Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je ministr zahraničí Slovenska diplomatem nebo hochštaplerem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, licence Canva, ilustrační foto

Nedávné jmenování Juraje Blanára na post ministra zahraničních věcí Slovenské republiky vyvolalo vlny polemiky a rozporů nejen na Slovensku, ale také v širším mezinárodním kontextu.

Článek

Jmenování Juraje Blanára na post ministra zahraničních věcí vlády premiéra Roberta Fica odklonilo slovenskou diplomacii od dlouholeté tradice jmenování zkušených kariérních diplomatů do čela ministerstva zahraničí. Blanár, který postrádá jakoukoli předešlou zkušenost s diplomacií, se tak ocitá v centru debaty týkající se jeho skutečného kvalifikačního profilu i úmyslů.

Blanárův politický vzestup, vedoucí až na post ministra, není pozoruhodný pouze kvůli absenci diplomatického backgroundu. Je zajímavý i v kontextu politické filozofie strany Směr-SD, kterou reprezentuje. Tato strana, v jejímž čele stojí kontroverzní figura Robert Fico, v posledních letech vykazuje známky sklonu k proruským postojům a rétorice. Setkání Blanára s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, osoba postižená sankcemi EU za válku proti Ukrajině, dále posiluje argumenty o tom, že směřování slovenské zahraniční politiky by pod Blanárovým vedením mohlo nabrat velmi kontroverzní obrat.

Kritici a analytici se domnívají, že Blanárova nominace a jeho následné kroky možná více reflektují politickou vůli Roberta Fica než jakoukoli autonomní diplomatickou strategii. Naplňuje se tím obava, že slovenská zahraniční politika bude nyní více ovlivněna vnitropolitickými cíli a proruskou orientací vlády než principy mezinárodního práva a závazky vůči EU a NATO.

V tomto kontextu se nabízí otázka, zda je Blanár skutečně diplomat ve smyslu očekáváné kompetence, objektivity a schopnosti zastupovat zájmy Slovenska na mezinárodním poli, nebo jestli ho lze pokládat spíše za hochštaplera, figuru, jejíž jmenování bylo motivováno politickými intrikami a která je nástrojem pro další rozplétání kontroverzní zahraniční politiky současné slovenské vlády.

Strategie, jež Blanár na postu ministra zahraničí zaujme, bude podrobně sledována jak domácím, tak mezinárodním publikem. Otazníky ohledně jeho diplomatické pružnosti, schopnosti jednat s mezinárodními partnery a odvahy stanovit vlastní kurz v zahraniční politice jsou nyní předmětem intenzivního zájmu nejen novinářů a veřejnosti. Moment, kdy se ukáže, zda je Juraj Blanár opravdovým diplomatem nebo hochštaplerem, ještě nadejde. Odpověď na tuto otázku bude klíčová nejen pro budoucnost slovenské zahraniční politiky, ale i pro postavení Slovenska na mezinárodním poli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ministři zahraničí

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz