Hlavní obsah
Cestování

O podzimních prázdninách jezdíme do polského Suntaga. Největší aquapark Evropy je bez davů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lina Klimarová

Na vodní park Suntago u polské Varšavy jsme dostali tip od známých. Dvoje podzimní prázdniny po sobě jsme si tento největší aquapark Evropy nemohli vynachválit. Po všech stránkách. Letos tomu nebude jinak.

Článek

Suntago leží 40 kilometrů od Varšavy

I když škola teprve začala, za pár týdnů budou mít děti opět volno, protože na úterý 29. října a středu 30. října 2024 vycházejí podzimní prázdniny. Když se sečtou s víkendem a státním svátkem v pondělí 28. října, dělá to dohromady 5 dnů volna.

Foto: Lina Klimarová

Vstup do šaten.

Předchozí dvoje podzimní prázdniny jsme děti vzali do nově postaveného polského vodního parku Suntago, který se nachází poblíž polského města Mszczonów zhruba 40 kilometrů od Varšavy. Letošní podzimní prázdniny sem jedeme zas a jak děti, tak dospělí se těšíme, protože se zde dokonale vyblbneme. Navíc zde během českých podzimních prázdnin není mimo víkendy hlava na hlavě, tak jako tomu je ve stejnou dobu v aquaparcích v Česku.

Při návštěvě se vyhněte pátkům a víkendům

Abychom si to v Suntagu užili bez tlačenic, už víme, že se musíme striktně vyhýbat pátkům a víkendům, kdy se sem nahrne příliš polských návštěvníků. Pokud tedy chcete mít tento největší tropický aquapark Evropy skoro sami pro sebe a nestát fronty na tobogánech a dalších atrakcích, je dobré si pro jeho návštěvu vybírat všední dny (kromě pátku) a jet sem také mimo letní prázdniny, vánoční prázdniny, polské zimní prázdniny a polské státní svátky.

Podobný nápad stejně jako my dostalo loňský a předloňský rok také několik dalších českých rodin, které si zde s dětmi užívaly podzimní prázdniny. Dobré je rovněž vědět, že v Polsku děti podzimní prázdniny nemají a ani na termín českých podzimních prázdnin nevychází žádný polský státní svátek. Právě to je záruka toho, že se ve všední dny během českých podzimních prázdnin v Suntagu vyhnete frontám na atrakce a bez problému si zajistíte také ubytování.

V polském aquaparku si chválíme tobogány a jídlo

Polský vodní park Suntago u Varšavy ještě voní novotou. Otevřel se 20. února 2020 a je to znát. Suntago je rozdělené do tří zón na zónu Relax, zónu Saunaria a nakonec na zónu Jamango, která je skvělá pro rodiny s dětmi nebo puberťáky a kterou navštěvujeme i my. Měli byste také vědět, že zóny Relax a Saunaria jsou určené jenom pro dospělé a děti pod 16 let sem nemají přístup.

Foto: Lina Klimarová

Tobogány.

Navzdory tomu je zóna Jamango obrovská a s rodinou se zde vyblbnete od rána do večera. Užili jsme si zde třeba velký vnitřní bazén s mořskými vlnami, vnitřní a venkovní relaxační bazény s barem, surf air nebo průjezd na nafukovacích kruzích strašidelnou jeskyní. K dispozici je také odpočinková zóna s lehátky mezi živými palmami nebo dětské brouzdaliště.

Foto: Radosław Botev - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Surf air.

Co bylo ovšem na zóně Jamango v polském aquaparku nejlepší, tak tobogány. Byly jich desítky (oficiálně se uvádí počet 34 tobogánů o délce 3,2 kilometru), a to nejrůznějšího typu, s nejrůznějšími efekty a s nejrůznějšími druhy sjezdů pro jednu i více osob, na raftech i bez nich. Ty náročnější tobogány byly pro děti dostupné od konkrétní váhy. Ovšem i v případě malých dětí bylo z čeho vybírat. Nemluvě o puberťácích, pro které je to tady jako dělané.

Foto: Lina Klimarová

Další část s tobogány.

Pochválit musím také občerstvení. Jestli se do Suntaga chystáte, rozhodně si s sebou nemusíte brát vlastní svačinu. V bufetech prodávají třeba kávu, zmrzlinu, párky v rohlíku, vafle, palačinky nebo zapiekanky. Teplý oběd pak mají v místní kantýně ve stylu Ikea, kde si můžete na talíř na váhu nabrat hlavní chod s přílohou dle výběru. Mají třeba kuřecí řízky, vepřové řízky, přírodní plátky masa, golumpki s rajskou, bigos, brambory, rýži nebo zeleninové saláty. Také je zde pizzerie a asijská restaurace. Platba za jídlo se vám ukládá v čipu, který máte připnutý na ruce. Za kompletní útratu pak platíte u vstupních terminálů při svém odchodu. A rozhodně cena za jídlo není žádná pálka.

Poměr cena/výkon je v Suntagu lepší

Na kolik nás vyšel celodenní vstup pro rodinu 2 dospělí a 2 děti? Cena se od vstupenek do velkých českých aquaparků o moc nelišila, ale poměr cena/výkon zde byl mnohem lepší. Ve všední den jsme za celodenní rodinnou vstupenku 2+2 do zóny Jamango zaplatili 540 zlotých (v přepočtu zhruba 3200 Kč). Když tuto rodinnou vstupenku koupíte online, máte v ní zahrnutý voucher na 100 zlotých (v přepočtu zhruba 590 Kč), který můžete uvnitř utratit za jídlo v restauracích nebo v bufetech. Také je lepší si dopředu kupovat online vstupenky i proto, že se vyhnete případným frontám, které se tvoří u vstupu.

Co bych ještě dodala? Ubytování v oblasti Suntaga hledáme přes Booking a po přespání spojujeme zpáteční cestou ještě s návštěvou polské Lodži, kde je moc pěkná zoo. I ta stojí za návštěvu.

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Park_of_Poland

https://eprehledy.cz/prazdniny_a_volno_polsko.php

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz