Hlavní obsah

Port-au-Prince je dějiště čiré apokalypsy. Haiti volá o pomoc z tohoto krvavého běsnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, placená licence od ČTK, Profimedia, AP Odelyn Joseph

Posledních sedm dnů se Port-au-Prince proměnilo v dějiště čiré apokalypsy, kde výbuchy zbraní a plameny zanechávají ve své stopě krev, smrt a zkázu.

Článek

Haiti stojí na prahu chaosu, kde síla a teror gangů paralyzují život v hlavním městě a vyhání zemi do bezedné propasti. Posledních sedm dnů se Port-au-Prince proměnilo v dějiště čiré apokalypsy, kde výbuchy zbraní a plameny zanechávají ve své stopě krev, smrt a zkázu. Útoky, které byly pečlivě naplánované a uskutečněné s brutální efektivitou, nyní vystavují Haiti na pokraj totálního kolapsu.

Poté, co politicky spojené gangy rozpoutaly vlnu útoků napříč hlavním městem, je zjevné, že tento povstalecký mechanizmus má hlubší kořeny a nepředstavuje pouze chaotické násilí. Obyvatelé Haiti, kteří tak už dlouho čelí beznaději a zoufalství, nyní zažívají něco, pro co je tragédie slabé slovo.

V popředí situace vystupuje brutální vůdce gangu, Jimmy Chérizier, známý jako Barbecue, který se nechal slyšet, že jeho koalice gangů má za cíl svrhnout dosavadní nevolenou vládu. Slibuje svobodu pro Haiti, ale za cenu, která se zdá být příliš vysoká – pokračující násilí, rozvrat smrt a strach.

Jedním z nejděsivějších momentů této krize byl útok na budovu hlavního vězení, odkud uprchlo téměř 4 000 vězňů, což vrhá zemi do dalšího chaosu. S politickým vedením, které je buď nepřítomné nebo zcela paralyzováno, je budoucnost Haiti zoufalejší než kdy předtím.

Mezinárodní společenství to sleduje s rostoucí úzkostí. Zatím se Haiti propadá do spirály násilí. Otázky zůstávají bez odpovědí – kdo nebo co přijde po pádu stávající vlády? Existuje cesta z tohoto krvavého běsnění? To, co začalo jako vzpoura, přerostlo v plnohodnotnou revoluci, která ohrožuje samotnou podstatu státnosti na Haiti. Obyvatelé jako Monique Clesca, kteří se odmítají vzdát, nyní stojí na barikádách v boji o lepší budoucnost.

Situace je děsivá a vyžaduje světovou pozornost, a hlavně nějakou akci. Haiti volá o pomoc, ale zůstává otázkou, zda vůbec a jak rychle přijde. Rozhodný odpor obyvatel proti gangům může být podstatný, ale bez koordinovaného úsilí mezinárodního společenství a efektivní domácí reakce zůstává naděje na stabilní a mírové Haiti vzdálenou nadějí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz