Hlavní obsah
Finance

Na finanční gramotnosti se musí pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman - pixabay

Většina lidí svým peněžním tokům v domácnosti nerozumí. Prostě o tom nemají dostatečný přehled.

Článek

Článek „Vyděláváme přes 80 000 Kč měsíčně a stejně nám každý měsíc chybí peníze“ to přesně popisuje.

Hned v úvodu mne zaujala situace, se stěžováním si u kávičky a dortíku na to, že nevycházím s penězi.

Holt mentalita lidí taková je. Málokdo si dokáže některé věci odepřít, když se stanou jeho životním standardem. Standardem, který je pohodlný a příjemný. Uvnitř komfortní zóny.

Je dobré si však uvědomit, že pokud se nic nezmění, nic se nezmění. Změnit se musíme především my. Znamená to, že se svými penězi začneme pracovat jinak, než jsme s nimi pracovali do teď. Vyžaduje to však úsilí. Změnit pohodlnost v aktivitu. Vylézt z komfortní zóny, protože pouze tam existuje řešení. A také zázraky, když dobře věci pojmeme.

Finanční gramotnost v širším slova zbytku je základ. Umožní nám uvědomit si, jak k penězům přistupovat a jak přistupovat k sobě. Finanční gramotnost je totiž o osobní zodpovědnosti, bez které není změna možná. Stačí si uvědomit, že několik dortíků a káviček měsíčně znamená nemalou částku. A pokud je takových věcí více, rozhodně stojí za to, vypracovat analýzu příjmů a výdajů. Do všech podrobností. Lidi se často ve finále diví, za co všechno své peníze utrácejí. Teprve až vidí přehledně v tabulce nebo grafu své příjmy a výdaje, se mohou zamyslet nad tím, co jsou zbytné výdaje a co ne. A kolikrát zjistí že při správném nastavení jim mohou zůstat v kapse tisíce.

Tisíce, které jim mohou vytvářet do budoucna další bohatství. Což vyžaduje samozřejmě sebekázeň. Kniha Nejbohatší muž v Babyloně to popisuje výstižně.

Návod je tu pro každého. Jen to chce věci řešit, zajímat se, a změny uvádět do života.

Jedině tak to potom funguje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz