Hlavní obsah
Cestování

Jak se nám cestuje s národním dopravcem České dráhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: LOSTMAN

Praha hlavní nádraží

Představení každodenní reality pravidelného cestování vlaky Českých drah aneb české železniční nešvary.

Článek

Je libo se ráno udusit na čerstvém vzduchu?

Již od května 2017 je v platnosti tzv. protikuřácký zákon, přičemž současně jsou mnohá vlaková nástupiště označena cedulemi nesoucími informaci o zákazu kouření. Přesto se denně najdou jedinci, kteří si z tohoto zákazu kouření na zastávkách hromadné dopravy nic nedělají, a proto se běžně stává, že při ranní chůzi po nástupišti musí cestující namísto čerstvého vzduchu dýchat cigaretový dým vycházející od člověka jdoucího před ním. Tito bezohlední kuřáci tak od samého začátku ostatním lidem velmi znepříjemňují cestování vlakem.

Horor v přímém přenosu?

Součástí modernizace vlakových stanic je v poslední době budování podchodů k jednotlivým nástupištím, k nimž by jinak bylo nutné přecházení kolejí, po kterých projíždí vlaky. Jako v případě zákazu kouření jsou tato místa označována cedulemi se zákazem vstupu do kolejiště, avšak tento zákaz je běžně porušován. V těchto situacích se pak nabízí otázka, kdy v případě nepřízně počasí, hustém dešti nebo mlze a snížené viditelnosti dojde k tragédii.

Zprávy o usmrcených chodcích na železnici se totiž netýkají pouze sebevražd, ale také nešťastných událostí, ke kterým dochází z důvodů nedbalosti a nepozornosti. Zde stojí za zmínku, že místa, kde je zakázán vstup do kolejiště, jsou online monitorována kamerovými systémy, avšak ze strany personálu obvykle není porušování tohoto zákazu věnována dostatečná pozornost.

Bude si dnes kam sednout?

Každodenní cestování vlakem provází nejistota, zda si cestující bude mít kam sednout. Prvním důvodem je opět neukázněnost, kdy si cestující svá zavazadla umisťují na vedlejší sedadlo namísto zavazadlového prostoru nebo vlastního klína. Na tuto skutečnost vlakový personál neukázněné cestující většinou neupozorňuje a toto jednání nechává bez povšimnutí. Není tedy příjemné žádat člověka o uvolnění takového místa a současně se dívat na jeho otrávený obličej kvůli tomu, že si musí dát zavazadlo někam jinam. Toto bezohledné chování se ve vlacích vyskytuje i přesto, že je daný spoj evidentně přetížen a lidé si jen stěží hledají volné místo k sezení.

Dalším z důvodů je existence tzv. expresních rezervací, které lze na rozdíl od klasických rezervací, jejichž nákup je omezen dobou dvou hodin před odjezdem vlaku, zakoupit i v průběhu jízdy vlaku. Je tedy zcela běžné, že cestující, který se usadí na volné místo, jej následně musí uvolnit cestujícímu s expresní rezervací. Nutno dodat, že při nákupu jízdenky přes e-shop je expresní rezervace nabízena zdarma. Zásadní je také to, že ne všichni cestující si pořizují jízdenku přes e-shop a navíc v některých krajích lze ve vlacích ČD cestovat s jízdenkami integrovaného dopravního systému (není jízdenka ČD), ke kterým není možno rezervaci přikoupit.

Představte si tedy, že si včas najdete volné místo ve vlaku, který je následně v době odjezdu již plný, a objeví se někdo s expresní rezervací, komu musíte toto své místo uvolnit a najednou si nemáte kam sednout.

Vlakem pod vlivem alkoholu s dohledem personálu

V průběhu letní sezóny a období podzimu se ve vlacích mířících do turisticky oblíbených oblastí jako je například čím dál více vyhledávaná Pálava, dá obvykle koncem pracovního týdne a za bílého dne zažít jízda ve společnosti velmi hlučných a podnapilých skupinek cestujících používajících mluvu, kterou lze běžně zaslechnout jen v hospodách čtvrté cenové kategorie.

Slušný člověk by se bál kolem takových jedinců vůbec projít, aby nepřišel k nějaké újmě. Zato vlakový personál, který by měl zjevně podnapilé a hlučné cestující z vlaku vykázat, se k tomuto kroku neodvažuje přistoupit, ale naopak slušní cestující včetně dětí musí jízdu v těchto podmínkách absolvovat.

Jezděte s národním dopravcem

Také jste si všimli různých billboardů, letáků a brožur, na kterých vás České dráhy lákají k cestování s jejich vlaky? Něco vám na nich chybělo? Že by možná bylo na místě zakomponovat do marketingových textů něco o slušných cestujících? Co třeba „Slušní lidé, cestujte s námi…“?

Je chvályhodné poučovat cestující o tom, že cestování vlakem je ekologické, ekonomické a bůhvíjaké, ale také by stálo za to, aby České dráhy dokázaly pro cestující vytvořit prostředí, ve kterém se budou cítit příjemně a bezpečně, a nebudou muset přemýšlet, jestli si příště cestu vlakem nerozmyslí a nezvolí jiný způsob dopravy.

Anketa

Jak jste spokojeni s cestováním vlakem?
Převážně spokojen(a)
39,9 %
Někdy spokojen(a), někdy nespokojen(a)
45,6 %
Převážně nespokojen(a)
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 401 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám