Hlavní obsah
Seberozvoj

Jaké jsou vaše silné stránky? Co nejvíce milujete?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman pixabay

Jaká je vaše nejvyšší hodnota?

Článek

Možná si to neuvědomujeme, ale všichni máme své silné stránky. Každý je v něčem dobrý. Každý z nás má talent, pro něco, co mu jde dobře. Jakoby samo od sebe. Nic zásadního se nemusel učit. Zdá se, jako bychom pro některé činnosti měli přirozeně ideální vlohy.

Je pravda, že výjimečný je naprosto každý. Ta hlavní potíž je v tom, že jsme často nepřišli na to co to je.

Nedávno se mi to vybavilo, když jsem v televizi zahlédl známý film s Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem. Ten film byl Oscarový a jmenoval se Rain Man.

Dustin Hoffman tam hrál autistického chlapíka. Žije v ústavu a není schopen se o sebe postarat. Na druhou stranu má geniální matematické schopnosti. Je v tom naprosto výjimečný a převyšuje v tom 99 % ostatních lidí.

Je to dobrý příklad toho, že je vždy dobré začít pátrat po tom, v čem jme dobří my. I když to může vypadat, že na první pohled vypadáme jako průměrní, a nebo podprůměrní. To že máme slabé stránky, které nám velmi často někdo s radostí připomene, neznamená že nemáme i silné stránky. Takových lidí znám mnoho. V některých oblastech jsou nepoužitelní ale v jiných vynikají.

Je dobré najít své silné stránky a začít je kultivovat. Protože když se na ně zaměříme můžeme je vypilovat k mistrovství. A je to dobré i z jiného důvodu. Jde o naši energii, kterou do něčeho vkládáme.

Často můžeme slyšet názor, že se máme zlepšovat v oblastech které nám nejdou. To je pravda. Ale jen do určité úrovně. Samozřejmě že se dokážeme zlepšit ve věcech které nám nejdou. Když vynaložíme spoustu úsilí a času, určitě se dokážeme i v nich dostat na solidní úroveň. Ovšem k výjimečnosti to bude mít vždy daleko. Budeme pouze dobří za cenu spousty potu a sebezapření… A tím pádem jen průměrní. Kdybychom však stejnou energii věnovali zlepšováním našich silných stránek, jsem si jist, že by nás to vystřelilo do vesmíru. Že bychom excelovali. A že by nám to místo sebezapření přinášelo radost. A to je přesně ten kompas, který nám dokáže ukázat, pro co jsme tady předurčeni. To pak úsilí nevypadá jako něco, co by nás mělo odradit. A takových příkladů kolem nás najdeme spoustu. Lidí kteří milovali to, co dělali a kvůli tomu byli ochotni podstoupit i velmi náročné procesy. Třeba Jaromír Jágr, ale i spousta dalších.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz