Hlavní obsah
Seberozvoj

V životě nedosáhnete toho, co chcete, ale toho, kým doopravdy jste

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Jsou dva zdroje (přístupy) k životu. Jeden zdroj energie je nekonečný a druhý ne.

Článek

Existují dva způsoby přístupu k životu. V prvním případě se v životě snažíte být vzorným občanem, rodičem, zaměstnancem. Byl jste vychován k tomu, že děláte to, co se dělat má. Naučili vás, co je správné. A podle toho konáte. Snažíte se se dělat věci zodpovědně. Najdete si práci, díky níž jste schopni uživit sebe i rodinu. Mnohdy takovou práci, která vás může velmi dobře zabezpečit. Je to dobrý způsob. Žije ho většina lidí a je to v pořádku. Zejména když jsou věci v souladu s vaším vnitřním přesvědčením. To znamená, že jste svou roli přijmuli, preferujete zodpovědnost k rodině systému, firmě. Chodíte do práce, která vás živí a  o víkendech a o dovolené si užíváte volna, na které se zpravidla těšíte. A na oplátku dostáváte odměnu, která vám umožnuje fungovat relativně v klidu v tomto systému.

Existuje však ještě jeden způsob jak zde fungovat.

Je to způsob, kdy se těšíte na každý další den. A je jedno, jestli je to den volna nebo den, kdy pracujete. Je to způsob, kdy jste přišli na to, jaké je vaše opravdové poslání a pokud podle něj konáte, přináší vám to radost. Víte, kdo opravdu jste, a jaké jsou vaše největší dary a talenty. Vaše silné stránky, které dokážete využít. A radost je tím vodítkem. Tou čirou energií která, je nevyčerpatelná. Váš vnitřní zdroj, díky němuž nepotřebujete vnější motivaci. Vaše práce v oblasti, kde využíváte plně váš potenciál, je současně vaší motivací. Jde vám snadno a nemusíte se do ní nutit. Vždy v sobě najdete energii, jak a proč v ní pokračovat, i když se na cestě objevují překážky a komplikace. Váš zdroj energie je totiž nekonečný. Máte v tom co děláte úspěch. Dříve nebo později.

Co se týká prvního způsobu, i tam lze dosahovat výrazných úspěchů. Pokud máte morálněvolní vlastnosti, dokážete se vybičovat k  aktivitě, která vám úspěch přinese. Prostě zatnete zuby a díky vaší zodpovědnosti to urvete odhodláním a silou. Jsou společnosti, kde umí velmi dobře pracovat s vnější motivací a vy toho často využíváte.

Má to však jeden háček. Využíváte zdroj který má svoje limity. Není bezedný. A jednou dojde. Jistě si vzpomenete na mnohé úspěšné jedince, které dostihl syndrom vyhoření. Ale jak se říká, nic není špatně. Je to lekce, která vás může dovést k pochopení. Bohužel, někteří si ji musí zopakovat několikrát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz