Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Z přírodní rezervace Údolí říčky Chvojnice je po těžbě dřeva měsíční krajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Palickap - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Údolí Chvojnice na rozhraní Vysočiny a Jihomoravského kraje patří k nejkrásnějším říčním údolím Česka. V důsledku těžby dřeva však aktuálně tento nádherný kout přírody připomíná spíš měsíční krajinu.

Článek

Údolí říčky Chvojnice před těžbou dřeva a po ní

Na celý případ upozornil na svém veřejném facebookovém profilu starosta města Oslavany Vít Aldorf. Kromě rozzlobeného komentáře zveřejnil také srovnávací fotky před těžbou a po těžbě, na kterých je vidět proměna říčního údolí k horšímu.

„Údolí Chvojnice - rezervace Údolí Chvojnice, už nikdy nebude takové jaké bylo… Totální devastace zdejšího neopakovatelného biotopu se vzácnými rostlinami dokonce endemitem jazýčkem jadranským jest dokonána. Brutální bezohledná těžba na vápencových svazích, bez úklidu, bez ladu a skladu. Bezohledné zničení perspektivniho podrostu. Kompletní devastace porostu čtyř významných zachovalých údolních niv potoka Chvojnice, plných vzácných a chráněných rostlin, nemluvě o totálním zničení cest v údolí a turistických tras. Krvácí mi srdce a dlaně se mi zatínají v pěst. Chápu, snažím se pochopit, že těžba provedena být musela, ale proč proboha, proč takovýmto zavrženíhodným, lajdáckým a  amatérským, šíleným způsobem,“ napsal starosta Oslavan na Facebooku.

Věřte, že to tak nenechám, zlobí se starosta

Vít Aldorf sdílel fotky cest a turistických tras poničené těžkou technikou. Poukázal rovněž na to, že těžební společnost odstranila staletý smrk, který byl strážcem Údolí Chvojnice. Ovšem zveřejnil i smutný obrázek mrtvé lišky.

„No drazí devastátoři, věřte, že to tak nenechám! Tak, jak jsme bojovali za zachování Údolí Oslavy, tak teď se budu lehce okrajově se stejnou razancí věnovat Údolí Chvojnice! Tomu, abyste tu hrůzu, kterou jste kvůli svému mamonu způsobili - dali dokonale a rychle do pořádku. Vaše práce nepřináší smrt jen stromům, ale jak vidno, i krásným zvířatům. Kamarádi… už nikdy nevznikne fotografie smrkového strážce na údolím, který je na první fotce. Prý jim vadil při otáčení … sakra!“ povzdechl si rozzlobený oslavanský starosta.

Foto: RomanM82 - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Říčka Chvojnice za soutokem se Sudickým potokem.

Na Chvojnici žijí vzácné druhy rostlin i živočichů

Říčka Chvojnice si podobně jako řeka Oslava a Dyje uchovala nádherné přirozené kaňonovité údolí, které má velký krajinářský, botanický a zoologický význam. Údolí říčky Chvojnice, která je levostranným přítokem řeky Oslavy, je nejkrásnější hlavně ve svém dolním toku, kde vytváří nádherná hluboká skalnatá údolí.

Za zmínku rovněž stojí, že Chvojnice spadá k většímu celku Pooslaví - Pojihlaví, což je krajina s romantickými zákoutími řek, v níž se střídají přírodní krásy s řadou památek.

Délka toku říčky Chvojnice je 20 kilometrů a plocha jejího povodí 63,9 kilometrů čtverečních. Do řeky Oslavy se vlévá u Senoradského mlýna v místech přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice. Na území této rezervace žije zákonem chráněný mlok skvrnitý, kriticky ohrožená ještěrka zelená, z hmyzu přástevník kostivalový. Z rostlin se zde vyskytuje vzácná orchidej jazýček jaderský, která má v této rezervaci jeden z mála recentních výskytů v rámci České republiky. Dále zde roste koniklec velkokvětý nebo vzácný mech dvouhrotec zelený.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz