Hlavní obsah

Krtka na své zahradě vítejte jako vzácného hosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eva Löw-Beer Tugendhat, licence Canva

Pokud jste v poslední době na své zahradě zpozorovali malé kopečky hlíny, takzvané krtince, máte opravdový důvod k oslavě. Stal se z vás totiž šťastný hostitel neobyčejného a užitečného tvora – krtka!

Článek

Milí zahrádkáři a milovníci přírody, mám pro vás skvělou zprávu! Pokud jste na své zahradě v poslední době zaznamenali přítomnost krtinců, gratulujeme vám – právě jste získali vzácného a užitečného pomocníka. Ano, řeč je o krtkovi, tomto podzemním obyvateli, který je často neprávem považován za škůdce.

Krtek je ve skutečnosti neocenitelným partnerem každého zahrádkáře. Svou neúnavnou prací pod povrchem zeminy vám totiž přináší hned několik benefitů. Zaprvé, zemina, kterou krtek vyhrabává na povrch v podobě krtinců, je té nejvyšší kvality. Pochází z hloubky 30 až 40 cm, je krásně provzdušněná, lehká a připravená k okamžitému použití pro vaše první jarní výsevy a výsadbu. A to nejlepší? Neobsahuje žádné zárodky plevelů!

Ano, vím, co si teď asi říkáte – vždyť krtek je přece škůdce, který mi ničí trávník a záhony. Ale dovolte mi tento omyl uvést na pravou míru. Krtek je ve skutečnosti váš tajný zahradní spojenec, který vám svou pilnou prací pod zemí přináší spoustu benefitů.

Kromě přísunu kvalitní zeminy se krtek stará i o likvidaci škodlivého hmyzu a slimáků v půdě. Svou činností také přirozeně provzdušňuje půdu, což prospívá zdravému růstu vašich rostlin. A věřte tomu nebo ne, tento malý zahradník zvládne za jediný den vyhrabat až neuvěřitelných 50 metrů podzemních chodeb!

Takže až příště uvidíte na své zahradě krtince, nespěchejte s jejich likvidací. Naopak, uvítejte krtka jako váženého hosta a pomocníka, který za vás udělá spoustu užitečné práce. S trochou tolerance a pochopení pro jeho přirozené chování se krtek může stát vaším nepostradatelným spojencem v péči o zahradu.

Nechte krtka pracovat ve váš prospěch a užívejte si krásnou, zdravou a prosperující zahradu!

Představte si, že máte k dispozici svého vlastního zemního kutila, který vám každý den zdarma dodává tu nejkvalitnější zeminu přímo ze své podzemní dílny. A přesně to krtek dělá! Když vyhrabává své chodbičky, vynáší na povrch úrodnou půdu z hloubky. Tato zemina je dokonale provzdušněná, načechraná a co je nejlepší – neobsahuje žádná semínka plevelů. Je to jako kdyby vám do zahrady přivezli náklaďák kvalitního substrátu z hobbymarketu, a vy za něj nemuseli utrácet ani korunu.

A to není vše, co pro vás krtek může udělat. Tento malý zahradník totiž likviduje i nevítané návštěvníky v půdě, jako jsou larvy hmyzu a slimáci, kteří by jinak hostili na vašich rostlinách. Navíc svou činností přirozeně kypří půdu, takže ke kořenům vašich kytiček a zeleninky proudí více vzduchu a živin.

Zkuste se na krtka podívat novýma očima – jako na vzácného a vítaného hosta ve vaší zahradě. Dopřejte mu kousek teritoria, kde může nerušeně budovat své podzemní království. Uvidíte, že se vám jeho přítomnost bohatě vyplatí na kráse a kondici vašich záhonů. Nechte tedy přírodu, ať pro vás prostřednictvím krtka pracuje, a užívejte si báječnou, zdravou a prosperující oázu klidu a zeleně přímo za vaším domem. Krtek se stane vaším osobním zahradním guru, který vám pomůže proměnit vaši zahrádku v malý ráj.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz