Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nebojte se riskovat. Vždy něco získáte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman pixabay

Život bez rizika neexistuje. Tak si ho užijme dříve, než zestárneme. Nebo dříve, než zarosteme mechem.

Článek

Existují dva způsoby, jak přistupovat k riziku. První způsob je, že se v životě snažíme riziko co nejvíce eliminovat. Do jisté míry je to správná úvaha. Nikdo nechce zažívat situace, kdy je vystaven neúměrnému riziku. Vztahuje se to na jednání, kdy jsme ohroženi na životě, nebo kdy jsme v situaci, která nás ohrožuje existenčně. Všichni chceme žít relativně pohodový život, kdy máme své jistoty a nemusíme se stresovat kvůli nenadálým stavům ohrožení. V zásadě se do určité míry všichni rizika bojíme. Bojíme se toho, že bychom museli podstupovat nepříjemné záležitosti, které nám rizikové situace mohou přinést.

Žijeme ovšem ve světě, kdy je vždy něco za něco. I jistoty jsou něčím vykoupeny. Zpravidla tím, že rezignujeme na příležitosti, které nám svět neustále a pravidelně staví do cesty. Jsou to příležitosti, které nám dávají možnost stát se někým jiným, než průměrným člověkem. Možná rezignujeme na své sny. Na úvahy, které jsme na prahu života měli, ale vzdali jsme se jich. V zájmu jistot. Život bez rizika neexistuje. Když se kolem sebe rozhlédnete, zjistíte, že svět je plný dramatických situací. Odehrávajících se na osobní rovině, v rodinách, ale i v celospolečenském kontextu. Snaha co nejvíce omezit rizika znamená uzavřít se v komfortní zóně. A je pravda, že v komfortní zóně jsou malá rizika. Ale také velmi malé benefity. Ne nadarmo se říká, že zázraky se dějí za hranicí komfortní zóny. Což je samozřejmě spojeno i s rizikem. Nemám na mysli extrémní riziko, to je hazard. Myslím si však, že podstupovat přiměřené riziko není na škodu. A to je ten druhý způsob, jak k riziku přistupovat. Je to dobré z několika důvodů. Zejména proto, že pokaždé něco získáte. Pokud se například rozhodnete jít do projektu spojeným s jen částečným a přiměřeným rizikem, může se s velkou pravděpodobností stát, že vám to vyjde. A tím pádem získáte benefity, které byste uvnitř komfortní zóny nikdy nezískali. Nejen finanční, ale i na osobní úrovni. Úspěch se na vás určitě podepíše. Možná se stanete vysoce ceněným odborníkem a osobností. Zvýší se vaše sebevědomí a bude to na vás vidět. Získáte i nové přátele a můžete se setkávat s lidmi, kteří vás budou respektovat a zároveň budou vaší inspirací.

A co se stane, když vám to nevyjde? Díky přiměřenému riziku bude i ztráta něco, co s přehledem zvládnete. Na oplátku však získáte něco, co lidé v komfortní zóně nikdy nezískají. Osobní zkušenost a uvědomění, jak to příště udělat lépe. Osobní zkušenost je nepřenositelná a i díky ní jako člověk porostete.

Život je sám o sobě riziko. Tak si ho užijme dříve, než zestárneme. Nebo dříve, než zarosteme mechem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz