Hlavní obsah
Cestování

Na Knížecí stolec na Šumavě se od 1. 5. 2024 už nedostanete. Turistická trasa se ruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Krabat77 - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Knížecímu stolci se přezdívá šumavský Everest. Z rozhledny na tomto nejvyšším vrcholu Želnavský hor jste mohli vidět i Alpy. Bohužel pro turisty, trasa na Knížecí stolec se od 1. 5. 2024 ruší.

Článek

Od roku 2023 byl na Knížecí stolec omezený vstup

Nejvyšší vrchol Želnavských hor, Knížecí stolec na Šumavě, se nachází ve Vojenském újezdu Boletice. Mnozí, kteří tuto horu vysokou 1236 metrů navštívili, ji označují za velmi mystické místo.

Foto: Krabat77 - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Adolfům kámen – skála při cestě na Knížecí stolec.

Dostat se na Knížecí stolec však bylo v předchozích letech spíše o štěstí, a to vzhledem k omezenému vstupu. Ke dni 31. prosince 2022 totiž správa Vojenského újezdu Boletice zrušila všechny turistické trasy na svém území a vytyčila jedinou novou pěší trasu Záhvozdí – Knížecí stolec – Záhvozdí. Správa tohoto vojenského území dále určila, že trasa směr Knížecí stolec a zpět je turistům přístupná od 1. ledna 2023 pouze o sobotách a nedělích v červenci a v srpnu a také o státních svátcích. V ostatních částech vojenského území Boletice se turisté nesměli pohybovat.

Vojenský újezd Boletice: Turistická trasa na Knížecí stolec se ruší

Pokud jste se letos na jaře plánovali na Knížecí stolec na Šumavě vydat, bohužel už to nestihnete. Od 1. května 2024 se totiž tato jediná turistická trasa na Knížecí stolec ruší.

„Důležitá informace pro turisty! Na základě nových „Režimových a bezpečnostních opatření“ 1/2024, platných pro celé teritorium vojenského újezdu Boletice, je pěší turistická trasa Záhvozdí – Knížecí stolec – Záhvozdí dnem 1. května 2024 zrušena,“ oznámil Vojenský újezd Boletice na svých oficiálních webových stránkách a následně vydal vysvětlení.

Foto: Krabat77 - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikipedia Commons

Vstup do vojenského prostoru z obce Záhvozdí, odkud také vedla turistická trasa na Knížecí stolec.

„Vojenský újezd je vymezená část území státu určená k zajišťování obrany státu a k výcviku ozbrojených sil. Za současné vojensko-politické situace v Evropě jsou kladeny zvýšené požadavky na intenzivnější výcvik jednotek, které jsou dislokovány na území ČR a připravují se nejen na obranu ČR, ale i na přípravu k nasazení do zahraničních misí. Zvýšené požadavky na výcvik i o víkendech vyžadují, z důvodu bezpečnosti osob, celkový zákaz vstupu do vojenského újezdu. O výcvik o víkendech je především zájem u jednotek aktivních záloh. Z výše uvedených důvodů je, při současném počtu a rozloze vojenských újezdů, značný problém zabezpečit požadavky cvičících na kvalitní a plně profesionální výcvik. Z hlediska zvyšování požadavků na obranyschopnost armády bude i nadále počet výcvikových dnů narůstat,“ uvedl odborný rada – zástupce přednosty Miroslav Meleg z Vojenského újezdu Boletice.

Knížecí stolec s dřevěnou rozhlednou: Vzpomínky zůstanou

Dominantou Knížecího stolce bývala dřevěná rozhledna, ze které jste si mohli užít parádní kruhový výhled do okolí. Za dobrých podmínek jste odsud mohli vidět dokonce Alpy. Původní verze této ikonické dřevěné rozhledny stála na Knížecím stolci, dříve zvaném Liščí hora, od roku 1938. Na přelomu 60. a 70. let 20. století spadla.

V roce 2012 byla na Knížecím stolci slavnostně otevřena rozhledna nová, vysoká 8 metrů. Koncem ledna 2024 však byla pro svůj špatný technický stav v důsledku napadení dřevokaznou houbou odstřelena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz