Hlavní obsah
Lidé a společnost

Baby Boomers jsou proslulí svými přecpanými skříněmi a garážemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, licence Canva, ilustrační foto

Mileniálové - pokud něco nepotřebují alespoň třikrát denně, bez milosti to vyhodí.

Jejich domovy připomínají spíše muzea kuriozit než funkční obydlí. Zato mileniálové se zbavují věcí, jako by byly radioaktivní. Minimalismus je jejich životní filosofií a heslem dne je „méně je více“.

Článek

Generační rozdíly v přístupu k hromadění věcí a jednorázovým výrobkům jsou vskutku fascinující téma hodné hlubšího prozkoumání. Představte si ty proslulé dědečky a babičky, kteří by snad ani neupustili špendlík na zem, natož aby ho vyhodili.

Jejich dom se hemží krabicemi plnými věcí, které „by se jednou mohly hodit“ - staré noviny, prázdné sklenice od marmelád, dokonce i léta nemódní oblečení, co už dávno vyšlo z módy. Průzkumníci v jejich skříních by mohli narazit na poklady z dávno zapomenutých dob!

Naproti tomu mladá generace jako by soutěžila, kdo bude mít doma méně krámů. Minimalismus je jejich druhé jméno a heslo „méně je více“ by si nejradši vytetovali na čelo. Jejich garsoniéry zdobí prakticky jen postel, stůl a jeden květináč s kaktusem, protože víc už by byl nepřípustný luxus. Tihle mládežníci by snad vyhodili i vlastní ledviny, kdyby zjistili, že mají náhradní!

A co teprve jednorázové plasty? Pro starší ročníky je plastové nádobí a příbory základní výbavou na pikniky a výlety. Bez umělohmotného brčka snad ani nepozřou limonádu a jednorázové kapesníčky považují za jeden z největších vynálezů lidstva. Naproti tomu mladí se při pohledu na plastovou lžičku málem roztečou a pokud jim v kavárně nepodají znovupoužitelný hrnek z žitné mouky a bambusu, div nepadnou do mdlob.

Je jasné, že každá generace to vidí jinak a těžko říct, kdo má vlastně pravdu. Starší by se mohli od mladých učit, že není potřeba doma hromadit tuny krámů a plastů, co zamořují planetu.

Mladí by zase mohli trochu ubrat ze svého minimalistického radikalismu a uvědomit si, že i jejich babičky recyklovaly - jenže se tomu tehdy říkalo „šetření“. A až příště někdo z vás vyhodí PET lahev do směsného odpadu, vzpomeňte si na tuhle úvahu a řekněte si - co by na to řekla babička a co vnuk? Třeba časem najdeme tu správnou rovnováhu mezi hromaděním a vyhazováním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz