Hlavní obsah
Seberozvoj

Je svět odrazem nás samých?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman

Jak nahoře, tak dole platí univerzálně.

Článek

Jak nahoře, tak dole je známý motiv, jak chápat svět a procesy v něm. Autorem této teze byl známý učenec Hermes Trismegistos. Jeho učení dnes nazýváme Hermetismus, které popisuje sedm hermetických zákonů. To, že dnes používáme termín, že je něco hermeticky uzavřené, pocházi z tohoto učení. I ono bylo totiž ve své době uzavřené běžným lidem. Bylo jen pro vyvolené. Jen pro ty, kteří byli připraveni ho chápat. Popisuje to známá věta: „Když je žák připraven, učitel se objeví.“ Pravidlo „Jak nahoře, tak dole,“ vystihuje princip, že tak, jak fungují principy v malém měřítku, úplně stejně fungují i ve velkém měřítku. Vidíme to na mnoha příkladech. Mikrokosmos a makrokosmos fungují naprosto stejně. Můžeme to chápat například i tak, že to, co se děje uvnitř, to stejné vidíme i vně. Znamená to, že ve vnějším světě se odráží to, jací jsme uvnitř. Vnější svět je zrcadlo toho, jak přemýšlíme, jak komunikujeme a jak vidíme svou vlastní roli ve společnosti.

Když si to uvědomíme, pochopíme, že my sami jsme příčinou toho, co se nám v reálném životě děje. A vše začíná u způsobu našeho myšlení. Úroveň našeho mentálního nastavení určuje, co v životě zažíváme.

Existují dva způsoby, jaký postoj ke světu zaujímáme.

První možností je, že vidíme svět jako nebezpečné místo. Musíme být neustále ve střehu, život zde je utrpení a všichni okolo se snaží nám ho co nejvíce ztížit. Nezbývá nám nic jiného než s ním neustále bojovat. Cítíme se v něm s velmi omezenými možnostmi. A pokud se nám dějí těžkosti, je to zapříčiněno vnějšími vlivy. Někým jiným. Způsobuje nám to náš partner, naše rodina. V práci nám také nepřejí. Buď jsou tam lidé nekompetentní ,nebo nám dělají schválnosti. Takže nadáváme a neustále si stěžujeme. My sami za to určitě nejsme zodpovědní. V našich myšlenkách se v tom neustále utvrzujeme. Takovému světu věříme a ten se nám ukazuje všude okolo.

Druhou možností je, že jsme světu otevření. Lidé, kteří to tak mají, ho vidí jako pozitivní místo. Věří, že v něm žijí přátelští lidé. Jsou si jistí, že kdyby požádali o pomoc, dostali by ji. Preferují spolupráci a daří se jim to. Myslí si, že svět je plný možností a příležitostí. Často je vidí a zjišťují, že vždy mají možnost volby. Jsou si jistí, že překážky které jejich cesta přináší, dokáží překonat. Sami nebo s něčí pomocí. Takovému světu hluboce věří a ten se jim ukazuje všude okolo.

Princip jak uvnitř, tak vně prostě funguje. A na nás je, čemu věříme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz