Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přátelství ve stříbrném věku a odcizení s přáteli, kteří jsou v jiné život fázi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, Mikhail Nilov, Pexeles, ilustrační foto

Přátelé se odstěhují za rodinou či do domova seniorů, někteří bohužel zemřou. Naše sociální sítě se zmenšují, aniž bychom to mohli ovlivnit.

Článek

Představte si, že přijdete domů po dlouhém dni v práci. Jste unavení, ale těšíte se, až si sednete s šálkem voňavé kávy a zavoláte své nejlepší přítelkyni, abyste jí řekli o všem, co se ten den přihodilo. Sdílíte spolu radosti i starosti, smějete se vtipům, které jen vy dvě chápete. Cítíte se skvěle, protože víte, že na světě je někdo, kdo vám rozumí a má vás rád takové, jací jste.

Přátelství nás provází celým životem. Děti si hrají na hřišti, dospívající spolu řeší první lásky, dospělí sdílejí každodenní radosti a strasti. Přátelé nám pomáhají překonávat těžké chvíle, slaví s námi úspěchy, inspirují nás. Skuteční přátelé jsou rodina, kterou si sami vybereme.

Bohužel ne každý má to štěstí, že si blízká přátelství udrží až do pozdního věku. Statistiky ukazují, že jeden z pěti seniorů se cítí sociálně izolovaný. Často to není jejich volba – vrstevníci odcházejí, zdraví už neslouží jako dřív, do života vstupuje více samoty. Přitom blízké vztahy jsou tím nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje naše štěstí a délku života. Dobří přátelé nám dávají pocit sounáležitosti, pocit, že na světě nejsme sami. Sdílené chvíle a rozhovory oživují naši mysl i duši, motivují nás zůstat aktivní, dávají životu barvy a jiskru.

S přibývajícím věkem čelíme skutečnostem, které udržování přátelství komplikují

Přátelé se odstěhují za rodinou či do domova seniorů, někteří bohužel zemřou. Naše sociální sítě se zmenšují, aniž bychom to mohli ovlivnit. To, co dřív bylo samozřejmé – zajít na kafe, volat si, vyrazit za kulturou - najednou vyžaduje více úsilí a plánování.

Mění se naše zájmy a priority. Už neřešíme výchovu dětí, budování kariéry či zajišťování rodiny. Máme najednou více času pro sebe, objevujeme nové koníčky, mění se žebříček hodnot. To někdy vede k odcizení s přáteli, kteří jsou v jiné život fázi.

S moudrostí věku si také více uvědomujeme, co od přátelství očekáváme. Už nám tolik nezáleží na množství přátel či společenské prestiži. Mnohem více nás zajímá kvalita našich vztahů – jestli se s druhými cítíme dobře, jestli si rozumíme, jestli se na ně můžeme spolehnout. Více se soustředíme na přítomný okamžik a lidi, na kterých nám skutečně záleží

Možná se zdá, že udržet si pevná přátelství je s přibývajícími roky čím dál těžší. Musíme překonávat více překážek, být aktivnější a otevřenější novým vztahům. Odměnou je ale neocenitelný dar – blízcí lidé, kteří nás podpoří, vyslechnou a rozzáří nám den, kdykoli to budeme potřebovat. Skuteční přátelé totiž nejsou otázkou věku – jsou otázkou srdce, péče a sdílených chvil.

Zkušenosti seniorů, kteří aktivně udržují a rozšiřují okruh přátel

S postupujícím věkem si mnoho lidí začíná uvědomovat, jak důležité jsou kvalitní mezilidské vztahy a přátelství pro spokojený život. Někteří senioři se proto rozhodnou aktivně bojovat proti zmenšujícímu se okruhu přátel a snaží se navazovat nová přátelství. Jejich příběhy mohou být inspirací pro ostatní, kteří se ocitli v podobné situaci.

Vezměme si jako příklad příběh mé kolegyně Jany, která si po odchodu do důchodu uvědomila, že v novém bydlišti na předměstí nemá žádné místní přátele. Jako introvert si uvědomovala, že bude muset postupně a trpělivě budovat nová přátelství. Rozhodla se proto připojit k místním skupinám, které se věnovaly jejím zájmům – zahradničení a čtenářskému klubu. Díky tomu se postupně seznámila s novými lidmi, s některými začala sdílet vypěstovanou zeleninu, chodit na společné akce, do kina či na večeře. Po dvou letech úsilí tak rozšířila svůj nejbližší okruh přátel o čtyři nové tváře.

I můj kamarád Roman, po svém návratu z Prahy do rodného Brna, věnuje čas a energii udržování přátelství. Ačkoliv považuje za velmi důležitou blízkost rodiny, přátele vnímá jako elixír zdravého života. Současně přiznává, že příležitosti k nacházení nových přátel už nejsou tak snadné jako během studií, s malými dětmi či v produktivním věku. O to více se snaží vyhledávat místa a aktivity, kde by mohl potkat spřízněné duše. Základem pro něj jsou sdílené hodnoty jako upřímnost a reciprocita.

Roman věří, že časový faktor není překážkou pro vytváření blízkých přátelství ani v pokročilém věku. Klíčem je otevřenost vůči novým vztahům.

Říkám si: „Jakmile máte nohu ve dveřích, máte šanci vytvořit něco hodnotného.“

Ať už se jedná o zapojení do místních spolků, návštěvy kurzů a zájmových kroužků či třeba dobrovolnické aktivity, důležité je nevzdávat se a vytrvale hledat cesty k novým vztahům. Někdy přátelství přirozeně vyplynou ze sdílených zážitků, jindy je potřeba první kontakt dále rozvíjet. Pomocí mohou být i sociální sítě, přes které lze snadněji udržovat spojení. Odměnou za vyvinuté úsilí jsou pak obohacující a naplňující přátelství, která dávají stáří nový rozměr.

Zmenšil se počet vašich přátel a došlo k odcizení s přáteli, kteří jsou v jiné život fázi?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz