Hlavní obsah
Finance

Školní lyžařský výcvik je drahá sranda. 2000 Kč od VZP pomůže, má to háček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Lyžařský výcvik se školou není levná záležitost a některé rodiny si jej pro své dítě nemohou finančně dovolit. VZP nabízí na lyžařský výcvik příspěvek 2000 Kč. Má to ale jednu zásadní podmínku.

Článek

Lyžařský kurz zatěžuje rodinný rozpočet

Žáci od čtvrtých ročníků ZŠ výše tradičně během zimních měsíců jezdí se svou školou na lyžařský výcvik do českých hor. Tato akce velmi zatěžuje rodinný rozpočet a ne každá rodina si ji může pro své dítě dovolit. Nemluvě o tom, když máte dětí školou povinných hned několik. To už jste na částce ve výši rodinné dovolené u moře.

Jenom za ubytování, stravování a skipas v rámci týdenního lyžařského kurzu vydá rodinná peněženka za jedno dítě plus mínus 10 tisíc korun. K tomu je třeba pořídit také lyžařskou výstroj a výzbroj, tedy sjezdové lyže a hůlky, lyžařské boty, helmu, brýle a rukavice. Lyžařský set (lyže, vázání a hůlky), který musí být navíc správně seřízený, a lyžařské boty patří k finančně nejnáročnějším položkám z tohoto seznamu. Rodičům se proto vyplatí pro toto vybavení pro své děti zamířit do půjčovny. I tak běžně za tutu výpůjčku vynaloží několik tisícovek.

K tomu všemu je potřeba dokoupit vhodné oblečení, které váš potomek potřebuje na hory. Jde zejména o lyžařskou bundu a kalhoty nebo o lyžařskou kombinézu. Když sečtete všechny položky dohromady a přidáte k tomu i nějaké kapesné, v nejlevnější variantě vás týdenní lyžařský kurz pro vašeho školáka vyjde přibližně na 15 tisíc korun. Jelikož jde o opravdu vysokou částku, která je pro spoustu rodin nedostupná, na některých českých základních školách už nejsou lyžařské kurzy povinné.

Foto: Freepik

VZP přispívá částkou 2000 Kč. Je tu jedna zásadní podmínka

Je vaše dítě pojištěncem VZP? V tom případě může vašemu rodinnému rozpočtu ulevit příspěvek ve výši 2000 Kč na lyžařský výcvik organizovaný školou, který největší česká zdravotní pojišťovna poskytuje od 1. ledna 2024.

Jaké jsou podmínky tohoto příspěvku? Jedna je opravdu zásadní. Aby vaše dítě získalo od VZP příspěvek 2000 Kč na lyžařský výcvik, musí se jednat o kurz v délce minimálně 5 po sobě jdoucích kalendářních dnů.

Od 1. ledna 2024 si můžete na webu VZP stáhnout formulář Potvrzení o účasti dítěte na organizovaném lyžařském kurzu, který slouží také jako doklad o úhradě kurzu. Tento formulář si vytiskněte a až se vaše dítě vrátí z lyžařského výcviku, nechte jej potvrdit školou a následně doručte VZP. A to přes online aplikaci Moje VZP, osobně na přepážce či podatelně VZP nebo případně poštou. Abyste měli nárok na příspěvek, tento formulář nesmí být starší více než 3 měsíce. VZP navíc zpětně neproplatí lyžařský kurz pořádaný školou, který vaše dítě absolvovalo v roce 2023 (i když v jeho závěru). Příspěvek 2000 Kč se vztahuje výhradně až k roku 2024.

Foto: Pixabay

Příspěvek na lyžařský kurz organizovaný školou: Jaké máte ještě možnosti?

Rodiče, kteří se nacházejí v hmotné nouzi, ale zároveň chtějí svým dětem dopřát lyžařský kurz, se mohou obrátit také na Úřad práce ČR. Na příslušné pobočce mohou požádat o příspěvek v rámci „Mimořádné okamžité pomoci“, který se týká právě i pokrytí nákladů spojených se vzděláním dítěte.

„U tohoto typu mimořádné okamžité pomoci se posuzují všechny osoby v okruhu. Výše dávky se stanoví až do výše požadovaného nákladu. Součet poskytnutých dávek nesmí překročit v rámci kalendářního roku desetinásobek životního minima jednotlivce,“ uvádí Úřad práce ČR na svých webových stránkách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz