Hlavní obsah
Aktuální dění

Je politika stroj na špínu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

I politika by měla mít elementární úroveň.

Článek

K politice se moc nevyjadřuji. Spíš se snažím věnovat pozornost tématům, která mohu ovlivnit přímo. Jsou věci, na které mohu mít vliv ihned.

Nicméně vzhledem k tomu, že se blíží volby do evropského parlamentu, politickým tématům nelze uniknout. Veškerá media se tomu věnují. Ať už se jedná o mainstreamová media, nebo alternativní scénu. Sociální sítě jsou plné příspěvků politických stran a hnutí. Nejde tomu uniknout.

Z toho důvodu jsem si poslechl představitele různých stran a hnutí, ať už na sociálních sítích, nebo v několika televizních debatách.

Některé pořady měli jakž takž úroveň, ale některé moc ne. Samozřejmě je to dáno debatujícími, ale i kvalitou moderování. Někdy je to opravdu panoptikum, ale abychom měli možnost srovnání, je to zřejmě nutné.

Co mě ale opravdu šokovalo a znechutilo zároveň, byla úroveň debaty mezi Danuší Nerudovou a Filipem Turkem na CNN Prima News.

Jelikož se jednalo o pořad věnující se volbám do EU, předpokládal jsem (zřejmě mylně a naivně), že se dozvím postoje kandidátů k odborným tématům, jako je Green deal, migrační krize, ekonomická konkurenceschopnost Evropy, nebo míra demokratických procesů v EU. To bych chtěl zřejmě ale moc. I to, jak byla debata vedena a zaměřena samotnou televizí, bylo opravdové dno. Na slidech, které televize ukazovala, jsme viděli opravdové vytahování špíny. I nestrannému pozorovateli muselo být po čase zřejmé, která strana se na to předem zaměřila. Za jednotlivými kandidáty stojí jejich marketingové týmy, které svým kandidátům do podobných debat připravují podklady. To, s čím vyrukoval tým stojící za Danuší Nerudovou, bylo zvlášť nechutné. Filip Turek na takovou úroveň evidentně nebyl připraven.

Nechci hodnotit výkony jednotlivých kandidátů, to ať si každý zhodnotí sám.

Ta hlavní otázka je, jestli takovou politiku chceme. Jestli se místo odborných argumentů chceme zaměřit na dehonestaci oponentů samotných. Takhle si politiku nepředstavuji, a myslím si, že kdo se k takovému jednání sníží, nemá ani zodpovědnost ke společnosti.

A kapitolou samo o sobě jsou média, která nejen na takovou hru přistoupí, ale aktivně ji vytváří a podporují. Společnost je již rozdělená dost a především media by měla mít zodpovědnost a sebereflexi. O nestrannosti ani nemluvě.

Anketa

Jste s úrovní politiky politických subjektů a úrovní medií spokojeni?
Jsem spokojen, nevadí mi to.
0 %
Částečně, jelikož některé výstupy jsou velmi špatné.
25 %
Úroveň politiky a medií mi nevyhovuje, rozděluje společnost.
75 %
Politiku moc nesleduji, nestojí to za to.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.


Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz