Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je rozhodnutí nemít děti stigma?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman pixabay

Rozhodnutí nemít děti je svobodná volba.

Článek

Rozhodnutí některých žen nemít nikdy děti je v poslední době medializované téma. Mohli jsme zaznamenat články jako „Nemám děti a je to normální. Bezdětné ženy chtějí zbořit stigma.“.

Nebo například „Nemít děti je stigma. Chystám se na sterilizaci, nebyla bych šťastná, říká zakladatelka webu No kidding Czech.“.

Jestli žena chce mít děti nebo ne, je její svobodná volba. Každý máme právo se tak rozhodnout podle svého nejlepšího svědomí. Nic proti tomu. A bylo to tak vždy. I v minulosti. Pokud žena nechtěla mít děti, tak je neměla.

Samozřejmě existovaly a vždy existují konvence. Na spoustu věcí mají lidé spoustu názorů.

To je také v pořádku. Navíc ženy z podstaty své existence jsou jedinými nositeli pokračování života. Tak to příroda zařídila a my s tím nic neuděláme. Z tohoto důvodu je pochopitelné, že to, že žena by měla mít děti, je logický předpoklad. A odůvodnitelný. Pokud by tomu tak nebylo, tak jako lidstvo vymřeme.

Podstatnější otázka je, proč je z toho dnes tak medializované téma. Změnilo se něco? Je dnešní společnost vůči ženám, které se rozhodnou nemít děti více nepřátelská?

Nemyslím si. Spíše mi připadá, že to zapadá do celkového kontextu toho, jaké vidíme trendy v postojích různých skupin lidí. Obecně vidíme tendence zviditelňovat a propagovat názory různých menšin. Což primárně není špatně, každý si může říkat co chce. Vypadá to však, že rétorika je výrazně vyostřená. Názor, že rozhodnutí nemít děti, je „stigma“, bychom před několika lety neslyšeli. Otázka je, jestli to odpovídá realitě. Myslím si, že většina společnosti to v realitě vidí dlouhodobě stále stejně. Vymknuté jsou především mediální výstupy. Svět má však tendenci uvádět věci do rovnováhy. Zcela jistě se v budoucnu dostaneme do situace, kdy se budou řešit podstatné věci. Jedinou otázkou je, za jak dlouho to bude a jak hodně to bude bolet.

Jak to vidíte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz