména v 18. a 19. století. Látka byla extrahována z hlavy velryb po jejich ulovení a následném zpracování. Proces zahrnoval odstranění a vyčištění spermacetu, který byl poté přetvořen na olej. Tento olej měl mimořádně stabilní vlastnosti při vysokých teplotách, což ho činilo ideálním mazivem pro různé průmyslové aplikace, včetně prvních automatických převodovek v automobilovém průmyslu. Když ale v roce 1974 USA zakázaly lov velryb, začaly mít některé americké automobilky problém.

Spermacet se platil zlatem

Ve velrybě, konkrétně v hlavě vorvaně obrovského, se může nacházet značné množství spermacetu. Odhaduje se, že vorvaň může mít v hlavě až kolem 1 900 litrů (přibližně 500 galonů) spermacetu. Toto množství může vážit až 3 tuny. Spermacetový orgán, ve kterém je tato látka uložena, tvoří značnou část hlavy vorvaně a má klíčovou roli při potápění a echolokaci těchto mořských savců.

Chrání je mezinárodní dohody

Spermacet se v minulosti těžil tím, že po ulovení velryby byla její hlava oddělena a spermacetový orgán otevřen. Spermacet byl poté extrahován a zpracován na různé produkty. Dnes jsou však velryby chráněny mezinárodními dohodami a jejich lov je v mnoha částech světa zakázán nebo přísně regulován.

Spermacet nahradila syntetika

S pokrokem technologií a rostoucím povědomím o ochraně velryb se však hledaly alternativy k tomuto cennému materiálu. Dnes je spermacet v automobilovém průmyslu zcela nahrazen syntetickými materiály a ropnými deriváty. Syntetická maziva, vyrobená na bázi chemických sloučenin, poskytují výborné vlastnosti, které jsou dokonce lepší než ty, které poskytoval spermacet. Tyto moderní materiály jsou schopny odolat extrémním teplotám a tlakům, což bylo klíčové pro efektivní fungování automatických převodovek.

Díky těmto inovacím již není nutné lovit velryby pro spermacet, což přispívá k ochraně těchto ohrožených mořských tvorů. Pokrok v materiálové vědě a chemii umožnil vytvořit udržitelnější a efektivnější řešení pro průmysl, čímž se snížila závislost na přírodních zdrojích získávaných z velryb. Tento posun také představuje důležitý krok směrem k ochraně mořského ekosystému a k udržitelnějšímu průmyslu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz