Hlavní obsah
Seberozvoj

Analýzou k paralýze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman pixabay

Je dobré být připraven a mít dostatek informací. Ale ještě lepší je začít.

Článek

Výsledky přináší jediná věc. Tou věcí je aktivita. Činnost, posouvající věci dopředu. Je to jednoduchý princip akce a reakce. Zákon příčiny a následku. To znamená, že následek nevznikne, pokud nevznikne příčina. Bez impulzu není reakce.

Na druhou stranu vždy, když se chceme do něčeho pustit, je dobré mít plán. Dostatek informací není nikdy na škodu. Pokaždé, když chceme spustit nějaký projekt, zpravidla si na dané téma zjišťujeme informace. Abychom byli v obraze a vyhnuli se špatným strategiím a chybám. Chceme minimalizovat riziko, což je velmi pragmatická úvaha.

Jenže nic se nemá přehánět. Snaha vyhnout se riziku je sice fajn, ale riziko nikdy nejde eliminovat stoprocentně. Život sám o sobě je riziko a bez rizika by byla nuda. Všichni chceme mít do jisté míry nějaké jistoty. Na druhou stranu přehnaná touha po jistotách nás může odvést od toho nejdůležitějšího. Od toho začít. Jít do akce. Začít budovat svou budoucnost a přetvářet ji k obrazu svému. Protože to je to podstatné, o co nám ve skutečnosti jde. Dělat práci, která by nás naplňovala. Vytvořit si takový život, který by byl podle našich představ. Udělat si takové zázemí, kde bychom se cítili dobře my i lidé okolo nás.

Jenže čekat, až budeme mít všechny informace, mít opravdový přehled a dokonale analyzované podmínky nás k ničemu nedovede. Dokonalost totiž neexistuje.

Říkám tomu paralýza z analýzy.

Když se nad tím zamyslíte, určitě byste našli ve svém okolí lidi, kteří již roky mluví o svém projektu a neustále se na něj připravují. A čekají na ty nejvhodnější podmínky aby mohli začít. Nedočkají se.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz