Hlavní obsah
Seberozvoj

Co nosíte v peněžence je důležité. A nejsou to doklady a peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Peněženka snů

Je dobré si uvědomit, jak funguje naše podvědomá mysl. Může nám výrazně pomáhat, ale může nás i výrazně brzdit.

Článek

Existuje jedno znamenité přísloví.

Energie plyne tam, na co zaměřuješ pozornost. Platí to univerzálně. Zároveň platí i to, že do čeho vkládáme energii, tam nám to přinese výsledky.

Takže, co je nakonec to důležité?

Je to soustředěnost na cíl. Soustředěnost na to, co chceme. Na to, po čem toužíme.

Na druhou stranu je pravda, že to dokáže jen menší část lidí. Je to způsobeno mnoha vlivy. V dnešní zrychlené době, kdy na nás útočí spousta podnětů z našeho okolí, je to těžké. Lákadel je spousta a ze všech stran jsme bombardování množstvím informací, které nestíháme ani pořádně registrovat. Navíc v době sociálních sítí trávíme spousty času koukáním do mobilů nebo do počítačů. Nesoustředíme se na to, co je důležité a plýtváme svým časem. Nikdo nás to nenaučil, a tak děláme to stejné, co dělá většina ostatních.

Ovšem tím nejzásadnějším problémem je, že nemáme žádný cíl. Že žijeme tak nějak ze dne na den, a o budoucnosti máme jen mlhavé představy. Chceme být zdraví a chceme se mít dobře. To ovšem není žádný cíl. Je to jen obecná fráze, kterou používají všichni.

Fráze, která nic nevypovídá o naší osobě. Není v ní zahrnuto nic z nás. Žádné naše originální myšlenky a ani naše originální touhy a schopnosti. Ty je nutné si definovat přesně. Do co největších podrobností. Protože vždy platí, že „neurčité cíle přináší neurčité výsledky“.

Nejlepší metodou jak si konkretizovat cíle, je napsat si je na papír. Přenést je z virtuální reality do hmotného světa. Všichni známe tvrzení, že co je psáno, to je dáno. Platí to, jen nesmíme být líní si to sepsat. Je důležité vyjasnit si, co od života chci v konkrétních detailech.

Jsou to vlastně nejpodstatnější životní otázky.

„Kdo jsem?“

„Co chci?“

Máte v tom jasno? Dovedete vidět sami sebe za 10 nebo 15 let? Dovedete si jasně vyjasnit, kým by jste se chtěli stát? (Neplést si s čím!) Víte přesně s jakými lidmi se chcete stýkat? Víte, jaké chcete mít vztahy v rodině? S manželkou? S dětmi? Víte, jaké chcete mít přátele? Máte jasno v tom, jakou chcete vykonávat práci? Kde ji chcete vykonávat? S kým ji chcete vykonávat? Na jaké pozici chcete být? Jaký chcete mít plat? Chcete být zaměstnaný nebo samostatně podnikat? Víte v jakém oboru chcete pracovat?

Máte představu o tom, jaké chcete mít zázemí? Kde chcete bydlet? Jak vypadá váš dům? V jakém prostředí se nachází? Jak je zařízený? Je s garážemi? Se zahradou? Víte jaká chcete mít auta? kolik jich má být? Jaký typ? Jaká značka? Jaký barva a jaké vybavení?

Víte, čemu se chcete věnovat ve volném čase? Jaké chcete mít aktivity? Kam chcete cestovat? Jaké zážitky chcete prožít? S kým je chcete prožít?

Až si velmi podrobně vyjasníte tyto věci, vytiskněte si tyto vaše cíle a noste je v peněžence. Tak, abyste na to pokaždé, když platíte, viděli. Můžete si vytvořit nějaký symbol, který vaše cíle vystihuje. Pak se stane jedna věc. Vaše podvědomí při každém placení tento symbol znázorňující vaše cíle a vize zaregistruje. Připomene vám je. Udrží vás to v soustředěnosti na to podstatné. A aniž byste to dělali vědomě, začne vaše podvědomí hledat řešení, jak k vašim plánům dojít. Najednou začnete vidět možnosti a příležitosti, které jste doposud neviděli. Začnete mít vnuknutí a nápady, které vám doposud unikaly. A nakonec budete mít vždy možnost volby, vybrat si to nejlepší řešení.

Mít cíle a plány v pozornosti je důležité. Protože jinak vaše podvědomí začne hledat, co je nového na Facebooku.

Anketa

Napsali jste si jaké jsou vaše životní cíle?
Ano
7,7 %
Ne, ale po přečtení tohoto článku to udělám.
30,8 %
Ne, mám to v hlavě a napsat si to nepotřebuji
38,5 %
Ne, je to nesmysl
23 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz