Hlavní obsah
Lidé a společnost

Generace Skibidi aneb když rodiče nerozumí svým dětem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Guillotinado - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Do slovníku nejmladší generace se vloudilo slovo skibidi. Už jste ho taky slyšeli a nechápete? Kromě skibidi je tu i sigma, rizz nebo Ohio. Tato nová slova děti pochytávají nejen ve škole.

Článek

Děti si ze školy nosí kde co, a to i slovo skibidi

Pokud jste rodiče, určitě jste si všimli toho, že slovo skibidi během konverzace nejčastěji používají hlavně teenageři a děti staršího školního věku. Nechytáte se? Skibidi nemá v češtině pevný lingvistický význam a děti jej užívají různě.

Co to vůbec znamená, když váš potomek řekne, že ten novej film byl mega skibidi a že si ho užil? Tímto způsobem vám chce nejspíš povědět, že film byl boží, cool, senzační, ale možná taky bláznivý. Vždycky záleží na kontextu.

Mladá generace používá slovo skibidi i v negativním smyslu. Když vám tedy naopak vaše dítě řekne, že ten novej film byl skibidi a nedalo se na něj koukat, v tomto významu skibidi znamená, že film byl hroznýna nic. Film mohl být taky trapný nebo hloupý.

Zamotala jsem vám hlavu? V tom případě byste měli vědět, že slovo skibidi často neznamená vůbec nic. Když se dívám kolem sebe, děti jej rovněž používají jako tzv. vycpávkové slovo neboli slovní vatu. Toto slovo je tak pro význam dané věty a sdělení určité informace naprosto zbytečné. Mimochodem, k oblíbeným českým vycpávkovým slovům patří třeba vlastně nebo prostě.

Začalo to se Skibidi Toilet

Slovo skibidi je v současnosti populární po celém světě, a to hlavně u generace Alfa, což jsou děti a teenageři narození po roce 2010. Toto slovo pochází ze série krátkých virálních videí, které vytvořil a na YouTube v letech 2023 až 2024 nasdílel gruzínský animátor Alexej Gerasimov.

Videa Skibidi Toilet, která zobrazují invazi záchodů s lidskými hlavami, mají v tuto chvíli desítky miliard zhlédnutí. A to nejen na YouTube, ale také na TikToku. Právě vlivem sociálních sítí se slovo skibidi dostalo do slovníčku nejmladší generace.

Foto: Freepik

Záhadný slovník generace Alfa

Není to pouze skibidi, do slovní zásoby dětí ročníku 2010 nebo mladších se dostává také spousta dalších nových slov, kterým rodiče nerozumí. Následující slova patřící do slangu generace Alfa, která se s dotykovými obrazovkami doslova narodila a kterou velmi ovlivňují sociální sítě, jsou jenom špičkou ledovce. Říkají vám něco?

Ohio

Ohio není jenom název amerického státu. Tímto slovem generace Alfa označuje všechno, co je divné, zvláštní, bizarní nebo prostě úplně mimo. Tento slangový výraz vznikl díky memům, které si dělají legraci z toho, že všechny šílené či absurdní věci se dějí právě v Ohiu.

Fanum tax

Pro generaci Alfa znamená Fanum tax vtipné označení pro krádež jídla mezi přáteli – třeba když si objednáte něco dobrého a kamarád vám bez dovolení ukradne hranolku nebo kousek pizzy. Fanum tax je zkrátka taková neformální hláška pro situaci, kdy si přátelé berou jídlo navzájem, aniž by se zeptali. Tohle slovní spojení přitom odkazuje na streamera Fanuma, který jinému streamerovi krade v přímém přenosu na Twitchi jídlo.

Brain rot

Brain rot můžeme označit jako „vygumovanou mysl“ či mentální únavu po konzumaci obsahu nízké kvality, jako je třeba dlouhé hraní online her, sledování seriálů nebo brouzdání po sociálních sítích. Brain rot tedy generace Alfa používá tehdy, když si uvědomí, že zbytečně věnovala drahocenný čas něčemu nepřínosnému, co jí jenom „vysálo mozek“.

Gyat

Jde o výraz nadšení či vzrušení, něco jako české „Páni!“. Za vše mluví například věta Gyat, máš hezkej náramek!

Sigma

Pro generaci Alfa představuje slovo sigma nezávislého člověka, který si jede svoje a nezajímá ho, co si o něm myslí ostatní. Není to žádný vůdce, spíš je to osamělý vlk s introvertními rysy, který nepodléhá běžným pravidlům. Sigma nepotřebuje uznání ani mocenské pozice, protože si jede na vlastní vlně. Soustředí se na svůj růst a osobní cestu, neřeší společenské žebříčky a hierarchie, je prostě svůj a nedá se snadno zaškatulkovat.

Rizz

Toto slovo, které je odvozenina ze slova charisma (chaRIZZma), označuje schopnost někoho okouzlit nebo přitáhnout, prostě být přirozeně přitažlivý a charismatický při navazování vztahů. Na sociálních sítích se rizz hodně řeší, když jde o to, jak dobře někdo umí flirtovat nebo zapůsobit. A když někdo v tomhle umění opravdu vyniká, je to rizzler – člověk, co má flirtování v malíku.

Skibidi Ohio Rizz

Co znamená toto slovní spojení? Pro nejmladší generaci má jít o urážku někoho divného, kdo postrádá schopnost flirtovat. Často toto spojení ale nedává smysl a je spíš surrealistické.

Poznámka autorky: Mám doma děti z generace Alfa. Zvlášť slovo skibidi mi leze na nervy.

Anketa

Znáte slovo skibidi?
Ano.
51,5 %
Ne.
48,5 %
Celkem hlasovalo 1185 čtenářů.

Zdroj:

https://www.nbcchicago.com/news/local/what-does-skibidi-mean-what-to-know-about-gen-alpha-slang-as-kids-return-to-school/3543557/

https://www.fox5ny.com/news/gen-alpha-slang-words-meaning-skibidi-sigma

https://www.tiktok.com/@mr_lindsay_sped

https://cs.wikipedia.org/wiki/Skibidi_Toilet

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slovn%C3%AD_vata

https://en.wikipedia.org/wiki/Skibidi_Toilet?oldid=1226402305

https://www.wired.cz/clanky/skibidi-ohio-rizz-porozumejte-slangu-svych-deti-se-slovnickem-generace-alfa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz