Hlavní obsah
Cestování

Pašerácká stezka v NP Podyjí je výzva. Zvlášť máte-li strach z výšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lina Klimarová

Z vyhlídky Sealsfieldův kámen v NP Podyjí je příjemný pohled do okolí, Pašerácká stezka je jiný level.

Národní park Podyjí nám toho má tolik co nabídnout. Když se budete pohybovat po turistických stezkách, narazíte ve skalách nad údolím Dyje na místo, které není pro každého. Řeč je o Pašerácké stezce.

Článek

Průchod nad strmou roklí pod sebou nedá každý

Procházka v Národním parku Podyjí není pouze o obdivování krásné přírody, skalních srázů, věží či převisů a dechberoucího údolí řeky Dyje. Pro mnohé, kteří si chtějí užít trochu adrenalinu, bývá výzvou Pašerácká stezka u Čížova, která je v turistických mapách značena červeně.

Čím je tato stezka výjimečná? V jednom úseku Pašerácké stezky, která vede v horní třetině svahu na levým břehem Dyje, se ve skalách nalézá exponované místo. A právě tento průchod nad strmou roklí pod sebou nedá každý. Na druhou stranu zde někteří lidé zbytečně riskují.

Foto: Lina Klimarová

NP Podyjí nabízí nádherné výhledy.

Exponovaným místem Pašerácké stezky jsem prošla, byl to adrenalin

O tom, že je Pašerácká stezka v NP Podyjí velká výzva, jsem se přesvědčila na vlastní kůži. Dala jsem ji, i když jsem měla srdce až v krku. Průchod tímto exponovaným místem nad řekou Dyjí bych rozhodně nedoporučila lidem, kteří mají strach z výšek. Anebo bych jim jej doporučila, pokud se snaží překonávat své vlastní hranice.

Jak uvádí Správa Národního parku Podyjí, průchod Pašeráckou stezkou je vhodný pro zdatnější turisty, kteří se nebojí výšek a ani nemají strach z pohledu do strmých roklí pod sebou. Dále bych doplnila, že výšlap Pašeráckou stezkou představuje rozumnější volbu během suchého počasí. Pokud tedy prší, sněží nebo mrzne, na výšlap po této stezce raději zapomeňte, ať neriskujete uklouznutí.

Pašeráckou stezku můžete projít ze dvou směrů, jeden je příjemnější

O tom, jak vám bude projití exponovaného úseku Pašerácké stezky příjemné, rozhoduje i to, z jakého směru se vydáte. Z vlastních zkušeností doporučuji projít Pašeráckou stezkou ve směru od Vranova nad Dyjí, Obelisku a Ledových slují. V tomto směru vidíte ze strže pod sebou mnohem méně než ze strany opačné.

A co když se rozhodnete projít Pašeráckou stezku ve směru od Čížova? V tomto směru se vám otevírá strž s hlubokým kaňonem řeky Dyje v celé své kráse a na poprvé můžete mít klidně pocit, že šlapete do prázdna.

Foto: Lina Klimarová

Na výšlap Pašeráckou stezkou můžete vyrazit z Čížova, kde najdete zbytky železné opony.

Tipy na trasy přes Pašeráckou stezku:

  • Trasa 1: Čížov -> Obelisk nad Ledovými slujemi -> Čížov
  • Trasa 2: Vranov nad Dyjí -> Zadní Hamry -> Obelisk nad Ledovými slujemi -> Čížov

Pašerácká stezka u Čížova: Pro koho je a není vhodná?

Pašeráckou stezku doporučuji pouze zdatným turistům, kteří mají jistotu při pohybu v náročném terénu a ve skalách a kteří se nebojí výšek. Rozhodně není vhodná pro rodiny s dětmi nebo dokonce s malými dětmi v kočárku, i když dle vyprávění dalších turistů vím, že se takoví blázni bohužel najdou. Jak napovídají zákazové značky v NP Podyjí, Pašerácká stezka je zapovězena také cyklistům. A není samozřejmě divu.

Zdroj: Autorský text, Alltrails.com, Znojmoregion.cz

Anketa

Jak jste zvládli průchod exponovaným místem Pašerácké stezky u Čížova?
Bez problémů.
36,4 %
Byl to adrenalin.
1,1 %
Nezvládl/a. Obrátil/a jsem se.
3,2 %
V NP Podyjí jsem už byl/a, ale tímto úsekem jsem ještě nešel/nešla.
39 %
V NP Podyjí jsem ještě nebyl/a.
20,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 187 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz