Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Okouzlující, léčivá, nebezpečná, zákeřná i jedovatá: Orsej jarní se právě budí k životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, Orsej jarní, Ficaria verna, Michel Lengveld, Wikimedia Commons

Intoxikace se podobá otravě pryskyřníkem prudkým. Pasoucí dobytek se orseji vyhýbá. Lid tyto hlízky, které jsou bohaté na škrob, dříve sbíral, vyráběl z nich mouku (tzv. mouka nebeská) a používal ji na pečení chleba.

Článek

Dnes něco o zajímavé rostlince jménem orsej jarní. Možná jste ji už někdy viděli – je to taková žlutě kvetoucí bylinka, která se objevuje časně z jara v listnatých lesích, na loukách nebo v křovinách.

Orsej jarní je opravdu pozoruhodná rostlina. Na první pohled vypadá jako něžná kytička, která svými zářivě žlutými květy rozzáří každý kout přírody. Ale nenechte se zmýlit její křehkou krásou. Orsej v sobě skrývá i temné tajemství v podobě jedovatých látek, které mohou být nebezpečné pro člověka i zvířata.

Starší rostliny s plně rozvinutými květy obsahují látky, které při kontaktu s kůží působí dráždivě a mohou způsobit podobné příznaky jako otrava pryskyřníkem. Proto se zvířata pasoucí se na loukách raději drží od kvetoucího orseje dál. Moudří hospodáři však vědí, že pokud nechají orsej před sklizní sena řádně zaschnout, ztratí své jedovaté vlastnosti a seno už pak nebude pro dobytek nebezpečné.

Pojídání této byliny v salátu jest také proti nemoci zvané Scorbutus (kurděje).
Pietro Andrea Mattioli, od roku 1554 žil Mattioli v Praze, kam byl povolán jako osobní lékař arciknížete Ferdinanda Tyrolského, v letech 1547–66 českého místodržícího v Praze publikoval u Jiřího Melantricha z Aventina roku 1561 své lékařské dopisy v knize nazvané Epistolarum Medicinalium libri quinque (Pět knih lékařských dopisů) a o rok později rozšířený český překlad své knihy Herbář neboli Bylinář.

Ale orsej má i svou světlou stránku. Už slavný renesanční botanik Pietro Mattioli si všiml, že pojídání mladých lístků orseje v salátu pomáhá proti obávané nemoci kurděje. A skutečně, moderní věda potvrdila, že orsej je bohatým zdrojem vitamínu C. Takže pokud na jaře narazíte na mladé rostlinky, klidně je nasbírejte a přidejte do polévky nebo z nich připravte chutný a zdravý salát. Jen pamatujte, že jakmile orsej začne kvést, je čas s konzumací přestat, to už by mohl škodit.

V dávných dobách byl orsej ceněným pomocníkem lidových léčitelů. Odvar z jeho listů a kořenů se používal k léčbě různých neduhů, zejména pak na hemoroidy. A když přišly zlé časy neúrody a hladu, lidé objevili, že hlízky ukryté v zemi pod orsejovými trsy jsou nabité škrobem. Mleli z nich mouku, která sloužila jako náhrada nedostatkového obilí. Této mouce se přezdívalo „nebeská“, protože hlízky svým tvarem připomínaly zrnka obilí seslané z nebe.

Tak až se příště vydáte na jarní procházku přírodou, zkuste se pozorně dívat kolem sebe. Třeba zahlédnete orsej, jak svítí svými zlatavými kvítky mezi stromy a v trávě. Obdivujte jeho krásu, ale zároveň mějte v paměti, že je to rostlina, se kterou není radno si zahrávat. Pokud se rozhodnete ji ochutnat nebo použít, vždy buďte opatrní a udělejte si předem důkladnou rešerši. Orsej je zkrátka bylinka s dvojí tváří – na jednu stranu okouzlující a léčivá, na druhou nebezpečná a zákeřná. Tak krásné jarní dny a mnoho štěstí na vašich toulkách za přírodními zázraky!

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pietro_Andrea_Mattioli a https://ndk.cz/view/uuid:4192a930-fd90-11ea-9c2e-005056827e51?page=uuid:1e8735d0-8257-4ee4-8c19-56446fc166f4

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz