Hlavní obsah

Nechutné tajemství Ludvíka XIV. krále Slunce a Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, Les collections du château de Versailles, commons.wikimedia

Zuby jsou zdrojem infekcí a je nutné je preventivně odstraňovat, dokud jsou zdravé. Tato myšlenka byla jedním z mnoha omylů, kterých se lékaři v minulosti dopustili.

Věřili, že zuby jsou hlavním zdrojem infekcí v lidském těle, a proto doporučovali jejich časné odstranění, i když byly úplně zdravé. Dnes však víme, že tento přístup byl zcela chybný a neopodstatněný.

Článek

Král Slunce, Ludvík XIV., byl bezesporu jedním z nejvýznamnějších panovníků francouzské historie. Jeho vláda trvala neuvěřitelných 72 let a byla symbolem absolutismu a rozkvětu francouzské kultury. Ludvík si zakládal na své image dokonalého a okázalého monarchy, ale málokdo ví, že za jeho velkolepou fasádou se skrývalo tajemství, které by mnoho lidí šokovalo.

Ludvík XIV. totiž trpěl nesnesitelným zápachem z úst. Tento problém byl důsledkem tehdejší „špičkové“ lékařské péče, která byla založena na mylných představách o lidském těle a zdraví. Ludvíkovi osobní lékaři věřili, že zuby jsou zdrojem všech nemocí a infekcí, a proto se rozhodli pro radikální řešení - vytrhání všech zubů.

Král Slunce se tak v pouhých 47 letech ocitl prakticky bezzubý. Ale to nebylo vše. Během této drastické „léčby“ mu lékaři nešťastnou náhodou zlomili čelist a prorazili patro. Místo aby hledali šetrnější způsob nápravy, rozhodli se pro další drastický zákrok - vypálení díry rozžhaveným železem. A to ne jednou, ale hned čtrnáctkrát!

Výsledkem této hrůzné procedury byla díra mezi Ludvíkovými ústy a nosem, kterou mu při jídle vytékaly kousky potravy. Ty pak v dutině hnily a šířily onen pověstný zápach, který byl postrachem všech králových blízkých, zejména jeho mile.

Jako by těchto zdravotních problémů nebylo dost, Ludvík XIV. se navíc potýkal s tasemnicí a mizerným trávením. Jeho jídelníček se skládal převážně z rozvařené kaše, projímadel a klystýrů. Není divu, že královská toaleta byla často okupována samotným panovníkem.

Přes všechny tyto obtíže si Ludvík XIV. nikdy nestěžoval a s královskou důstojností čelil všem nástrahám tehdejšího lékařství. Jeho odolnost a houževnatost mu nakonec umožnily dožít se požehnaného věku 77 let, což bylo na tehdejší dobu opravdu úctyhodné.

Příběh Krále Slunce dokazuje, že i ti nejmocnější a nejobdivovanější lidé mají své slabosti a problémy. Zároveň je ale důkazem toho, že s dostatečnou vnitřní silou a odhodláním lze překonat i ty nejtěžší překážky. I když v případě Ludvíka XIV. to znamenalo čelit nesnesitelnému zápachu z vlastních úst po většinu života. Jeho odkaz tak zůstává nejen v jeho politických a kulturních úspěších, ale i v jeho osobní statečnosti a vytrvalosti tváří v tvář nepřízni osudu.

Tajemství Ludvíka XIV. o jeho zdravotních problémech nám odhaluje fascinující pohled do zákulisí života jednoho z nejvýznamnějších panovníků francouzské historie. Je až šokující, jak i v případě tak významné a obdivované osobnosti, jakou byl Král Slunce, můžeme narazit na překvapivá tajemství a lidské slabosti.

Ludvíkův příběh je svědectvím o úrovni lékařské péče v 17. a 18. století, která byla často založena na mylných představách a drastických metodách. Vytrhání všech zubů a vypálení díry v patře rozžhaveným železem jsou pro nás dnes nepředstavitelné způsoby léčby, ale v tehdejší době byly považovány za běžnou praxi. Je obdivuhodné, že i přes tyto hrůzné zákroky a jejich následky dokázal Ludvík XIV. vystupovat s královskou důstojností a přes svůj pokročilý věk se dožít 77 let.

Ludvík XIV. musel čelit nesnesitelnému zápachu z úst, tasemnici a mizerném trávení, což jsou problémy, které si obvykle s představou velkolepého panovníka nespojujeme. O to více však můžeme obdivovat jeho vnitřní sílu a schopnost tyto obtíže překonávat a navenek vystupovat jako dokonalý a okázalý monarcha.

Jak vnímáme historické osobnosti a jak snadno můžeme podlehnout zjednodušeným představám o jejich životech? Skutečnost je často mnohem komplexnější a překvapivější, než si myslíme, a i ti největší hrdinové a panovníci mají své lidské stránky a tajemství, o kterých se běžně nemluví.

Ludvík a jeho tajemství nám tak nabízí nejen fascinující pohled do historie, ale i cennou lekci o lidské povaze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz